O nama ➜ izdavaštvo


Početkom 50-tih godina počinje okupljanje mladih pisaca oko Gradske biblioteke. U proleće 1960. pri biblioteci se formira Klub pisaca koji okuplja ne samo mlade pisce, srednjopkolce i studente, već i one starije, a ubrzo u izdanju Gradske biblioteke i Kulturno – prosvetne zajednice Vršca izlazi i prvi broj lista Ugao.

Gradska biblioteka krajem 1960. godine objavljuje prve knjige u biblioteci Ugao: Dušan Belča „Mirno vreme“, Radomir Rajković „Maske“ i Savo Zorić „Samoća radosti“. Knjige su štampane u bibliotečkoj štampariji i povezane u bibliotečkoj knjigoveznici i tada počinje posleratna izdavačka delatnost na srpskom jeziku. Klub pisaca postaje aktivna organizacija u koju dolaze pisci sa svih strana,sarađuje sa časopisima iz drugih gradova. Iz njenog Kluba pisaca izlaze izlaze pisci poput, Radomira Putnika, Dušana Kopčalića, Radomira Rajkovića, Dušana Belče, Olge Ostojić – Belča, Vladimira Stojšina, Miodraga Matickog, Milana Pražića, Dragog Bugarčića, i čitavog niza kasnije afirmisanih autora.

Izdavačka delatnost koja se u prvoj fazi odvijala u Klubu pisaca kao delu Biblioteke, prešla je na samu biblioteku, kada se Klub transformisao u Književnu opštinu Vršac. U početku su to bila fototipska izdanja Sterijinih knjiga „Tvrdica“, „Laža i paralaža“, „Roman bez romana“ i „Davorje“, prema primercima koji se čuvaju u bibliotečkoj zbirci.

Posle 2000. godine izdavača delatnost se intenzivira. Objavljuje se nekoliko brojeva „Bibliotečkog biltena“, a zatim i knjige, među kojima su svakako najzanimljivije memoari dva vrščanina o stradanju u ratu – Robert Hamerštil „O ikonama i pacovima“ i Ivan Singer „Blagoslov moga oca“, koje otkrivaju strašne ratne sudbine dva čoveka različite nacionalnosti i vere – jednog Nemca i jednog Jevrejina. Povodom jubileja 120 godina od osnivanja Gradske biblioteke 2007. godine objavljujena je monografiju Gradske biblioteke pod nazivom „Spomenica Gradske biblioteke u Vršcu“, autora Dušana Belče. Monografije „Karte banata“ objavljena je 2010. godine, a Biblioteka i dalje nastavalja sa svojom izdavačkom delatnošću, dajući akcenat pre svega na lokalne autore.   

Kontakt

Gradska biblioteka Vršac
Svetosavski trg 2, 26300 Vršac
Tel: 013/832-955
e-mail: bibliotekavrsac@mts.rs

Radno vreme
Od ponedeljka do petka 07:30 - 20:00 sati, subotom 8:00 - 12:00 sati.

 Potvrđujem tačnost podataka

Mailing lista

2018 © Gradska biblioteka Vršac - Sva prava zadržana
Top