Дешавања

Dodir ravnice

Обавештавамо Вас да ће у Градској библиотеци у Вршцу у четвртак 6. новембра са почетком у 18.30 часова бити отворена прва самостална изложба Милице Станин (2002), ученице 6. разреда ОШ Паја Јовановић, а након тога ће у 19 часова бити одржана промоција најновије збирке песама Јадранке Ћулум "Додир равнице".

Књига "Додир равнице" спојила је ове две уметнице, јер је млада сликарка Милица Станин урадила све илустрације у овој књизи. Градска библиотека позива све заинтересоване љубитеље уметности да дођу и подрже наше две креативне суграђанке.

Дечја недеља

Градска библиотека у Вршцу  и ове године богатим културно-образовним програмом обележила је  Дечју недељу.  Овогодишњи програм Дечје недеље је носио мото „Свако дете срећна лица чува једна породица“ те су и сви програми осмишљени тако да афирмишу значај  и улогу породице у срећном одрастању сваког детета. 
      У уторак (7. октобра) гости библиотеке били су ученици нижих разреда ОШ Младост који су се дружили са ученицима из ОШ Јелена Варјашки и заједничким снагама цртали ликовне радове на тему „Моја породица“.

   У среду (8. октобра) у библиотеци је организовано литерарно такмичење  у коме су ученици седмих и осмих разреда одмеравали свој песнички таленат.  Ученици су имали задатак да на задату строфу сами допишу песму. Најуспешније ученике  библиотека је наградила књигама. Прво место освојила је Марина Борта (Олга Петров Радишић), друго место освојила је Анастасија Милићев (Олга Петров Радишић), док је треће место припало Стефани Вукић (Олга Петров Радишић). Похваљени су следећи ученици: Војислав Томић (Олга Петров Радишић), Милица Танди (Олга Петров Радишић), Миљана Вукић (Паја Јовановић), Мирјана Прванов (Олга Петров Радишић).

    У четвртак (9. октобрa) гости библиотеке била су  деца из предшколске установе „Плави чуперак“ која су након упознавања са радом библиотеке и њеног Дечјег одељења радили  цртеже у комбинованој техници на тему „Свако дете срећног лица чува једна породица“.
    Од ликовних и литерарних радова који су настали на овим креативним радионицама направљена је изложба у библиотеци.

Свако дете срећног лица , чува једна породица

Мама је кућа која хода,
а тата њен темељ стамени,
ту кућу нико не може да прода
ни темељ чврсти да промени.

Прозоре и врата, 
чине два брата
који своју неизмерну љубав деле,
у разним ситуацијама заједно се веселе.

Кров треба имати кућа свака,
најбољи за то су дека и бака.

А ту је и породични албум
 пун слика старих,
препун успомена разних,
догађаја важних, великих или малих.

Марина Борта,VII2
ОШ Олга Петров Радишић
прва награда

 

Свако дете срећног лица, чува једна породица

Мама је срећа која нас обасјава,
тата је подршка која нас држи.
Брат је ту да ми помогне,
а сестра да ми улепша дан.

Мама је кућа која хода,
а тата њен темељ стамени,
ту кућу нико не може да прода,
ни темељ чврсти да промени.

Брат је књига покретна 
која је ту када ми затреба.
То је моја књига рођена,
коју нико не може да поцепа.

Сестра је звезда која треба да нас води,
пут до правог знања да нам покаже,
али некад нас даљина дели
и њен  траг не могу да дотакнем.

Анастасија Милићев, VI2
ОШ Олга Петров Радишић
друга награда

 


Свако дете срећног лица, чува једна породица

Свако дете срећног лица,
треба да има једна породица:
маму, тату, сина, ћерку,
сви се налазе у малом кућерку.

Дете је срећно када се игра,
када га мајчина рука по лицу мази,
али родитељи не воле када се 
дете руга, туче ил` плази.

Сви на овом свету белом
имају нешто што им не да мира.
Ја сам ту тајну открила –
то је када сестра узме све из тањира!

Кад изађем мало на улицу
и започнем нову игру,
мама са прозора довикује гласно:
„Уђи унутра, купила сам ти чигру!“

Некад своју мајку слажем,
некад своју тајну кажем,
али мајци морам све да признам, 
јер немам више шта да издам.

Свако дете срећног лица,
треба да има једна породица,
бриге, слоге и пуне знања. И још нешто – 
нећу вам одати, то је тајна!

Стефана Вукић, VII1
ОШ Олга Петров Радишић
трећа награда

Изложба СТО ГОДИНА ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА

9. окт. 2014. у 18,00 сати у салону Градске Библиотеке у Вршцу свечано је отворена изложба поштанске преписке и оригиналних фотографија СТО ГОДИНА ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА. Аутори изложбе су Миодраг Млађеновић и Жељко Пупавац. Изложба представља избор из вредне филателистичке збирке Миодрага Млађеновића коју чини око 3.500 поштанских и фотографских артефаката насталих у периоду од Првог балканског рата до краја Првог светског рата. О изложби су, на отварању, говорили аутор изложбе Жељко Пупавац, историчар Милан Филиповић и испред Градске библиотеке Драгана Ракић, који су представили јавности изложбу, по тематима из којих је сачињена, и указали на опште историјске околности времена Првог светског рата. Изложба обухвата шири историјски контекст од Првог светског рата будући да су два изложбена темата посвећена балканским ратовима који, међутим кад је реч о Краљевини Србији представљају са Првим светским ратом једну јединствену судбинску целину. Аутор изложбе Жељко Пупавац присутнима је, у уводној беседи, указао да данашње сагледавање историјског контекста Првог светског рата, поред друштвеног и политичког, кад је реч о Србима и српском народу има и вечну духовну димензију будући да су се наши преци као учесници Великог рата опредељивали између (колонијалног) ропства и слободе и запитао да ли између оног и овог времена у реченом смислу има разлике. Историчар Милан Филиповић, на сажет начин, представио је јавности ратне и политичке планове аустро-немачког и бугарског окупатора. Изложба ће бити отворена у читаоници Градске библиотеке у Вршцу наредних 14 дана.

Књижевни кафе Гете Института у Градској библиотеци Вршац

Градска библиотека у Вршцу у сарадњи са Гете Институтом је 25. септембра 2014. организовала два догађаја: радионицу „Чик прочитај!“, а потом и промоцију књиге за тинејџере „Чик“, немачког писца Волфганга Херндорфа у форми књижевног кафеа.
Роман „Чик“ Волфганга Херндорфа „класични је пустоловни роман, који према мишљењу критичара следи традицију великих остварења омладинске књижевности, као што су ’Хаклбери Фин’ Марка Твена или ’Ловац у ражи’ Џерома Дејвида Селинџера. Два необична другара, Мајк и Чик, на заједничком путовању наилазе на теме и проблеме који обележавају и друга дела намењена младој публици, од омладинских романа, па све до тинејџерских комедија.“ (www.school-scout.de)
Разговор о роману „Чик“ су водиле књижевни преводилац Споменка Крајчевић и професор српског језика Драгана Ћећез-Иљукић. Педагог Маја Врачар је припремила интерактивну радионицу "Чик прочитај!" за наставнике, родитеље, ученике и библиотекаре.

Гетеов Институт је овом приликом Градској библиотеци у Вршцу поклонио 100 књига на немачком језику из области савремене немачке књижевности.

Чик прочитај!

Градска библиотека у Вршцу у сарадњи са Гетеовим Институтом (Goethe-Institut) организује у четвртак, 25. септембра два догађаја: радионицу „Чик прочитај!“ са почетком у 17:30 часова, а потом и промоцију књиге за тинејџере „Чик“, немачког писца Волфганга Херндорфа у форми књижевног кафеа, са почетком у 19 часова. 
Циљ радионице је боља сарадња ученика, наставника и библиотекара у примени активног читања. Подстицање читања је од пресудног значаја за децу и адолесценте, при чему није довољно само понудити писани материјал, већ је веома важан и садржај који се нуди, као што је важно и подстицање критичког мишљења и дискутовање о ономе што је прочитано. Радионицу ће водити педагог Маја Врачар из Београда.
По завршетку радионице, у 19 часова, предвиђена је промоција романа за тинејџере „Чик“, немачког писца Волфганга Херндорфа, иначе обавезне лектире у Немачкој. Промоција ће бити интерактивна и мултимедијална, намењена је свим генерацијама, а реализоваће је  Споменка Крајчевић и Драгана Иљукић-Ћећез из Гетеовог Института.

„Уз Чика се смејемо, али смо и дирнути, каткад до суза. То је књига која успева да усрећи одрасле, мада се увек може поклонити и младима.“ 
  SÜDDEUTSCHE  ZEITUNG

Гетеов Институт ће овом приликом Градској библиотеци у Вршцу поклонити 100 књига на немачком језику из области савремене немачке књижевности.

Контакт

Градска библиотека Вршац
Светосавски трг 2, 26300 Вршац
Тел: 013/832-955
e-mail: bibliotekavrsac@mts.rs

Радно време
Од понедељка до петка 07:30 - 20:00 сати, суботом 8:00 - 12:00 сати.

 Потврђујем тачност података

Маилинг листа

Питања

Питајте библиотекара и добићете одговор у најкраћем могућем року.

2018 © Градска библиотека Вршац - Сва права задржана
Top