Дешавања

ДАНИ ЈАПАНА - ОРИГАМИ РАДИОНИЦА У ВРШАЧКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

У понедељак, 17. новембра, Градска библиотека организује радионицу за израду фигурица од папира Оригами, која ће бити део целине Дани Јапана. 
Радионица ће бити одржана у 10 часова, а учествоваће ученици четвртих разреда ОШ „Олга Петров Радишић“. 
Циљ радионице је да деца упознају традиционалну јапанску уметност и савладају основе савијања папира и прављења једноставних оригами модела.

Гостовање Снежане Миладиновић

Гостовање Снежане Миладиновић – Лекан у Градској библиотеци у Вршцу 04. децембар 2014.

  Снежана Миладиновић – Лекан је песникиња која је од недавно и члан Удружења књижевника Србије.  Објавила је следеће збирке песама: Бисери моје дубине (2006), Између јаве и сна (2008), Кад би речи могле рећи (2010), Надајмо се Ваведењу...(2011), Каква сетва таква жетва (2012) – књига прозних записа. Радила је као професор руског језика и књижевности. Према њеним речима пише читавог живота, али је од 2006 почела да објављује збирке песама у својим зрелим година, када су и искуства и животне спознаје сазреле. После путовања по Косову и Метохији написала је надахнуту збирку Надајмо се Ваведењу... која је посвећена и инспирисана страдањима српског живља са Косова. Читава збирка је једна велика молитва и надање да ће се коначно успоставити правда божија на овим просторима.


ВАВЕДЕЊЕ

Ваведење је један од пет највећих богородичиних празника. Овај празник обележава увођење Богородице у храм. Наиме, у складу са заветом својих родитеља да ће, ако добију пород, дати дете у храм, трогодишња Марија је доведена у Јерусалим и уведена у храм. На улазу у храм, дочекао ју је првосвестеник Захарија, отац Јована Претече, и увео у храм и то на место у које само једном годишње улази архијереј.

У народу се овај празник назива и Света Пречиста и Женска Богородица. Јако је поштован од стране жена, посебно нероткиња а неки родови овај празник обележавају и као крсну славу.

Ваведење је и слава манастира Хиландар на Светој Гори.

На Ваведење су се обично започињали важни послови а овај празник светкован је и од стране сточара. На Ваведење је био обичај и да се код цркве изађе на сабор где су свеже ожењени мушкарци последњи пут могли да заиграју у колу са девојкама.

Празнује се 21. новембра по старом, односно 4. децембра по новом календару.

Дани Јапана у Вршцу

Дани Јапана у Вршцу

ДОДИР УМЕТНОСТИ

У четвртак, 6. новембра у Градској библиотеци дoдирнули су се сликарство, поезија и музика. Све је почело отварањем прве самосталне изложбе младе уметнице Милице Станин  која је у читаоници библиотеке изложила своје цртеже и уља на платну. Изложба носи назив „Додир природе“, а куриозитет  је тај што Милица има само 12 година и ученица је шестог разреда ОШ Паја Јовановић из Вршца. На отварању изложбе о младој и перспективној сликарки  говорили су Рамона Магда, уметница из Вршца, Петар Барта, директор ОШ Паја Јовановић и Јадранка Ћулум, књижевница.
„Заиста сам пресрећна што сам успела овако рано да добијем прилику да организујем своју прву изложбу и јавности покажем своје радове. Цртам и сликам од кад знам за себе и за сада ми је то само један од хобија у коме уживам. Велику захвалност дугујем свим својим пријатељима који ме подржавају, али пре свега својим родитељима и дивној сликарки Рамони Магди која ми открива тајне сликарског заната“, рекла је Милица Станин.
Након изложбе, организована је и промоција најновије збирке песама Јадранке Ћулум „Додир равнице“. Ово је 12.  књига коју потписује ова професорка српског језика и вршачка књижевница. „Додир равнице“ је књига која је  повезала песникињу и младу сликарку Милицу Станин  која је урадила илустрације у књизи.
О књизи су говорили рецензенти, познати песници и књижевни радници Перо Солар, Мила Мутавџић, Радислав Јовић, Драгољуб Станковић и Драгана Ракић. Посебан штимунг књижевној вечери дао је тамбурашки оркестар „Банатске лоле“ и позоришни и филмски глумац Миленко Павлов.
„Ратни вихор ме је из брдовите Босне донео у Вршац који је постао  мој други завичај. Равница ме је топло пригрлила, тако да овде живим и стварам већ 20 година. Ову књигу сам зато  испевала и посветила златним равничарским пољима и мојим многобројним пријатељима које сам овде стекла“, рекла је поетеса Јадранка Ћулум.
Салон Градске библиотеке је био мали да прими све поштоваоце поезије Јадранке Ћулум која је своjим суграђанима приредила незаборавно књижевно вече.

Промоција књиге „Дневник Великог рата“

У Градској библиотеци је у понедељак 27. октобра организована промоција књиге „Дневник Великог рата“, ауторке Гордане Илић Марковић, предавача на Институту за славистику Универзитета у Бечу.

Захваљујући вишегодишњем истраживању и прикупљању грађе, пратећи њихове судбине и наводећи делове из дневника, песама, прича и текстова Бранислава Нушића, Милоша Црњанског, Боре Станковића, Станислава Винавера, Момчила Настасијевића, Исидоре Секулић, Владислава Петковића Диса, Милутина Бојића, Карла Крауса, Арчибалда Рајса и десетине других, ауторка је читаоцима са немачког говорног подручја, пружила бриљантан увид у атмосферу и околности које су владале изван граница, некада моћне, Аустроугарске монархије.
Приређивач књиге Гордана Илић Марковић предочава комплексност и разноликост текстова везаних за тему Великог рата и даје основне назнаке контекста у коме су настали. Фокус је посебно на ратним судбинама књижевних стваралаца и делима која су настала под непосредним утицајем ратних догађања, а обухваћени су музичко, позоришно и филмско стваралаштво ратног периода – с културолошког и социолошког аспекта и уз истицање тематских целина као што су: српска голгота, солунски фронт, страдање цивилног становништва, живот под окупацијом, судбине интернираног становништва и ратних заробљеника у логорима Аустроугарске монархије.
„У овој књизи, која је примарно приређена за читаоца немачког говорног подручја и објављена у бечкој издавачкој кући Promedia, представљена је оригинална грађа која даје пресек ратних догађања везаних за Србију и њено становништво. Та грађа се, уз малобројне изузетке, први пут појавила у немачком преводу. Од објављивања и прве промоције на аустријском штанду на Сајму књига у Лајпцигу марта 2014, те током наредна четири месеца, књига је побудила интересовање читалачке јавности у Аутрији, Немачкој и Швајцаркој, која у њој види карику која је неостајала да  би се представила свеобухватнија перцепција Првог светског рата. Србија је до сада превасходно помињана само у контексту атентата у Сарајеву. Посредством књижевних, мемоарских, документарних и публицистичких текстова, она читаоца немачког говорног подручја први пут упознаје са другим аспектима четворогодишњег рата у Србији“, истакла је ауторка књиге Гордана Илић Марковић.
Захваљујући позитивној реакцији стручњака из Србије на ову књигу, као и иницијативи издавачке куће Самиздат 92, књига је објављена и на српском језику, а корисницима Градске библиотеке у Вршцу доступна су оба њена издања: српско и немачко.

Контакт

Градска библиотека Вршац
Светосавски трг 2, 26300 Вршац
Тел: 013/832-955
e-mail: bibliotekavrsac@mts.rs

Радно време
Од понедељка до петка 07:30 - 20:00 сати, суботом 8:00 - 12:00 сати.

 Потврђујем тачност података

Маилинг листа

Питања

Питајте библиотекара и добићете одговор у најкраћем могућем року.

2018 © Градска библиотека Вршац - Сва права задржана
Top