Дешавања

Књижевно вече у Градској библиотеци

Књижевно вече у Градској библиотеци

Представљена књига „Свети манастир Хиландар – српска царска лавра”

У Градској библиотеци у четвртак, 9. јуна је представљена монографија „Свети манастир Хиландар - српска царска лавра“ за коју је текст написао и све мапе и слике у техници акварела осликао свестрани уметник Миле В. Пајић. Књигу су, заједничким снагама, на четири језика - српском, руском, енглеском и немачком, објавили Службени гласник и Ризница српске духовности.Осим аутора, о књизи су говорили  књижевници Перо Солар и Јадранка Ћулум као и модераторка вечери Драгана Ракић.
Према Пајићевим речима, ова монографија настала је такорећи за једну непроспавану ноћ у којој је Хиландар горео 2004. године.
„Сутрадан сам у глави имао комплетно сложену књигу са насловом и поглављима“, рекао је аутор. Аутор Миле Пајић је истакао да је   књига „Свети манастир Хиландар” заједно са још пет књига из исте едиције које су  посвећене нашим средњовековним манастирима  замишљена  као илустрована енциклопедија, кроз коју ће свака генерација, од оних најмлађих, школских, па до оних најстаријих моћи да се упозна са богатом ризницом српске духовности, културе и историје.
„Објавили смо шест књига које покривају по један период историје наше државности, духовности и свеопште културе од 10. века до данашњих дана, обрађених кроз шетњу српским манастирским и црквеним светињама, груписаних по архитектонском стилу и складу и са њиховим назнакама и карактеристикама. Жеља нам је да упознамо како властити народ тако и читав свет са богатством српског културног наслеђа, са богатим манастирским ризницама у којима су настајали српски идентитет, духовност и свеопшта култура. Из тог разлога су све књиге штампане на четири језика: српском, руском, немачком и енглеском”, рекао је аутор Миле Пајић.
Као занимљивост, напоменуто је да је монографију на немачки превела монахиња Јована (световно име Сибила Лер) из манастира Светог Николаја - Соко града код Љубовије. Она је унука немачког генерала из Другог светског рата Александра фон Лера који је као заповедник Четврте ваздухопловне флоте учествовао у нападу на Југославију априла 1941. и руководио бомбардовањем БеоградаГоворећи о књизи Драгана Ракић је истакла да је књига намењена широкој читалачкој публици, да је писана једноставним и популарним језиком и стилом и да обилује подацима о историји Свете Горе и њених двадесет светих манастира. 
„Књига има два поглавља: прво поглавље уводи читаоца у феномен једине монашке државе на свету кроз кратку шетњу од једног до другог манастира и са основним подацима о сваком од њих и објашњењем о томе како монашка држава функционише. Друго поглавље је посвећено манастиру Хиландару, у коме се читалац кроз кратак текст, праћен сликом, врло лако и сликовито упознаје са манастирском архитектонском целином, четрдесетак најважнијих његових објеката и обиљем података и детаља о историји, догађајима, манастирском благу, хиландарским чудима и светитељима и најважнијим личностима“, рекла је, између осталог, Драгана Ракић.Објављивање Едиције благословио је Његова светост патријарх српски господин Павле. Рецензенти Едиције су проф. др Слободан Милеуснић и Његово преосвештенство епископ шабачки господин Лаврентије. Уводне текстове у свим књигама написао је  протојереј проф. др Радомир В. Поповић.

ВРШАЦ НЕКАД И САД У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

У духу године посвећене најзнаменитијем Вршчанину, поводом 210 година од рођења и 160 година од смрти Јована Стерије Поповића, Градска библиотека Вршац и Удружење љубитеља старина „Феликс Милекер“ припремили су разноврстан програм за манифестацију Ноћ музеја, одржану у суботу 21. маја.

Посетиоцима је представљен троделни садржај: пројекција фотографија на отвореном, изложба у читаоници инспирисана Стеријиним Вршцем, а за музичку подршку била је задужена џез група „Jazz Therapie für Musik“, која је употпунила мултимедијални карактер догађаја.

На овај начин остварен је циљ да се на Ноћ музеја из витрина извади и оживи део богатог културног наслеђа, те да се дочара снажан замајац грађанског живота Вршца.

Услед великог интересовања, изложба ће бити доступна посетиоцима током следећих месец дана.

Видео запис можете погледати на линку испод:

Градска библиотека прославила славу Св. Кирила и Методија

Градска библиотека Вршац је 24. маја, у свечаном салону, прославила славу Св. Кирила и Методија. Резању славског колача су присуствовали колектив и пензионери Библиотеке, чланови Градског већа, колеге из кикиндске Библиотеке, представници угледних фирми. Као и ранијих година, и ове године су књигом Вршац у XVIII веку Душана Белче награђени највернији читаоци, са дечјег одељења Алекса Кецојевић, а са позајмног одељења за одрасле Стеван Туркан.

Додела бесплатних чланских карти ученицима првих разреда

У Градској библиотеци, већ годинама се под мотом “Стварајмо и негујмо читалачке навике од најранијег узраста“ организује додела бесплатних чланских карти, на период од годину дана, ђацима који завршавају први разред. Данас су чланови Библиотеке постали ученици ОШ „Олга Петров Радишић“, одељења на српском и румунском језику, а у наредне две недеље ће бити подељене и осталим школама. Акција се показала као веома успешна јер већина деце настави да буде члан и након истека бесплатне чланарине. Овом приликом деца су се упознала и са доста обогаћеним фондом књига на енглеском језику за децу које су у последње време све траженије.

Контакт

Градска библиотека Вршац
Светосавски трг 2, 26300 Вршац
Тел: 013/832-955
e-mail: bibliotekavrsac@mts.rs

Радно време
Од понедељка до петка 07:30 - 20:00 сати, суботом 8:00 - 12:00 сати.

 Потврђујем тачност података

Маилинг листа

Питања

Питајте библиотекара и добићете одговор у најкраћем могућем року.

2018 © Градска библиотека Вршац - Сва права задржана
Top