Водич ➜ занимњивости

Најбрже продавана књига на свету и најбогатији писац

Џоан К. Роулинг, творац лика Харија Потера, срушила је чак неколико рекорда – књига Хари Потер и полукрвни принц на тржишту се појавила у јулу 2005. и од тада не силази са листа најпродаванијих књига.

У прва 24 часа по изласку књига се само у Америци продала у готово 7 милиона примерака, или 287 564 по сату, што ју је учинило најбрже продаваном књигом у историји. Широм света до садa је продато више од 250 милиона примерака свих седам наставака књиге о Потеру, које су преведене на 55 језика, укључујући и старогрчки и латински.

Књига Хари Потер и ватрени пехар, четврта у низу, држи рекорд највише унапред примњених наруџбина – њих више од 5 милиона, али и рекорд највише одштампаних примерака у првом издању, скоро исто толико.
Џоан К. Роулинг нашла се и на списку милијардера магазина Forbes, с укупном зарадом од милијарду долара, као први писац милијардер у историји.

Најпродаванија и најпопуларнија књига на свету

Нимало изненађујуће, најпродаванија и најраспрострањенија књига на свету је Библија, са више од 2 милијарде продатих примерака. Такође држи титулу и највише превођене књиге: преведена је на 2 200 језика и дијалеката.

Најпродаванији писац на свету

Најпродаванији писац на свету је списатељица Агата Кристи. Њених 78 криминалистичких романа преведено је на 44 језика и до данас продато у 2 милијарде примерака.

Најдуже кашњење враћања књиге у библиотеку

Ако се плашите да одете у своју библиотеку јер већ неколико дана касните с враћањем књиге, можете да се утешите највећим светским кашњењем, које се мери у вековима: 288 година! Књига Биографија једног немачког надбискупа позајмљена је из британске универзитетске библиотеке 1668.г. а враћена тек 1956. Кашњење, на срећу заборавне муштерије (и његових наследника), није наплаћено.

Највећа библиотека на свету

У потрази за добром литературом најбоље је да се запутите у библиотеку, а ако желите да се осећате као у рају, најбоље је да посетите највећу од највећих: америчку Конгресну библиотеку у Вашингтону. Основана је 1800. године и данас је то  највећа библиотека на свету, са више од 32 милиона књига на скоро 500 језика и више од 61 милион рукописа. Укупна дужина њених полица за књиге износи 1199 км.

Контакт

Градска библиотека Вршац
Светосавски трг 2, 26300 Вршац
Тел: 013/832-955
e-mail: bibliotekavrsac@mts.rs

Радно време
Од понедељка до петка 07:30 - 20:00 сати, суботом 8:00 - 12:00 сати.

 Потврђујем тачност података

Маилинг листа

Питања

Питајте библиотекара и добићете одговор у најкраћем могућем року.

2018 © Градска библиотека Вршац - Сва права задржана
Top