Водич ➜ програми

ПЕСНИЧКЕ ВЕЧЕРИ У ШУШАРИ

У дечјем кампу „Отворено срце“ у Шушари, у организацији Градске библиотеке из Вршца и Центра за социјални рад,  једном недељно се одржавају дружења деце са песницима. У првој недељи рада кампа гост је била Јадранка Ћулум, песникиња и професорка српског језика у ОШ Младост у Вршцу. Јадранка Ћулум је до сада објавила седам збирки поезије, једну збирку приповедака за децу и написала једну монодраму. Она се кроз своје стихове представила деци, а након овог поетског дела уследила је и литерарна радионица у којој су деца имала задатак да доврше започету причу. Најбољи дечји радови су награђени књигама које је даровала Градска библиотека.

Ове недеље, песник – гост у кампу „Отворено срце“ била је Нађа Бранков, књижевница и професорка српског језика и књижевности у Хемијско – медицинској школи из Вршца. Осим стихова, Нађа Бранков пише и сценарија за позоришне представе и духовне академије а бави се и режијом. Гостовала је у многим градовима у Србији, Немачкој и Италији. Добитница је бројних међународних награда за поезију. Она је за ово дружење са децом одабрала  своју приповетку „Божана, Божији дар“ коју је написала  надахнута истинитом, трагичном судбином  девојчице Јелене из Херцег Новог. Деца су нетремице слушала Нађино читање, а након тога су се потрудила да што лепше илуструју ову приповетку. Најуспешнији дечји цртежи су такође награђени књигама које је поклонила Градска библиотека.

„Посебно нам је задовољство када смо у прилици да организујемо програме за децу и да им на овај начин улепшамо распуст. Жеља нам је да деца кроз дружење са песницима и активан рад у литерарним радионицама прошире своја знања и умећа ,  још више заволе писање и читање и схвате зашто за књигу кажу да је „најбољи друг“. Захваљујем се свим песницима који су се одазвали нашем позиву и који ће током трајања кампа својим стиховима улепшати летње вечери у Шушари“, додала је Даринка Михајловић, директорка Градске библиотеке у Вршцу.

LETNJA BIBLIOTEKA U KAMPU „OTVORENO SRCE - ŠUŠARA 2011.“

Градска библиотека у Вршцу се активно укључила у рад овогодишњег кампа "Отворено срце" у Шушари. Два пута недељно, током читавог трајања кампа (од 11. јула до 14. августа), библиотекари Градске библиотеке ће доћи у камп и организирати дружење дјеце са песницима као и различите едукативне радионице: радионице креативног писања, енглеског језика, квиз знања ... Библиотека ће, такође, формирати малу, "летњу библиотеку" у кампу, тако да ће дјеца моћи читати своје омиљене писце док бораве у Шушари.

"Библиотека се, као социјално одговорна установа, увијек радује са овим акцијама. У кампу у Шушари ће боравити дјеца из породичних породица као и дјеца из социјално угрожених породица из подручја општине Вршац. Посебно нам је задовољство, што смо у могућности да приближимо такве дјеце писаном речју и да нам се на креативан и квалитетан начин улепшамо распуст. Такође, спремили смо и стотинак књига које ћемо поклонити сваком детету - учеснику овогодишњег кампа у Шушари ", рекла је Даринка Михајловић, директорка Градске библиотеке у Вршцу.

Ово је друга година заредом, како Центар за социјални рад из Вршца организира дјеца камп у Шушари. Ове године, камп ће трајати пет недеља и кроз њега ће проћи око стотину дјеце узраста од 9 до 14 година. Осим два васпитача и једног лекара који стално стоје у кампу, овдје долазе волонтери који осмишљавају различите кратке радионице и тако кроз игру и смех подучавају наше најмлађе суграђане.

МУЛТИМЕДИЈАЛНА ПРЕДАВАЊА О ИВИ АНДРИЋУ

У Градској библиотеци је у понедељак 26. септембра и у четвртак 29. септембра одржан низ мултимедијалних предавања посвећених јубилеју – 50 година од доделе Нобелове награде Иви Андрићу. Предавања су намењена свим вршачким средњошколцима, а предавач је била библиотекарка Весна Златичанин.

Ученици су осим важних чињеница из живота и дела Иве Андрића, могли да сазнају нешто више и о Алфреду Нобелу и историјату Нобелове награде. Ђацима је на видео-биму приказано неколико интересантних видео записа који приказују Андрићеву личност из различитих углова. На крају предавања ученици су имали прилику да погледају и виртуелну изложбу о Иви Андрићу коју је припремила Библиотека Матице српске у Новом Саду.

ДЕЧЈЕ ЦАРСТВО У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

Поводом обележавања Дечје недеље Градска библиотека У Вршцу  је организовала неколико акција посвећених најмлађима.

У понедељак, 3. октобра почела је са радом бесплатна школа немачког језика под називом „Учимо немачки“. Предавач је библиотекар Тамаш Фодор, професор мађарског и немачког језика. Часови су намењени ученицима четвртих разреда основних школа. Предавања су осмишљена тако да кроз игру и забаву упознају децу са основама немачког језика. Настава ће се одвијати једанпут недељно у Салону Градске библиотеке и трајаће до краја школске године.  

У уторак, 4. октобра одржано је литерарно такмичење под називом „Деца песници“. У Градској библиотеци се окупило 18-оро најталентованијих  ученика седмих разреда из свих основних школа. Најбољу песму на стихове Љубивоја Ршумовића  написала је Вања Трифунов из ОШ Јован Стерија Поповић. Друго место освојио је Петар Болић, такође ученик из ОШ Јован Стерија Поповић, а трећа награда додељена је Теодори Томић из ОШ Младост. Сви учесници такмичења су награђени књигама.

У среду, 5. октобра у Читаоници Градске библиотеке организована је ликовна радионица за предшколце под називом „Јесења бајка“. Деца су правила краљевске круне од сувог лишћа и осталих јесењих плодова.

„Најсрећнији смо када се у Библиотеци чују  дечји гласови и смех. Трудимо се да деци приближимо свет лепе књижевности и да брижљиво негујемо и развијамо читалачке навике од најранијег узраста. Са задовољством могу да констатујем да су  наше акције којима смо ове године обележили Дечју недељу биле изузетно посећене и атрактивне за децу. Школарци треба да знају да у нашој библиотеци имају поузданог савезника и пријатеља који ће им увек бити подршка  на њиховом путу ка даљем образовању“, нагласила је Даринка Михајловић, директорка Градске библиотеке.

ЛИТЕРАРНО ТАКМИЧЕЊЕ ПОВОДОМ ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ

ПРВА НАГРАДА на литерарном такмичењу поводом Дечје недеље
ВАЊА ТРИФУНОВ, 7. разред ОШ Јован С. Поповић

ДЕЧЈА ПРАВА

Деце има разне
Ал` свако дете је личност
Разлике нису казне
У разликама је наша сличност.

Деце има разне
Ал` свако дете је човек за себе
Свако има право на љубав
И властите потребе.

Дете треба пуно да машта
Јер машта уноси у живот боје
Шареније и лепше боје
Које на лицу осмех кроје.

Свако дете треба да учи,
Да чита, пише, жели да зна
Јер из знања у нашем животу
Долази срећа сва.

Деце има разне
Ал` свако дете је личност
Разлике нису казне
У разликама је наша сличност.

Свако такође треба да зна
Своју грешку да прихвати сам
Што пре престане друге да криви
Пре ће схватити како се живи.

ДРУГА НАГРАДА на литерарном такмичењу поводом Дечје недеље
ПЕТАР БОЛИЋ, 7. разред ОШ Јован С. Поповић

ДЕЦА СУ УКРАС СВЕТА

Деца су наша највећа срећа
Она су наше највеће благо
Та мала бића су права умећа
Због деце нам је свима драго.

Свако дете иста права има
Да воли, да у школу иде,
Да се дружи са свима
Да га срећно сви виде.

Деце има разне
Ал` свако дете је личност
Разлике нису казне
У разликама је наша сличност.

Свако дете кад се роди
Било црно или бело
Нема везе какво је
Само нек је срећно и весело.

Разлике нису битне
Деца су сва иста
Разлике међу њима су ситне
Свако дете на свој начин блиста.

ТРЕЋА НАГРАДА на литерарном такмичењу поводом Дечје недеље
ТЕОДОРА ТОМИЋ, 7. разред ОШ МЛАДОСТ

ДЕЧЈА ПРАВА

Сви имамо право
На игру и слободу
Правила се неће променити
Она не могу да оду.

Сви имамо право
На свој простор и приватност
Као и на ствари које
Причињавају нам радост.

Свако има право
Да жуди и да сања
У томе лежи сврха
Нашег постојања.

Деце има разне
Ал` свако дете је личност
Разлике нису казне
У разликама је наша сличност.

Контакт

Градска библиотека Вршац
Светосавски трг 2, 26300 Вршац
Тел: 013/832-955
e-mail: bibliotekavrsac@mts.rs

Радно време
Од понедељка до петка 07:30 - 20:00 сати, суботом 8:00 - 12:00 сати.

 Потврђујем тачност података

Маилинг листа

Питања

Питајте библиотекара и добићете одговор у најкраћем могућем року.

2018 © Градска библиотека Вршац - Сва права задржана
Top