Фондови ➜ књиге на француском језику

Фонд књига на француском језику има 1.623 књига које су пописане и обрађених у каталогу картице (стари начин обраде), сирови има 101 које смо добили на поклон од професора француског Вере Антића и 50 књига које су пренете из Фонда за науку. Укупно: 1774. У току је електронска обрада у систему међусобне каталогизације.

Најстарија књига на француском језику, који се чува у Градској библиотеци у Вршцу датира из 1782, а штампана је у Амстердаму, а то је чувеног романа Дангероус Лиаисонс или писмо које је друштво, окупио и објавио радове других лекција Шодерлоа де Лацлос. Данас је овај епистоларни роман познат по познатом Холивудском ловишту Дангероус Цоннецтионса.

У Вршцу од 1926. до Другог светског рата био је активан огранак Алијансе југословенске - француски клуб пријатељство толико књига на француском, имају печат удружења на насловној страни. Активности ове асоцијације су обновљене 1998. године заговарањем библиотекара Милана Ковачевића. У оквиру сарадње у оквиру Савеза српском - француски клуб и сарадње саФранцуским културном центру у Београду је организована је изложба књига под називом ка Вршцу од 2. до 6. априла 2002. године у Француском културном центру у Београду. Ради се о изложби књига из старог и ретког уџбеника књига, а књиге се објављују и на француском, али и на латинском, њемачком и мађарском језику.

Већина књига овог фонда је у области фикције и књижевности, али постоји много књига и из филозофије, социологије, друштвених наука. Посебан интерес овог фонда чине књиге које се баве идејом европизма, а већина ових књига је одштампана почетком двадесетог века. Од године 2012. години јубилеја који обележава 300 година од рођења Јеан-Јацкуес Роуссеау са овог кратког прегледа књиге фонда у француском, овде је списак Русоовим радова, који се чувају у Градској библиотеци у Вршцу.

Контакт

Градска библиотека Вршац
Светосавски трг 2, 26300 Вршац
Тел: 013/832-955
e-mail: bibliotekavrsac@mts.rs

Радно време
Од понедељка до петка 07:30 - 20:00 сати, суботом 8:00 - 12:00 сати.

 Потврђујем тачност података

Маилинг листа

Питања

Питајте библиотекара и добићете одговор у најкраћем могућем року.

2018 © Градска библиотека Вршац - Сва права задржана
Top