Dešavanja

U Gradskoj biblioteci Vršac otvoren EUteka kutak

U Gradskoj biblioteci u Vršcu otvoren je EUteka kutak, posebno opremljen deo biblioteke namenjen informisanju građana o Evropskoj uniji. Gradska biblioteka u Vršcu priključila se ovom projektu zajedno sa 45 drugih biblioteka u Srbiji i punopravni je član ove mreže. Ceo projekat finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji.

EUteka kutak čine stolica, sto, polica sa publikacijama o Evropskoj uniji i računar sa brojnim dodatnim sadržajima koji su korisni za bolje upoznavanje Evrope i Evropske unije. Opremu, kao i dodatne sadržaje u vidu štampanih publikacija i onlajn materijala donirala je Delegacija Evropske unije u Srbiji.

 Pored štampanih publikacija o Evropskoj uniji, korisnicima su u mogućnosti da koriste mnogobrojne sadržaji dostupne putem Interneta, pomoću kojih se građani mogu informisati o svim pitanjima vezanim za Evropsku uniju, od toga šta znače pojedina pregovaračka poglavlja, kako zajednica funkcioniše, koje su obaveze članica, a tu se takođe nalaze i precizna uputstva za korišćenje fondova EU za preduzetnike, poljoprivrednike, medije, kao i za druge oblasti. Studenti i učenici mogu pronaći informacije o načinima školovanja u zemljama Evropske unije, kao i mogućim načinima stipendiranja.

 „EUTEKA – EU u vašoj biblioteci“ je projekat koji ima za cilj pružanje konkretne podrške bibliotekama širom Srbije kako bi one u svojim sredinama postale mesta za informisanje građana o temama koje su u vezi sa EU. U EUTEKA mreži je 48 biblioteka širom Srbije. Više informacija o projektu pronađite na: www.euinfo.rs/euteka

Dani Gradske biblioteke

Gradska biblioteka je svečanom akademijom obeležila 130. godišnjicu svog osnivanja. Otvaranje događaja započeto je igrom svetlosti, senki i boja na novoj fasadi projekcijom slika i podataka vezanih za Gradsku biblioteku.

U sklopu akademije, u čitaonici je postavljena izložba koja prati istorijski razvoj Gradske biblioteke, sa posebnim osvrtom na njeno osnivanje, zavičajni fond, potom projekat budućeg izgleda zgrade biblioteke, i naposletku na listove Vršačka kula i Veršecer Gebirgsbote koji ove godine slave 150., odnosno 160. godišnjicu od izlaska prvog broja.

Osnivanje Gradske biblioteke bilo je praćeno štampanjem kataloga:

 

         KATALOG  NEMAČKE NARODNE ŠKOLSKE BIBLIOTEKE SLOBODNE KRALjEVSKE VAROŠI VRŠCA


Vršac, 1888.
Štamparija Kirhnerove udove u Vršcu


IZVOD iz statuta omladinske i narodne biblioteke nemačke škole slobodne kraljevske varoši Vršca

3.

   Mogu se izdavati isključivo knjige iz oblasti beletristike – to je opšte pravilo; stručna literatura se može pozajmiti u izuzetnim slučajevima i u tačno određenim terminima – inače korisnici mogu da je pogledaju i kratko se posluže u prostorijama biblioteke.

 4.

    Knjige može da pozajmi svako ko poseduje garanciju o materijalnom posedu ili službenom položaju; vrednost iznajmljene knjige određuje se sa bibliotekarom. Od plaćanja je oslobođeno učiteljsko telo škole, odnosno njegovi pojedinačni članovi.

5.

    Za svaku pojedinačnu knjigu se plaća provizija od 3 krune. Od plaćanja su oslobođeni članovi učiteljskog tela.


6.

    Knjige se mogu izdati isključivo uz potpisani revers, koji uz opis knjige i cenu mora da sadrži i unapred određenu sumu za kauciju.

7.

    Ođednom se mogu iznajmiti isključivo 2 (dve) knjige. – Članovi učiteljskog tela mogu po svojoj želji da dobiju više stručnih knjiga – ali nikako ne mogu da uzmu više knjiga iz oblasti beletristike.


8.

    Pozajmljene knjige moraju biti vraćene u roku od mesec dana. – Prethodnom prijavom se stručne knjige mogu zadržati i na duži period, međutim isključivo u slučaju da navedeno delo neko u međuvremenu nije zatražio.

9.

   U slučaju da se knjiga ošteti (ukoliko se umrlja tekst, korice ili ivice listova) ili se knjiga izgubi, osoba koja je knjigu pozajmila dužna je da nadoknadi štetu, a može biti i lišena mogućnosti da koristi biblioteku. – U spornim slučajevima školski odbor donosi odluku bez prava na žalbu.

11.

    Predaja knjiga se vrši jednom nedeljno po unapred određenom danu i satu. Učiteljsko telo ili profesionalci mogu da pozajme stručnu literaturu od bibliotekara u skladu sa okolnostima.

    Sa sednice školskog odbora održane 3. septembra 1887.

    Seemayer,                                                                                Josef Buday,
Predsedavajući.                                                                             Sekretar.

Nagrada „Dositejevo zlatno pero“ - književni konkurs za mlade autore do 30 godina

Zadužbina „Dositej Obradović“ objavljuje konkurs za nagradu „Dositejevo zlatno pero“ za najbolje neobjavljene radove mladih autora, u okviru književnih vrsta koje je Dositej uveo u srpsku književnost – esej, basna, putopis, kratka priča.

Nagrada „Dositejevo zlatno pero“namenjena je punoletnim autorima do navršenih 30 godina. Tekstovi se dostavljaju na srpskom jeziku. Autori mogu konkurisati sa najviše tri neobjavljena rada. Dozvoljena dužina putopisa je 20 stranica.

Radove potpisane punim imenom i prezimenom, datumom rođenja, adresom stanovanja i kontakt telefonom potrebno je poslati OBAVEZNO putem pošte u pet primeraka, na adresu Zadužbine „Dositej Obradović“, Kralja Milana 2, Objekat C, drugi sprat, 11000 Beograd, sa naznakom „za Dositejevo zlatno pero“ kao i na e-mail adresuzaduzbinadositej@mts.rs ili info@dositejeva-zaduzbina.rs .

Telefoni za informacije +381 11 3282 240 i +381 11 3282 254.

Rok za dostavljanje radova je 11. septembar 2017. god.

Žiri će izabrati tri najbolja rada koja će biti nagrađena i objavljena u posebnoj publikaciji. Nagrade će biti uručene u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“.

Projekat „Dositejevo zlatno pero“ realizuje se uz podršku Sekretarijata za kulturu Grada Beograda

PROMOCIJA KNjIGE ALEKSANDRE MIHAJLOVIĆ „KROZ PRSTOHVAT CIMETA“

GRADSKA BIBLIOTEKA VRŠAC ORGANIZUJE PROMOCIJU KNjIGE ALEKSANDRE MIHAJLOVIĆ „KROZ PRSTOHVAT CIMETA“

SALON GRADSKE BIBLIOTEKE, ČETVRTAK, 22.06.2017. U 19.00

ZAVRŠENA ŠESTA PO REDU „MALA ŠKOLA NEMAČKOG JEZIKA“ U GRADSKOJ BIBLIOTECI

U ponedeljak 12. juna, u prostorijama Gradske biblioteke podeljene su diplome deci koja su uspešno završila šestu po redu „Malu školu nemačkog jezika“.

Zbog velikog interesovanja dece i roditelja, ova besplatna akcija, prvobitno zamišljena kao jednokratna, nastaviće se već u septembru sa početkom nove školske godine.

Cilj nastave ostaće isti kao i do sada, a to je da se mališani na lagan i zabavan način upoznaju sa osnovama nemačkog jezika.

Kontakt

Gradska biblioteka Vršac
Svetosavski trg 2, 26300 Vršac
Tel: 013/832-955
e-mail: bibliotekavrsac@mts.rs

Radno vreme
Od ponedeljka do petka 07:30 - 20:00 sati, subotom 8:00 - 12:00 sati.

 Potvrđujem tačnost podataka

Mailing lista

2018 © Gradska biblioteka Vršac - Sva prava zadržana
Top