Дешавања

Вече прашке поезије са Јеленом Ћирић

ОДРЖАНО ВЕЧЕ ЖАР ПОЕЗИЈЕ

​У Четвртак, 11.08.2016, у 19часова, одржано је у свечаној сали Градске библиотеке Вршца, а у организацији ВАУ „АРС“, песничко вече прашке песникиње Јелене М. Ћирић.

Да подсетимо суграђане, реч је о песникињи добро прознатој у европским књижевним круговима, рођене 1973, у Београду, где је завршила студије права. Данас са породицом, две кћери и супругом, живи у Прагу. У књижевним водама је од малена, њена поезија је ушла у многе зборнике, а добитник је више домаћих и међународних награда, међу којима и друга награда на ИИ Европском Фацебоок песничком фестивалу за песму (Ауто)портрет, трећа награда на Другим књижевним сусретима у Смедеревској Паланци за песму Њиве, трећа награда на ИВ међународној ликовној и песничкој колонији у Крчедину за песму Ћилибар, песничка награда ‚Поет‘ за 2011. годину за дебитантску збирку песама „Жар“, годишња награда уметничке групе АРТЕ за најбољу књигу поезије у 2011. години, друга награда публике на Трећим књижевним сусретима у Смедеревској Паланци за песму Гастарбајтерска... Песме су јој примећене и високо пласиране на књижевним конкурсима. Члан је Књижевног клуба „Милош Црњански“ из Бијељине и уметничке групе ‚АРТЕ‘ из Београда. Издала је и збирку поезије под називом “Наискам”, а у припреми јој је и трећа књига. 
 

Вече препуно добрих, питких стихова љубавно-еротске тематике, смењивало се са вештим вођењем Верице Преде, која се нашла у улози модератора и домаћина.

Атрактивна ауторка, поезија у телесности, нам је својом аутоинтерпретацијом приближила њен поетски свет скројен за широку читалачку душу. Њена музичка пратња био је Бранко Пражић, иначе композитор мелодије неколиких Јелениних песама, које су посетиоци могли да чују први пут у том облику. Спој музике и стихова пријемчивих и незаборавних, оставио је задовољни осмех на образима сваког госта, што нам је непосредно сугерисало да је вече и више него успело. Целовремено присуство директорке Вршачке библиотеке, госпође Даринке Михајловић, којој је ВАУ “АРС” веома захвалан на пруженој подршци, такође је показатељ да смо за наше суграђане позвали врхунске госте и да ћемо се потрудити да тако и остане, до сопствене традиције.

Представљен роман „О будућим људима“ Лорине Попи

У Градској библиотеци у Вршцу представљена је књига вршачке ауторке Лорине Попи „О будућим људима“. Реч је о роману који прати судбину неколико тинејџера од њихових средњошколских дана до завршетка факултета. Роман „О будућим људима“ отвара и проблематизује неколико тема:  лепоту и тежину средњошколског живота, важност образовања, науке, пријатељства, љубави, вршњачко насиље...„Овај роман је намењен не само тинејџерима, него и њиховим родитељима и професорима. Желела сам да што верније дочарам свакодневницу младих људи и све изазове и проблеме које морају да решавају на властитом путу одрастања. Моја порука младима јесте да никад не одустају од својих снова, да морају бити упорни и борити за ствари у које верују“, рекла је ауторка Лорина Попи.Једна од важних тема којом се ауторка бави и сада и у свом првом роману „Сама против дангуба“ јесте тема вршњачког насиља.„Насиље има више својих појавних облика, то није само физичко насиље, већ и психичко, свака ружна реч и увреда јесу један вид насиља. Вршњачко насиље је увек било присутно међу децом, можда се данас о њему више прича у медијима па је видљивије. Деца која су жртва вршњачког насиља веома дубоко пате и та патња може да их обележи за читав живот.  Осећам потребу да најоштрије осудим сваки вид  насиља и затио позивам све људе да се уједнинимо у борби против сваког зла и насиља“, рекла је између осталог, Лорина Попи.О књизи је осим ауторке говорила и модераторка Драгана Ракић, а одломке из романа читали су вршачки средњошколци Марина Нешић и Лука Брковић.Лорина Попи (1980) је рођена у Вршцу где је завршила основну и средњу школу. Дипломирала је на Филолошком факултету у Београду на Катедри за шпански језик и књижевност и на Катедри за румунски језик и књижевност. Лорина Попи је полиглота, говори седам језика: румунски, српски, шпански, енглески, италијански, португалски и латински. До сада је објавила два романа „Сама против дангуба“ и „О будућим људима“ и причу „Сивило“. Живи и ради у Вршцу.

Књижевно вече у Градској библиотеци

Књижевно вече у Градској библиотеци

Представљена књига „Свети манастир Хиландар – српска царска лавра”

У Градској библиотеци у четвртак, 9. јуна је представљена монографија „Свети манастир Хиландар - српска царска лавра“ за коју је текст написао и све мапе и слике у техници акварела осликао свестрани уметник Миле В. Пајић. Књигу су, заједничким снагама, на четири језика - српском, руском, енглеском и немачком, објавили Службени гласник и Ризница српске духовности.Осим аутора, о књизи су говорили  књижевници Перо Солар и Јадранка Ћулум као и модераторка вечери Драгана Ракић.
Према Пајићевим речима, ова монографија настала је такорећи за једну непроспавану ноћ у којој је Хиландар горео 2004. године.
„Сутрадан сам у глави имао комплетно сложену књигу са насловом и поглављима“, рекао је аутор. Аутор Миле Пајић је истакао да је   књига „Свети манастир Хиландар” заједно са још пет књига из исте едиције које су  посвећене нашим средњовековним манастирима  замишљена  као илустрована енциклопедија, кроз коју ће свака генерација, од оних најмлађих, школских, па до оних најстаријих моћи да се упозна са богатом ризницом српске духовности, културе и историје.
„Објавили смо шест књига које покривају по један период историје наше државности, духовности и свеопште културе од 10. века до данашњих дана, обрађених кроз шетњу српским манастирским и црквеним светињама, груписаних по архитектонском стилу и складу и са њиховим назнакама и карактеристикама. Жеља нам је да упознамо како властити народ тако и читав свет са богатством српског културног наслеђа, са богатим манастирским ризницама у којима су настајали српски идентитет, духовност и свеопшта култура. Из тог разлога су све књиге штампане на четири језика: српском, руском, немачком и енглеском”, рекао је аутор Миле Пајић.
Као занимљивост, напоменуто је да је монографију на немачки превела монахиња Јована (световно име Сибила Лер) из манастира Светог Николаја - Соко града код Љубовије. Она је унука немачког генерала из Другог светског рата Александра фон Лера који је као заповедник Четврте ваздухопловне флоте учествовао у нападу на Југославију априла 1941. и руководио бомбардовањем БеоградаГоворећи о књизи Драгана Ракић је истакла да је књига намењена широкој читалачкој публици, да је писана једноставним и популарним језиком и стилом и да обилује подацима о историји Свете Горе и њених двадесет светих манастира. 
„Књига има два поглавља: прво поглавље уводи читаоца у феномен једине монашке државе на свету кроз кратку шетњу од једног до другог манастира и са основним подацима о сваком од њих и објашњењем о томе како монашка држава функционише. Друго поглавље је посвећено манастиру Хиландару, у коме се читалац кроз кратак текст, праћен сликом, врло лако и сликовито упознаје са манастирском архитектонском целином, четрдесетак најважнијих његових објеката и обиљем података и детаља о историји, догађајима, манастирском благу, хиландарским чудима и светитељима и најважнијим личностима“, рекла је, између осталог, Драгана Ракић.Објављивање Едиције благословио је Његова светост патријарх српски господин Павле. Рецензенти Едиције су проф. др Слободан Милеуснић и Његово преосвештенство епископ шабачки господин Лаврентије. Уводне текстове у свим књигама написао је  протојереј проф. др Радомир В. Поповић.

ВРШАЦ НЕКАД И САД У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

У духу године посвећене најзнаменитијем Вршчанину, поводом 210 година од рођења и 160 година од смрти Јована Стерије Поповића, Градска библиотека Вршац и Удружење љубитеља старина „Феликс Милекер“ припремили су разноврстан програм за манифестацију Ноћ музеја, одржану у суботу 21. маја.

Посетиоцима је представљен троделни садржај: пројекција фотографија на отвореном, изложба у читаоници инспирисана Стеријиним Вршцем, а за музичку подршку била је задужена џез група „Jazz Therapie für Musik“, која је употпунила мултимедијални карактер догађаја.

На овај начин остварен је циљ да се на Ноћ музеја из витрина извади и оживи део богатог културног наслеђа, те да се дочара снажан замајац грађанског живота Вршца.

Услед великог интересовања, изложба ће бити доступна посетиоцима током следећих месец дана.

Видео запис можете погледати на линку испод:

Контакт

Градска библиотека Вршац
Светосавски трг 2, 26300 Вршац
Тел: 013/832-955
e-mail: bibliotekavrsac@mts.rs

Радно време
Од понедељка до петка 07:30 - 20:00 сати, суботом 8:00 - 12:00 сати.

 Потврђујем тачност података

Маилинг листа

Питања

Питајте библиотекара и добићете одговор у најкраћем могућем року.

2018 © Градска библиотека Вршац - Сва права задржана
Top