Дешавања

ПРЕДАВАЊЕ О ВРШЦУ ПОД ТУРСКОМ ВЛАШЋУ И ПЕРИОДУ ОСЛОБОЂЕЊА У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

У Градској библиотеци Вршац је у четвртак 1. децембра одржано предавање под називом „Вршац под турском влашћу и период ослобођења“, друго предавање у оквиру обележавања 300. годишњице ослобођења Вршца од Турака.

Предавачи су и овог пута били др Александар Крстић и проф. Невен Даничић, и они су пред великим бројем љубитеља хроника Вршца у старини говорили о познатим, као и о мање познатим догађајима из 17. и 18. века, када је Вршац, после назадовања под турском влашћу, започео свој културни и привредни развој. Посетиоци су такође имали прилику да погледају и велики број мапа из наведеног периода.

Директор библиотеке Даринка Михајловић је др Александру Крстићу поклонила публикацију у издању Градске библиотеке под називом „Карте Баната“, скроман допринос за његова даља истраживања.

Донација књига „ЈП Други октобар“ Градској библиотеци

Градска библиотека у Вршцу се овим путем најсрдачније захваљује
на вредном поклону у виду 600 књига које је ЈП "Други октобар"
поклонило Библиотеци. 

Међу књигама се налазе вредне монографије
из религије, уметности и историје Србије, као и разне публикације са
завичајном темом, што је за сваку библиотеку права драгоценост.

Процес обраде и каталогизације ових књига је у току и оне ће се
ускоро наћи на полицама Библиотеке и бити доступне свим
корисницима.

Још једном Вам се захваљујемо и надамо се успешној сарадњи и у
будућем периоду.

ЈЕДАН ШКОЛСКИ ЧАС У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

Градска библиотека Вршац похваљује учитељицу Ружицу Вучковић и ученике II2 одељена Основне школе „Олга Петров Радишић“, што су се самоиницијатвно организовали и дошли да проведу један школски час у нашој Библиотеци. Ђаци који су чланови Библиотеке понели су чланске карте и уз помоћ учитељице и библиотекарке одабрали које ће књиге да читају, а ученици који нису били чланови су се том приликом учланили. Потом су сви у читаоници Библиотеке прелистали књиге које су одабрали и постављали питања и добили одговоре на оно што их интересује у вези књига и читања.

Сматрамо да је овај вид сарадње на обострану корист и овом приликом позивамо и остале учитељице и наставнице српског језика да заједно са својим ученицима повремено посете Библиотеку.

ПОДЕЛА ИГРАЧАКА У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ ВРШАЦ

ПОДЕЛА ИГРАЧАКА У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ ВРШАЦ

Током трајања Дечје недеље, у Градској библиотеци је организована хуманитарна акција „Деца деци“, у којој су прикупљене играчке и књиге за малишане из социјално угрожених породица.

Деца која су у среду 19. октобра, у пратњи старатеља, посетила Градску библиотеку имала су чему и да се обрадују, с обзиром на то да је прикупљен велики број играчака.

„Пошто су Вршчани показали велико интересовање да помогну својим социјално угроженим суграђанима, акцију ћемо организовати и током предстојећих година, у нади да ће одзив бити сличан овогодишњем. Такође, овом приликом желим да се захвалим свима који су својим поклонима и залагањем допринели акцији.“, истакла је Даринка Михајловић, директор Градске библиотеке Вршац.

Подела играчака
У СРЕДУ, 19.10.2016. ГОДИНЕ,
ГРАДСКA БИБЛИОТЕKA У ВРШЦУ,
У САРАДЊИ СА ЦЕНТРОМ ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД,
ЋЕ ОРГАНИЗОВАТИ ПОДЕЛУ ИГРАЧАКА,
ПРИКУПЉЕНИХ ТОКОМ АКЦИЈЕ ДЕЧИЈЕ НЕДЕЉЕ,
ДЕЦИ ИЗ СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНИХ ПОРОДИЦА.

„Вршац у средњем веку“ у Градској библиотеци

Градска библиотека Вршац, Центар за банатске студије и Удружење љубитеља старина „Феликс Милекер“ организују серију предавања поводом обележавања јубиларне, 300. годишњице ослобођења Вршца од Турака. Прво предавање, под називом „Вршац у средњем веку“ одржаће се у четвртак, 13. октобра у 18 часова у салону Градске библиотеке, док ће остала предавања („Вршац у годинама турске владавине“ и „Ослобођење Вршца од турског јарма“) бити одржана током предстојећих месеци.
Свако ко се бави историјом града Вршца наилази на исти проблем: о времену између Старе ере и година уочи ослобођења ових крајева од Турака, литература нам даје врло оскудне податке; пре позног средњег века, у ком насеља добијају сталнији карактер, у Вршцу и околини пронађени су трагови Старчевачке, Винчанске и Ватинске културе, потом Кимераца, Трачана, Келта, Скита, Дачана, Агатиржана, Римљана, Сармата, Гепида, Авара, Словена, Угара и других народа, али о догађајима у вековима који су уследили располажемо са врло мало података.
Оно што знамо је да се пре освајања Баната 1552. године од стране Ахмет-паше, у Вршцу смењују мађарски и српски владари, и да су у тим вековима саграђене најстарије грађевине у нашем граду: Вршачка кула и манастир Месић. Међутим, тачна година њихове изградње остаје непозната, па се у недостатку валидних доказа ослањамо на претпоставке и штуре информације. Сматра се да је Вршачку кулу саградио у првој половини 15. века деспот Ђурађ Бранковић на темељима римске утврде, у време када и Вршац добија име – далеке 1427. помиње се у облику ПОДВРШАН, касније ВАРШОЦ, ВЕРШЕЦ итд., а година изградње манастира Месић смештена је негде између 12. и чак 16. века.
Међутим, да ли је заиста било тако? Можемо ли да будемо сигурни да кула није читавих век и по старија него што се сматра, и да ли постоје докази да је Вршац још пре имена Подвршан био познат под неким другим називом? 
Одговор на ова, као и на многа питања, покушаће да нам пружи др Александар Крстић, научни сарадник Историјског института у Београду и аутор многобројних монографија, чланака и расправа. Током својих истраживања историјске географије српских земаља и српско-угарских односа у средњем веку ушао је у траг богатој документацији о историји Вршца, која је деценијама и вековима чамила заборављена по депоима архива у Темишвару, Будимпешти и Бечу. Хроничари вароши под Вршачком кулом су током векова имали врло незахвалан задатак да сакупе податке из документације која је највећим делом нестала у пламену током турских освајања и нацистичке окупације, али истраживачима данас, у новом веку и дигиталној ери, на располагању стоје турски дефтери, преписке владара и остала документа.
Модератор предавања које не сме да пропусти ни један прави љубитеља хроника Вршца у старини биће проф. Невен Даничић.

Контакт

Градска библиотека Вршац
Светосавски трг 2, 26300 Вршац
Тел: 013/832-955
e-mail: bibliotekavrsac@mts.rs

Радно време
Од понедељка до петка 07:30 - 20:00 сати, суботом 8:00 - 12:00 сати.

 Потврђујем тачност података

Маилинг листа

Питања

Питајте библиотекара и добићете одговор у најкраћем могућем року.

2018 © Градска библиотека Вршац - Сва права задржана
Top