Дешавања

Зимски празници у Америци - сарадња Библиотеке и амбасаде САД

Градска библиотека Вршац, у сарадњи са амбасадом САД,
организује радионицу за децу од 11-13 година која ће бити
презентована под називом  „Зимски празници у Америци“.

Након тога ће представници америчке амбасаде
поклонити књиге Градској библиотеци.

Програм почиње у четвртак, у 12.00 у салону Градске библиотеке

Предавање у Градској библиотеци

ВРШАЦ  ПОД  ТУРСКОМ  ВЛАШЋУ  И  ПЕРИОД  ОСЛОБОЂЕЊА

Градска библиотека Вршац, Центар за банатске студије и Удружење љубитеља старина „Феликс Милекер“ настављају серију предавања у оквиру обележавања 300. годишњице ослобођења Вршца од Турака. Предавање под називом „Вршац под турском влашћу и период ослобођења“ одржаће се у салону Градске библиотеке Вршац у четвртак, 1. децембра у 18 часова.

Услед великог интересовања Вршчана за прво предавање на којем је о приликама и догађајима у данима пре пада Вршца под турски јарам говорио др Александар Крстић, стручни сарадник Историјског института у Београду, организатори су одлучили да позову истог аутора, који ће из турских дефтера, преписке владара и војних старешина покушати да реконструише догађаје који су се одиграли под турском владавином, као и догађаје који су уследили током ослобођења.

Модератор још једног предавања које не сме да пропусти ни један прави љубитељ хроника Вршца у старини биће проф. Невен Даничић.

ПРЕДАВАЊЕ О ВРШЦУ ПОД ТУРСКОМ ВЛАШЋУ И ПЕРИОДУ ОСЛОБОЂЕЊА У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

У Градској библиотеци Вршац је у четвртак 1. децембра одржано предавање под називом „Вршац под турском влашћу и период ослобођења“, друго предавање у оквиру обележавања 300. годишњице ослобођења Вршца од Турака.

Предавачи су и овог пута били др Александар Крстић и проф. Невен Даничић, и они су пред великим бројем љубитеља хроника Вршца у старини говорили о познатим, као и о мање познатим догађајима из 17. и 18. века, када је Вршац, после назадовања под турском влашћу, започео свој културни и привредни развој. Посетиоци су такође имали прилику да погледају и велики број мапа из наведеног периода.

Директор библиотеке Даринка Михајловић је др Александру Крстићу поклонила публикацију у издању Градске библиотеке под називом „Карте Баната“, скроман допринос за његова даља истраживања.

Донација књига „ЈП Други октобар“ Градској библиотеци

Градска библиотека у Вршцу се овим путем најсрдачније захваљује
на вредном поклону у виду 600 књига које је ЈП "Други октобар"
поклонило Библиотеци. 

Међу књигама се налазе вредне монографије
из религије, уметности и историје Србије, као и разне публикације са
завичајном темом, што је за сваку библиотеку права драгоценост.

Процес обраде и каталогизације ових књига је у току и оне ће се
ускоро наћи на полицама Библиотеке и бити доступне свим
корисницима.

Још једном Вам се захваљујемо и надамо се успешној сарадњи и у
будућем периоду.

ЈЕДАН ШКОЛСКИ ЧАС У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

Градска библиотека Вршац похваљује учитељицу Ружицу Вучковић и ученике II2 одељена Основне школе „Олга Петров Радишић“, што су се самоиницијатвно организовали и дошли да проведу један школски час у нашој Библиотеци. Ђаци који су чланови Библиотеке понели су чланске карте и уз помоћ учитељице и библиотекарке одабрали које ће књиге да читају, а ученици који нису били чланови су се том приликом учланили. Потом су сви у читаоници Библиотеке прелистали књиге које су одабрали и постављали питања и добили одговоре на оно што их интересује у вези књига и читања.

Сматрамо да је овај вид сарадње на обострану корист и овом приликом позивамо и остале учитељице и наставнице српског језика да заједно са својим ученицима повремено посете Библиотеку.

Контакт

Градска библиотека Вршац
Светосавски трг 2, 26300 Вршац
Тел: 013/832-955
e-mail: bibliotekavrsac@mts.rs

Радно време
Од понедељка до петка 07:30 - 20:00 сати, суботом 8:00 - 12:00 сати.

 Потврђујем тачност података

Маилинг листа

Питања

Питајте библиотекара и добићете одговор у најкраћем могућем року.

2018 © Градска библиотека Вршац - Сва права задржана
Top