Дешавања

Предавање „Истраживање новог света у Банатском региону“

Градска библиотека Вршац, Удружење Феликс Милекер и Археовест Ассоциатион Тимисоара, у четвртак 26. јануара, са почетком од 19 часова организују предавање "Истраживање новог света у Банатском региону".
Предавач је Леонард Дорогостаискy, инжењер НВО, постдипломац интердисциплинарне археологије, магистар Универзитета у Темишвару и писац многобројних радова, чланака и расправа.
Захваљујући могућностима које у истраживањима пружају фондови Европске уније, али пре свега великом ентузијазму који га несумњиво краси, наш гост је на трагу проналажењу кључа за решавање многобројних енигми на које наилазимо у нашем делу Баната. Северни, румунски део Баната је мање-више истражен, док се за пространство са ове странице границе то тек делимично може рећи.
- Посетиоци овог несвакидашњег предавања имаће прилику да се упознају са његовим истраживањем које се највећим делом бави Бронзаним добом, то укључује и његово стручно мишљење о круговима код Ватина, а откриће нам још једно потенцијално налазиште у близини Вршца које неће изазвати ништа мању сензацију од ватинских кругова. Ризикујући да нам неко замери зато што се понављамо, ипак морамо да још једном нагласимо: ово је предавање које не сме да пропусти ни један љубитељ историје Вршца, поручују организатори.
Предавање ће бити одржано у салону Градске библиотеке Вршац.

Одржана Светосавска радионица у Градској библиотеци

26.01.2017. је у Библиотеци одржана литерартно-ликовна Светосавска радионица. Учесници су били ученици трећег разреда ОШ „Младост“. Деца су прво разгледала књиге из фонда библиотеке везане за највећег српског просветитеља Светог Саву, прочитала неку легенду о њему, а потом су, по сопственој жељи, писали састав или цртали. Децу је поздравила директорица библиотеке Даринка Михајловић позивајући их да буду наши што чешћи посетиоци. Радионицу је водила Маја Качарић.

Зимски празници у Америци

У салону Градске библииотеке Вршац, 15. децембра 2016. године, одржана је радионица са темом „Зимски празници у Америци“, за децу узраста од 11 – 13 година. Радионица је имала интерактивни карактер уз пригодну презентацију зимских празника у Америци. Ученици основних школа и приватних школа за учење страних језика из Вршца присуствовали су овој радионици. Радионицу је водила Јасна Кунић, регионални директор Имформационог центра при америчкој Амбасади, задужена за културу.

Овом приликом Градска библиотека Вршац добила је на поклон књиге за децу, тинејџере, награђиване књиге, класична дела, речник и материјал за учење енглеског језика, такође и два електронска читача за књиге Kindle. У оквиру саме радионице презентован је и интерактивни сајт http://www.noradsanta.org где деца могу да прате у сваком тренутку где се налази Деда Мраз. Топло препоручујемо посету овог сајта где деца поред многобројних садржаја, кратких филмова о Деда Мразу, божићних песмица, игрица могу да уче енглески језик као и да проширују своја знања из разних области.

Срећни божићни и новогодишњи празници!

Зимски празници у Библиотеци

У среду, 21.12.2016. године у Градској библиотеци Вршац одржана је радионица "Зимски празници у библиотеци". Учесници радионице били су ученици четвртих разреда Основне школе "Вук Стефановић Караџић". Том приликом деца су одгледала кратак филм о обичајима везаним за најрадосније хришћанске празнике, Бадњи дан и Божић. Директорица библиотеке, Даринка Михајловић је учесницима доделила бесплатне чланске карте на период од годину дана као новогодишњи и божићни поклон. Након филма и подсећања на дивне обичаје паљења бадњака, ломљења чеснице и вишевековну српску традицију, деца су правила пахуље и пригодне цртеже којима ће бити украшено дечје одељење Библиотеке. Радионицу је водила Маја Качарић.

Акредитовани стручни семинар у Градској библиотеци

У Градској библиотеци Вршац, 9. децембра 2016. одржан је семинар „Електронска обрада старих и ретких књига“. Семинару су присуствовали стручни радници библиотека из Вршца, Беле Цркве и Алибунара. Овај акредитовани програм усавршавања извели су предавачи Библиотеке Матице српске Новка Шокица Шуваковић, Финка Пјевач и Светлана Вучковић. Програм семинара обухватио је преглед актуелних стандарда за електронски обраду старе и ретке књиге, рад на каталошкој обради у систему COBISS, а помогао је повећању знања о стандардима који се примењују приликом обраде ове специфичне врсте грађе.

Контакт

Градска библиотека Вршац
Светосавски трг 2, 26300 Вршац
Тел: 013/832-955
e-mail: bibliotekavrsac@mts.rs

Радно време
Од понедељка до петка 07:30 - 20:00 сати, суботом 8:00 - 12:00 сати.

 Потврђујем тачност података

Маилинг листа

Питања

Питајте библиотекара и добићете одговор у најкраћем могућем року.

2018 © Градска библиотека Вршац - Сва права задржана
Top