Дешавања

БЕСПЛАТНИ ЧАСОВИ СРПСКОГ И МАТЕМАТИКЕ

Градска библиотека у Вршцу и ове године организује бесплатне часове српског језика и математике за осмаке као вид помоћи приликом полагања мале матуре.

Часови српског језика одржаваће се понедељком 18.30 ‒20.00 ч, а математике средом 18.30 ‒20.00 ч. Предавачи су дипл. филолог Драгана Ракић и професор математике Никола Вишњић. Настава почиње у понедељак 6. марта и одржаваће се у читаоници Градске библиотеке. Ученици са собом треба да понесу збирке задатака за малу матуру.

Сви осмаци су добродошли!

ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ „ИСТРАЖИВАЊЕ НОВОГ СВЕТА У БАНАТСКОМ РЕГИОНУ“ У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

У Градској библиотеци Вршац је у четвртак, 26. јануара одржано предавање о (пра)историји Баната под називом „Истраживање новог света у банатском региону“. Иако је за исти дан најављено још неколико манифестација, један део Вршчана је добром посетом показао да их историја ових крајева ипак више интересује. Предавач је био Леонард Дорогостаиски, инжењер телекомуникација i магистар интердисциплинарне археологије; будући да се његова истраживања баве периодом бронзаног доба у Банату, решио јe да своја открића подели и овде, у српском делу Баната.

Захваљујући најмодернијој технологији у виду сателитског, а потом геофизичког и геомагнетског испитивања и мерења, осим у Румунији, дошао је и до неколико открића у близини Панчева, Зрењанина, Опова, Ковачице, Мокрина, али и у непосредној близини Вршца! При томе, не ради се само о сада већ чувеним тзв. „ватинским круговима“, већ и о још једној астрономској опсерваторији старој хиљадама година, која се налази јужно од Вршца.

На приложеној симулацији, уз сателитски снимак локације, види се сунце, које за време летње дугодневице (око 21. јуна) приређује прави спектакл, пошто се појављује из увале која дели врхове Лисичија глава и Гудурички врх.

Тачна локација ће за све који нису били на предавању још неко време остати тајна, али само док се за време летњег солстиција не направи валидни снимак. Такође, ово предавање је било само увод за прекограничну сарадњу која ће бити остварена између Удружења љубитеља старина „Feliks Mileker“ и удружења за промовисање археолошког наслеђа у Банату „Arheovest“ из Темишвара.

СТАРО СРПСКО ПИСАНО НАСЛЕЂЕ – ОД ПРАСЛОВЕНСКОГ ЈЕЗИКА ДО ДАНАС

Поводом 21. фебруара, ДАНА МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА,
ученицима средњих школа биће одржано
мултимедијално предавање под насловом
СТАРО СРПСКО ПИСАНО НАСЛЕЂЕ – ОД ПРАСЛОВЕНСКОГ
ЈЕЗИКА ДО ДАНАС, са освртом на тему
ДРЖИ У ПИСМУ ТРАДИЦИЈУ.

Предавач ће бити Весна Златичанин, библиотекар.

Предавање ће се одржати у уторак, 21.02.2017. године у 10:45 часова
у салону Градске библиотеке.

Предавање „Истраживање новог света у Банатском региону“

Градска библиотека Вршац, Удружење Феликс Милекер и Археовест Ассоциатион Тимисоара, у четвртак 26. јануара, са почетком од 19 часова организују предавање "Истраживање новог света у Банатском региону".
Предавач је Леонард Дорогостаискy, инжењер НВО, постдипломац интердисциплинарне археологије, магистар Универзитета у Темишвару и писац многобројних радова, чланака и расправа.
Захваљујући могућностима које у истраживањима пружају фондови Европске уније, али пре свега великом ентузијазму који га несумњиво краси, наш гост је на трагу проналажењу кључа за решавање многобројних енигми на које наилазимо у нашем делу Баната. Северни, румунски део Баната је мање-више истражен, док се за пространство са ове странице границе то тек делимично може рећи.
- Посетиоци овог несвакидашњег предавања имаће прилику да се упознају са његовим истраживањем које се највећим делом бави Бронзаним добом, то укључује и његово стручно мишљење о круговима код Ватина, а откриће нам још једно потенцијално налазиште у близини Вршца које неће изазвати ништа мању сензацију од ватинских кругова. Ризикујући да нам неко замери зато што се понављамо, ипак морамо да још једном нагласимо: ово је предавање које не сме да пропусти ни један љубитељ историје Вршца, поручују организатори.
Предавање ће бити одржано у салону Градске библиотеке Вршац.

Одржана Светосавска радионица у Градској библиотеци

26.01.2017. је у Библиотеци одржана литерартно-ликовна Светосавска радионица. Учесници су били ученици трећег разреда ОШ „Младост“. Деца су прво разгледала књиге из фонда библиотеке везане за највећег српског просветитеља Светог Саву, прочитала неку легенду о њему, а потом су, по сопственој жељи, писали састав или цртали. Децу је поздравила директорица библиотеке Даринка Михајловић позивајући их да буду наши што чешћи посетиоци. Радионицу је водила Маја Качарић.

Контакт

Градска библиотека Вршац
Светосавски трг 2, 26300 Вршац
Тел: 013/832-955
e-mail: bibliotekavrsac@mts.rs

Радно време
Од понедељка до петка 07:30 - 20:00 сати, суботом 8:00 - 12:00 сати.

 Потврђујем тачност података

Маилинг листа

Питања

Питајте библиотекара и добићете одговор у најкраћем могућем року.

2018 © Градска библиотека Вршац - Сва права задржана
Top