Дешавања

Промоција романа „Артемије тврди да...“ списатељице Љиљане Живковић

У четвртак 7.априла гост у Градској библиотеци била је списатељица из Београда  Љиљана Живковић (1978) која је том приликом промовисала  свој роман „Артемије тврди да...“.

Реч је о роману у коме је описан један дан у животу младе савремене жене која трага за сопственим идентитетом и покушава да нађе праву љубав. Сама структура романа је веома необична: једно поглавље је дато у прози а следеће у стиховима. Интересантно је да  Љиљана Живковић  успешно пише на два језика : немачком и српском. До сада је преко 20 њених кратких прича ушло у разне антологије у Немачкој. Љиљана Живковић је магистар германистике и ради као библиотекарка у Гетеовом институту у Београду.

Трећа збирка песама Драгице Станојловић

Наша суграђанка, др неуропсихијатар  Драгица Станојловић, одржала је у уторак 12.априла 2011.г. промоцију своје збирке песама „Слике из четири годишња доба“ у просторијама Градске библиотеке.

О књизи су осим ауторке говорили и њени пријатељи Оливија Русовац  и Рајко Ђурић. Драгица Станојловић је почела да објављује своје стихове 2008.године када је издала своју прву збирку песама „Јанусов осмех“, потом је 2009.г. објавила  и „ Urbs aeterna“.

Песникиња је за свако годишње доба одабрала одговарајућу слику и музику које као рам уоквирују све песме из треће збирке. Поезија Драгице Станојловић носи снажан уметнички печат и печат професије наше ауторке – посматрача душа, психијатра. Збирка која је пред читаоцем је збирка тананих осећања и велике животне мудрости у којој има довољно простора да и онај ко чита ове стихове, сагледа и нешто од сопствене душе.

Осим поезије Драгица Станојловић пише социолошке есеје које објављује у часопису „Република“.

МУЛТИМЕДИЈАЛНА ПРЕДАВАЊА О ИВИ АНДРИЋУ

У Градској библиотеци је у понедељак 26. септембра и у четвртак 29. септембра одржан низ мултимедијалних предавања посвећених јубилеју – 50 година од доделе Нобелове награде Иви Андрићу. Предавања су намењена свим вршачким средњошколцима, а предавач је била библиотекарка Весна Златичанин.

Ученици су осим важних чињеница из живота и дела Иве Андрића, могли да сазнају нешто више и о Алфреду Нобелу и историјату Нобелове награде. Ђацима је на видео-биму приказано неколико интересантних видео записа који приказују Андрићеву личност из различитих углова. На крају предавања ученици су имали прилику да погледају и виртуелну изложбу о Иви Андрићу коју је припремила Библиотека Матице српске у Новом Саду.

Књижевно вече са Зораном Живковићем

Традиционално, четвртком у 19 ч у Градској библиотеци организују се дружења са писцима. Овог четвртка 14.априла 2011. Вршчани су имали прилике  да боље упознају Зорана Живковића, професора Београдског универзитета и најпревођенијег српског писца у 21.веку.

Тема овог  књижевног дружења је био курс креативног писања који професор предаје на  Филолошком факултету. То је нов предмет и професор Живковић то успешно ради већ трећу годину за редом. Поред Зорана Живковића, вршачкој публици се представило још шесторо талентованих младих писаца који су успешно завршили курс креативног писања код чувеног професора. Пошто Зоран Живковић води летњу школу креативног писања у Београду која је намењена свим грађанима, изразио је жељу и спремност да исто то ради у Вршцу у Градској библиотеци.

Подстакнут питањем из публике „А шта је са курсом кративног писања поезије?“, Зоран Живковић је неочекивано почео да рецитује стихове на перфектном италијанском, немачком , енглеском и српском језику и проверава знање Вршчана из поезије. Можемо приметити, да се вршачка публика није обрукала, напротив, лако је препознала дела и песнике које је шармантни професор надахнуто рецитовао и на тај начин још једном потврдио своју свестраност, вансеријску ерудицију и духовитост.

Контакт

Градска библиотека Вршац
Светосавски трг 2, 26300 Вршац
Тел: 013/832-955
e-mail: bibliotekavrsac@mts.rs

Радно време
Од понедељка до петка 07:30 - 20:00 сати, суботом 8:00 - 12:00 сати.

 Потврђујем тачност података

Маилинг листа

Питања

Питајте библиотекара и добићете одговор у најкраћем могућем року.

2018 © Градска библиотека Вршац - Сва права задржана
Top