Дешавања

НОЋ МУЗЕЈА У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

Градска библиотека Вршац се у сарадњи са Удружењем љубитеља старина „Феликс Милекер“ прикључила манифестацији „Ноћ музеја“, са изложбом слика немачког сликара Ота Павличека.

Изложбу је свечано отворила Маја Качарић, директор библиотеке, а нешто више о Павличеку и његовом раду посетиоци су могли да чују од Иване Милошевић, професора ликовне културе. Аутор је видно задовољан организацијом и посетом решио да своју слику „Краљ орао“ поклони Градској библиотеци.

Радове Ота Павличека ће посетиоци моћи да погледају у читаоници градске библиотеке и током следећег месеца, а како је изложба продајног карактера, Вршчани ће имати прилику и да купе слике овог несвакидашњег аутора.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СЛАВЕ ГРАДСКЕ БИБЛИОТЕКЕ

Градска библиотека је 24. маја обележила славу Свети Ћирило и Методије. Присутне су биле бројне званице, а награде за најверније чланове ове године добиле су Ивана Кампфер и Јелена Пртљага.

ДАН ЕВРОПЕ У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

У оквиру пројекта „ЕУтека – ЕУ у вашој библиотеци“ у Градској библиотеци Вршац, као и у 28 библиотека у Србији, заједнички се обележава Дан Европе, 9. мај.

Поводом обележавања овог празника корисницима Градске библиотеке биће подељен промотивни материјал у виду привезака, оловака и граничника за књиге.

Корисницима ће о оквиру заједничке кампање „Дан отворених врата о Европској унији“ бити подељен овај промотивни материјал, а такође ће бити у могућности да погледају и упознају се са другим публикацијама о Европској унији које могу пронаћи у Градској библиотеци Вршац.

ПОСЕТА ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ ГОСТИЈУ ИЗ БЕЧА

Градска библиотека Вршац била је домаћин гостима из Беча, који су у оквиру посете Вршцу поводом изложбе истакнутог бечког сликара Роберта Хамерштила обишли и институције културе.

Библиотеку су посетили директор Аустријског Културног Форума Јоханес Иршик, као и Антон Хок, уредник бечког листа „Вершецер Цајтунг“ (Werschetzer Zeitung), у пратњи Наташе Чонић Маљковић, чланице градског већа ресорно задужене за културу. Они су се заједно са својим пријатељима и сарадницима упознали са радом и богатим фондовима Градске библиотеке у Вршцу, међу којима су, поред публикација на немачком језику, највеће интересовање показали за збирку новина и часописа, као и за некњижну грађу (мапе, фотографије и разгледнице).

ИЗЛОЖБА КЊИГА РAШЕ ПОПОВА У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

Поводом обележавања Светског дана књиге и ауторских права, у читаоници Градске библиотеке у петак, 21. априла биће уприличена изложба књига писца, глумца и новинара Радивоја Раше Попова. Раша Попов је умро јуче, у 84. години у Београду.

Рођен је 26. јуна 1933. у Мокрину. Иако је више волео историју, 1952. Попов се определио за студије књижевности у Београду. Новинарску каријеру почео је у новосадском Дневнику, а радио је у листу „Младост”, на Радио Београду, на Телевизији Београд. Био је лектор за српскохрватски језик у Лондону, Бирмингему и Нотингему и главни уредник издавачке куће „Матица српска”.

Добитник је многобројних признања, између осталих Годишње награде Радио Београда 1967. за серију „Видови фашизма” и Награде за животно дело „Доситеј Обрадовић” 2015.

Аутор је неколико незаборавних дечјих емисија: Фазони и форе, Невен, Шешир без дна, Радост сазнања.

Објавио је више књига песама за децу и одрасле: Два ока (1963), Гвоздени магарац (1976), Жабац који не зна да ћути (1987), Трулеж зглаве (1991), Шешир без дна (2001), Лажљива уста истине (2002), Возом посред улице (2003), Био сам срећни коњ (2003), Бајке за XXI век (2007), Чаробњаков СМС (2007), Мали зелени (2009), Мокрински патуљци (2013), Усамљена принцеза (2014).

“Свезналица, аутентични мудрац и Орфеј нашег доба”, епитети су који најбоље описују новинара и књижевника Радивоја Рашу Попова.

У част свестраног уметника Раше Попова, Градска библиотека у Вршцу је приредила изложбу његових књига која ће бити отворена наредне две недеље.

Контакт

Градска библиотека Вршац
Светосавски трг 2, 26300 Вршац
Тел: 013/832-955
e-mail: bibliotekavrsac@mts.rs

Радно време
Од понедељка до петка 07:30 - 20:00 сати, суботом 8:00 - 12:00 сати.

 Потврђујем тачност података

Маилинг листа

Питања

Питајте библиотекара и добићете одговор у најкраћем могућем року.

2018 © Градска библиотека Вршац - Сва права задржана
Top