Дешавања

ДОДИР УМЕТНОСТИ

У четвртак, 6. новембра у Градској библиотеци дoдирнули су се сликарство, поезија и музика. Све је почело отварањем прве самосталне изложбе младе уметнице Милице Станин  која је у читаоници библиотеке изложила своје цртеже и уља на платну. Изложба носи назив „Додир природе“, а куриозитет  је тај што Милица има само 12 година и ученица је шестог разреда ОШ Паја Јовановић из Вршца. На отварању изложбе о младој и перспективној сликарки  говорили су Рамона Магда, уметница из Вршца, Петар Барта, директор ОШ Паја Јовановић и Јадранка Ћулум, књижевница.
„Заиста сам пресрећна што сам успела овако рано да добијем прилику да организујем своју прву изложбу и јавности покажем своје радове. Цртам и сликам од кад знам за себе и за сада ми је то само један од хобија у коме уживам. Велику захвалност дугујем свим својим пријатељима који ме подржавају, али пре свега својим родитељима и дивној сликарки Рамони Магди која ми открива тајне сликарског заната“, рекла је Милица Станин.
Након изложбе, организована је и промоција најновије збирке песама Јадранке Ћулум „Додир равнице“. Ово је 12.  књига коју потписује ова професорка српског језика и вршачка књижевница. „Додир равнице“ је књига која је  повезала песникињу и младу сликарку Милицу Станин  која је урадила илустрације у књизи.
О књизи су говорили рецензенти, познати песници и књижевни радници Перо Солар, Мила Мутавџић, Радислав Јовић, Драгољуб Станковић и Драгана Ракић. Посебан штимунг књижевној вечери дао је тамбурашки оркестар „Банатске лоле“ и позоришни и филмски глумац Миленко Павлов.
„Ратни вихор ме је из брдовите Босне донео у Вршац који је постао  мој други завичај. Равница ме је топло пригрлила, тако да овде живим и стварам већ 20 година. Ову књигу сам зато  испевала и посветила златним равничарским пољима и мојим многобројним пријатељима које сам овде стекла“, рекла је поетеса Јадранка Ћулум.
Салон Градске библиотеке је био мали да прими све поштоваоце поезије Јадранке Ћулум која је своjим суграђанима приредила незаборавно књижевно вече.

Промоција књиге „Дневник Великог рата“

У Градској библиотеци је у понедељак 27. октобра организована промоција књиге „Дневник Великог рата“, ауторке Гордане Илић Марковић, предавача на Институту за славистику Универзитета у Бечу.

Захваљујући вишегодишњем истраживању и прикупљању грађе, пратећи њихове судбине и наводећи делове из дневника, песама, прича и текстова Бранислава Нушића, Милоша Црњанског, Боре Станковића, Станислава Винавера, Момчила Настасијевића, Исидоре Секулић, Владислава Петковића Диса, Милутина Бојића, Карла Крауса, Арчибалда Рајса и десетине других, ауторка је читаоцима са немачког говорног подручја, пружила бриљантан увид у атмосферу и околности које су владале изван граница, некада моћне, Аустроугарске монархије.
Приређивач књиге Гордана Илић Марковић предочава комплексност и разноликост текстова везаних за тему Великог рата и даје основне назнаке контекста у коме су настали. Фокус је посебно на ратним судбинама књижевних стваралаца и делима која су настала под непосредним утицајем ратних догађања, а обухваћени су музичко, позоришно и филмско стваралаштво ратног периода – с културолошког и социолошког аспекта и уз истицање тематских целина као што су: српска голгота, солунски фронт, страдање цивилног становништва, живот под окупацијом, судбине интернираног становништва и ратних заробљеника у логорима Аустроугарске монархије.
„У овој књизи, која је примарно приређена за читаоца немачког говорног подручја и објављена у бечкој издавачкој кући Promedia, представљена је оригинална грађа која даје пресек ратних догађања везаних за Србију и њено становништво. Та грађа се, уз малобројне изузетке, први пут појавила у немачком преводу. Од објављивања и прве промоције на аустријском штанду на Сајму књига у Лајпцигу марта 2014, те током наредна четири месеца, књига је побудила интересовање читалачке јавности у Аутрији, Немачкој и Швајцаркој, која у њој види карику која је неостајала да  би се представила свеобухватнија перцепција Првог светског рата. Србија је до сада превасходно помињана само у контексту атентата у Сарајеву. Посредством књижевних, мемоарских, документарних и публицистичких текстова, она читаоца немачког говорног подручја први пут упознаје са другим аспектима четворогодишњег рата у Србији“, истакла је ауторка књиге Гордана Илић Марковић.
Захваљујући позитивној реакцији стручњака из Србије на ову књигу, као и иницијативи издавачке куће Самиздат 92, књига је објављена и на српском језику, а корисницима Градске библиотеке у Вршцу доступна су оба њена издања: српско и немачко.

Dodir ravnice

Обавештавамо Вас да ће у Градској библиотеци у Вршцу у четвртак 6. новембра са почетком у 18.30 часова бити отворена прва самостална изложба Милице Станин (2002), ученице 6. разреда ОШ Паја Јовановић, а након тога ће у 19 часова бити одржана промоција најновије збирке песама Јадранке Ћулум "Додир равнице".

Књига "Додир равнице" спојила је ове две уметнице, јер је млада сликарка Милица Станин урадила све илустрације у овој књизи. Градска библиотека позива све заинтересоване љубитеље уметности да дођу и подрже наше две креативне суграђанке.

Дечја недеља

Градска библиотека у Вршцу  и ове године богатим културно-образовним програмом обележила је  Дечју недељу.  Овогодишњи програм Дечје недеље је носио мото „Свако дете срећна лица чува једна породица“ те су и сви програми осмишљени тако да афирмишу значај  и улогу породице у срећном одрастању сваког детета. 
      У уторак (7. октобра) гости библиотеке били су ученици нижих разреда ОШ Младост који су се дружили са ученицима из ОШ Јелена Варјашки и заједничким снагама цртали ликовне радове на тему „Моја породица“.

   У среду (8. октобра) у библиотеци је организовано литерарно такмичење  у коме су ученици седмих и осмих разреда одмеравали свој песнички таленат.  Ученици су имали задатак да на задату строфу сами допишу песму. Најуспешније ученике  библиотека је наградила књигама. Прво место освојила је Марина Борта (Олга Петров Радишић), друго место освојила је Анастасија Милићев (Олга Петров Радишић), док је треће место припало Стефани Вукић (Олга Петров Радишић). Похваљени су следећи ученици: Војислав Томић (Олга Петров Радишић), Милица Танди (Олга Петров Радишић), Миљана Вукић (Паја Јовановић), Мирјана Прванов (Олга Петров Радишић).

    У четвртак (9. октобрa) гости библиотеке била су  деца из предшколске установе „Плави чуперак“ која су након упознавања са радом библиотеке и њеног Дечјег одељења радили  цртеже у комбинованој техници на тему „Свако дете срећног лица чува једна породица“.
    Од ликовних и литерарних радова који су настали на овим креативним радионицама направљена је изложба у библиотеци.

Свако дете срећног лица , чува једна породица

Мама је кућа која хода,
а тата њен темељ стамени,
ту кућу нико не може да прода
ни темељ чврсти да промени.

Прозоре и врата, 
чине два брата
који своју неизмерну љубав деле,
у разним ситуацијама заједно се веселе.

Кров треба имати кућа свака,
најбољи за то су дека и бака.

А ту је и породични албум
 пун слика старих,
препун успомена разних,
догађаја важних, великих или малих.

Марина Борта,VII2
ОШ Олга Петров Радишић
прва награда

 

Свако дете срећног лица, чува једна породица

Мама је срећа која нас обасјава,
тата је подршка која нас држи.
Брат је ту да ми помогне,
а сестра да ми улепша дан.

Мама је кућа која хода,
а тата њен темељ стамени,
ту кућу нико не може да прода,
ни темељ чврсти да промени.

Брат је књига покретна 
која је ту када ми затреба.
То је моја књига рођена,
коју нико не може да поцепа.

Сестра је звезда која треба да нас води,
пут до правог знања да нам покаже,
али некад нас даљина дели
и њен  траг не могу да дотакнем.

Анастасија Милићев, VI2
ОШ Олга Петров Радишић
друга награда

 


Свако дете срећног лица, чува једна породица

Свако дете срећног лица,
треба да има једна породица:
маму, тату, сина, ћерку,
сви се налазе у малом кућерку.

Дете је срећно када се игра,
када га мајчина рука по лицу мази,
али родитељи не воле када се 
дете руга, туче ил` плази.

Сви на овом свету белом
имају нешто што им не да мира.
Ја сам ту тајну открила –
то је када сестра узме све из тањира!

Кад изађем мало на улицу
и започнем нову игру,
мама са прозора довикује гласно:
„Уђи унутра, купила сам ти чигру!“

Некад своју мајку слажем,
некад своју тајну кажем,
али мајци морам све да признам, 
јер немам више шта да издам.

Свако дете срећног лица,
треба да има једна породица,
бриге, слоге и пуне знања. И још нешто – 
нећу вам одати, то је тајна!

Стефана Вукић, VII1
ОШ Олга Петров Радишић
трећа награда

Изложба СТО ГОДИНА ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА

9. окт. 2014. у 18,00 сати у салону Градске Библиотеке у Вршцу свечано је отворена изложба поштанске преписке и оригиналних фотографија СТО ГОДИНА ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА. Аутори изложбе су Миодраг Млађеновић и Жељко Пупавац. Изложба представља избор из вредне филателистичке збирке Миодрага Млађеновића коју чини око 3.500 поштанских и фотографских артефаката насталих у периоду од Првог балканског рата до краја Првог светског рата. О изложби су, на отварању, говорили аутор изложбе Жељко Пупавац, историчар Милан Филиповић и испред Градске библиотеке Драгана Ракић, који су представили јавности изложбу, по тематима из којих је сачињена, и указали на опште историјске околности времена Првог светског рата. Изложба обухвата шири историјски контекст од Првог светског рата будући да су два изложбена темата посвећена балканским ратовима који, међутим кад је реч о Краљевини Србији представљају са Првим светским ратом једну јединствену судбинску целину. Аутор изложбе Жељко Пупавац присутнима је, у уводној беседи, указао да данашње сагледавање историјског контекста Првог светског рата, поред друштвеног и политичког, кад је реч о Србима и српском народу има и вечну духовну димензију будући да су се наши преци као учесници Великог рата опредељивали између (колонијалног) ропства и слободе и запитао да ли између оног и овог времена у реченом смислу има разлике. Историчар Милан Филиповић, на сажет начин, представио је јавности ратне и политичке планове аустро-немачког и бугарског окупатора. Изложба ће бити отворена у читаоници Градске библиотеке у Вршцу наредних 14 дана.

Контакт

Градска библиотека Вршац
Светосавски трг 2, 26300 Вршац
Тел: 013/832-955
e-mail: bibliotekavrsac@mts.rs

Радно време
Од понедељка до петка 07:30 - 20:00 сати, суботом 8:00 - 12:00 сати.

 Потврђујем тачност података

Маилинг листа

Питања

Питајте библиотекара и добићете одговор у најкраћем могућем року.

2018 © Градска библиотека Вршац - Сва права задржана
Top