Дешавања

АРХИТЕКТУРА ВРШЦА НЕКАД И САД

Градска библиотека је у петак 20. марта била домаћин предавању и изложби под називом „Архитектура Вршца некад и сад“ које је организовало Удружење љубитеља старина „Феликс Милекер“. Присутне је поздравила Даринка Михајловић, директор Градске библиотеке, а потом се осврнула на рад Удружења. „Драго нам је када у смо у прилици да угостимо младе ентузијасте попут наших вечерашњих гостију. Својим радом изазивају велику пажњу, чему сведочи и број посетилаца вечерас, а Градска библиотека ће се трудити да им изађе у сусрет при свакој следећој акцији или предавању.“

Вече је замишљено као времеплов који је посетиоце водио од симболичних почетака архитектуре на овим просторима, манастира Месић и Вршачке куле, преко осврта на дело знаменитог Вршчанина, великог српског архитекте Драгише Брашована, чија је дела и животни пут испред удружења приредио Александар Јовановић. „Умешност Драгише Брашована који је име града проносио по свету и уткао у многа импозантна здања широм наше земље је неизоставна када се говори о области архитектуре“, истакао је Јовановић.

Централни део вечери имао је тежиште у савременим и будућим идејним решењима, уређењима амбијенталних целина и различитим интервенцијама на јавним површинама које је у свом предавању приказао мастер архитектуре Драгољуб Мајовић: „Студија се бави актуелним темама, па смо зато поделили град на више зона. Акценат је био на новом „подцентру“, који би требало да направи целину од булевара, пољане која је део некадашње касарне, Хемограда, железничке станице и Технолошког парка. Веома сам срећан што сам на овом пројекту сарађивао са људима из удружења „Феликс Милекер“ и верујем да ћемо и у будућности сарађивати на побољшању слике о нашем граду“.

Напослетку, у завршном делу вечери посетиоци су у читаоници Градске библиотеке могли да погледају изложбу фотографија које приказују паралелу некадашњег и садашњег изгледа улица, тргова, паркова и осталих вршачких знаменитости о којима су присутној публици нешто више рекли Андрија Ратковић и Тамаш Фодор, аутор изложбе. „Архитектура једног града је као велики организам који се стално мења; делови града нестају, ретки се не мењају током деценија, чак и векова, а поједини добијају потпуно ново рухо, о којем Вршчани воле да дискутују на локалним интернет порталима. Отуд идеја за ову изложбу, да наши суграђани буду у прилици да упореде некадашњу и садашњу слику нашег града“, додао је Тамаш.

Андрија Ратковић је из Пољопривредне школе „Вршац“ прибавио обимну грађу за студију пејзажне архитектуре, као и копију врло вредне мапе Вршца из 1914. године која детаљно приказује улице, тргове и катастарске бројеве сваке појединачне грађевине у нашем граду.

ДАНИ ЈАПАНА - ОРИГАМИ РАДИОНИЦА У ВРШАЧКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

У понедељак, 17. новембра, Градска библиотека организује радионицу за израду фигурица од папира Оригами, која ће бити део целине Дани Јапана. 
Радионица ће бити одржана у 10 часова, а учествоваће ученици четвртих разреда ОШ „Олга Петров Радишић“. 
Циљ радионице је да деца упознају традиционалну јапанску уметност и савладају основе савијања папира и прављења једноставних оригами модела.

Гостовање Снежане Миладиновић

Гостовање Снежане Миладиновић – Лекан у Градској библиотеци у Вршцу 04. децембар 2014.

  Снежана Миладиновић – Лекан је песникиња која је од недавно и члан Удружења књижевника Србије.  Објавила је следеће збирке песама: Бисери моје дубине (2006), Између јаве и сна (2008), Кад би речи могле рећи (2010), Надајмо се Ваведењу...(2011), Каква сетва таква жетва (2012) – књига прозних записа. Радила је као професор руског језика и књижевности. Према њеним речима пише читавог живота, али је од 2006 почела да објављује збирке песама у својим зрелим година, када су и искуства и животне спознаје сазреле. После путовања по Косову и Метохији написала је надахнуту збирку Надајмо се Ваведењу... која је посвећена и инспирисана страдањима српског живља са Косова. Читава збирка је једна велика молитва и надање да ће се коначно успоставити правда божија на овим просторима.


ВАВЕДЕЊЕ

Ваведење је један од пет највећих богородичиних празника. Овај празник обележава увођење Богородице у храм. Наиме, у складу са заветом својих родитеља да ће, ако добију пород, дати дете у храм, трогодишња Марија је доведена у Јерусалим и уведена у храм. На улазу у храм, дочекао ју је првосвестеник Захарија, отац Јована Претече, и увео у храм и то на место у које само једном годишње улази архијереј.

У народу се овај празник назива и Света Пречиста и Женска Богородица. Јако је поштован од стране жена, посебно нероткиња а неки родови овај празник обележавају и као крсну славу.

Ваведење је и слава манастира Хиландар на Светој Гори.

На Ваведење су се обично започињали важни послови а овај празник светкован је и од стране сточара. На Ваведење је био обичај и да се код цркве изађе на сабор где су свеже ожењени мушкарци последњи пут могли да заиграју у колу са девојкама.

Празнује се 21. новембра по старом, односно 4. децембра по новом календару.

Дани Јапана у Вршцу

Дани Јапана у Вршцу

ДОДИР УМЕТНОСТИ

У четвртак, 6. новембра у Градској библиотеци дoдирнули су се сликарство, поезија и музика. Све је почело отварањем прве самосталне изложбе младе уметнице Милице Станин  која је у читаоници библиотеке изложила своје цртеже и уља на платну. Изложба носи назив „Додир природе“, а куриозитет  је тај што Милица има само 12 година и ученица је шестог разреда ОШ Паја Јовановић из Вршца. На отварању изложбе о младој и перспективној сликарки  говорили су Рамона Магда, уметница из Вршца, Петар Барта, директор ОШ Паја Јовановић и Јадранка Ћулум, књижевница.
„Заиста сам пресрећна што сам успела овако рано да добијем прилику да организујем своју прву изложбу и јавности покажем своје радове. Цртам и сликам од кад знам за себе и за сада ми је то само један од хобија у коме уживам. Велику захвалност дугујем свим својим пријатељима који ме подржавају, али пре свега својим родитељима и дивној сликарки Рамони Магди која ми открива тајне сликарског заната“, рекла је Милица Станин.
Након изложбе, организована је и промоција најновије збирке песама Јадранке Ћулум „Додир равнице“. Ово је 12.  књига коју потписује ова професорка српског језика и вршачка књижевница. „Додир равнице“ је књига која је  повезала песникињу и младу сликарку Милицу Станин  која је урадила илустрације у књизи.
О књизи су говорили рецензенти, познати песници и књижевни радници Перо Солар, Мила Мутавџић, Радислав Јовић, Драгољуб Станковић и Драгана Ракић. Посебан штимунг књижевној вечери дао је тамбурашки оркестар „Банатске лоле“ и позоришни и филмски глумац Миленко Павлов.
„Ратни вихор ме је из брдовите Босне донео у Вршац који је постао  мој други завичај. Равница ме је топло пригрлила, тако да овде живим и стварам већ 20 година. Ову књигу сам зато  испевала и посветила златним равничарским пољима и мојим многобројним пријатељима које сам овде стекла“, рекла је поетеса Јадранка Ћулум.
Салон Градске библиотеке је био мали да прими све поштоваоце поезије Јадранке Ћулум која је своjим суграђанима приредила незаборавно књижевно вече.

Контакт

Градска библиотека Вршац
Светосавски трг 2, 26300 Вршац
Тел: 013/832-955
e-mail: bibliotekavrsac@mts.rs

Радно време
Од понедељка до петка 07:30 - 20:00 сати, суботом 8:00 - 12:00 сати.

 Потврђујем тачност података

Маилинг листа

Питања

Питајте библиотекара и добићете одговор у најкраћем могућем року.

2018 © Градска библиотека Вршац - Сва права задржана
Top