Дешавања

ДАН БИБЛИОТЕКАРА - 14. децембар

Дан библиотекара Србије обележен је 15. децембра у Амфитеатру Народне библиотеке Србије у Београду.

Бројним библиотекарима и гостима обратили су се в. д. управника Народне библиотеке Србије Светлана Јанчић,
 управник Библиотеке Матице српске Селимир Радуловић и председница Библиотекарског друштва Србије Јасмина Нинков.

Додељене су и награде Друштва: „Стојан Новаковић”, „Запис”, „Најбољи библиотекар у категорији високошколских и специјалних библиотека” као и повеље захвалности за допринос развоју библиотекарства у Србији.

Представљене су и две нове свеске часописа „Библиотекар” за 2014. годину.

У музичком делу програма наступиле су виолинисткиње Аника Голднер, Јана Вукићевић и Софија Главичић, 
уз клавирску сарадњу Мине Ристић, Бисерке Маровић и Косте Јевтића.


Пре 67 година, 14.децембра 1947.године основано је Друштво библиотекара Народне Републике Србије у 
Универзитетској библиотеци “Светозар Марковић“ у Београду. За прву председницу Друштва изабрана је Милица Продановић, 
једна од најзаслужнијих за његово оснивање, 
прва дама српског библиотекарства која је све до своје смрти била и почасна председница Друштва.

Један од првих циљева Друштва важи и данас: “да књига стигне до сваког грађанина Србије“. Ми бисмо данас додали “и информација“

На скупштини Друштва у Аранђеловцу 1974.године библиотекари доносе одлуку да се 14.децембар сваке године обележава као Дан библиотекара Србије.

АРХИТЕКТУРА ВРШЦА НЕКАД И САД

Градска библиотека је у петак 20. марта била домаћин предавању и изложби под називом „Архитектура Вршца некад и сад“ које је организовало Удружење љубитеља старина „Феликс Милекер“. Присутне је поздравила Даринка Михајловић, директор Градске библиотеке, а потом се осврнула на рад Удружења. „Драго нам је када у смо у прилици да угостимо младе ентузијасте попут наших вечерашњих гостију. Својим радом изазивају велику пажњу, чему сведочи и број посетилаца вечерас, а Градска библиотека ће се трудити да им изађе у сусрет при свакој следећој акцији или предавању.“

Вече је замишљено као времеплов који је посетиоце водио од симболичних почетака архитектуре на овим просторима, манастира Месић и Вршачке куле, преко осврта на дело знаменитог Вршчанина, великог српског архитекте Драгише Брашована, чија је дела и животни пут испред удружења приредио Александар Јовановић. „Умешност Драгише Брашована који је име града проносио по свету и уткао у многа импозантна здања широм наше земље је неизоставна када се говори о области архитектуре“, истакао је Јовановић.

Централни део вечери имао је тежиште у савременим и будућим идејним решењима, уређењима амбијенталних целина и различитим интервенцијама на јавним површинама које је у свом предавању приказао мастер архитектуре Драгољуб Мајовић: „Студија се бави актуелним темама, па смо зато поделили град на више зона. Акценат је био на новом „подцентру“, који би требало да направи целину од булевара, пољане која је део некадашње касарне, Хемограда, железничке станице и Технолошког парка. Веома сам срећан што сам на овом пројекту сарађивао са људима из удружења „Феликс Милекер“ и верујем да ћемо и у будућности сарађивати на побољшању слике о нашем граду“.

Напослетку, у завршном делу вечери посетиоци су у читаоници Градске библиотеке могли да погледају изложбу фотографија које приказују паралелу некадашњег и садашњег изгледа улица, тргова, паркова и осталих вршачких знаменитости о којима су присутној публици нешто више рекли Андрија Ратковић и Тамаш Фодор, аутор изложбе. „Архитектура једног града је као велики организам који се стално мења; делови града нестају, ретки се не мењају током деценија, чак и векова, а поједини добијају потпуно ново рухо, о којем Вршчани воле да дискутују на локалним интернет порталима. Отуд идеја за ову изложбу, да наши суграђани буду у прилици да упореде некадашњу и садашњу слику нашег града“, додао је Тамаш.

Андрија Ратковић је из Пољопривредне школе „Вршац“ прибавио обимну грађу за студију пејзажне архитектуре, као и копију врло вредне мапе Вршца из 1914. године која детаљно приказује улице, тргове и катастарске бројеве сваке појединачне грађевине у нашем граду.

ДАНИ ЈАПАНА - ОРИГАМИ РАДИОНИЦА У ВРШАЧКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

У понедељак, 17. новембра, Градска библиотека организује радионицу за израду фигурица од папира Оригами, која ће бити део целине Дани Јапана. 
Радионица ће бити одржана у 10 часова, а учествоваће ученици четвртих разреда ОШ „Олга Петров Радишић“. 
Циљ радионице је да деца упознају традиционалну јапанску уметност и савладају основе савијања папира и прављења једноставних оригами модела.

Гостовање Снежане Миладиновић

Гостовање Снежане Миладиновић – Лекан у Градској библиотеци у Вршцу 04. децембар 2014.

  Снежана Миладиновић – Лекан је песникиња која је од недавно и члан Удружења књижевника Србије.  Објавила је следеће збирке песама: Бисери моје дубине (2006), Између јаве и сна (2008), Кад би речи могле рећи (2010), Надајмо се Ваведењу...(2011), Каква сетва таква жетва (2012) – књига прозних записа. Радила је као професор руског језика и књижевности. Према њеним речима пише читавог живота, али је од 2006 почела да објављује збирке песама у својим зрелим година, када су и искуства и животне спознаје сазреле. После путовања по Косову и Метохији написала је надахнуту збирку Надајмо се Ваведењу... која је посвећена и инспирисана страдањима српског живља са Косова. Читава збирка је једна велика молитва и надање да ће се коначно успоставити правда божија на овим просторима.


ВАВЕДЕЊЕ

Ваведење је један од пет највећих богородичиних празника. Овај празник обележава увођење Богородице у храм. Наиме, у складу са заветом својих родитеља да ће, ако добију пород, дати дете у храм, трогодишња Марија је доведена у Јерусалим и уведена у храм. На улазу у храм, дочекао ју је првосвестеник Захарија, отац Јована Претече, и увео у храм и то на место у које само једном годишње улази архијереј.

У народу се овај празник назива и Света Пречиста и Женска Богородица. Јако је поштован од стране жена, посебно нероткиња а неки родови овај празник обележавају и као крсну славу.

Ваведење је и слава манастира Хиландар на Светој Гори.

На Ваведење су се обично започињали важни послови а овај празник светкован је и од стране сточара. На Ваведење је био обичај и да се код цркве изађе на сабор где су свеже ожењени мушкарци последњи пут могли да заиграју у колу са девојкама.

Празнује се 21. новембра по старом, односно 4. децембра по новом календару.

Дани Јапана у Вршцу

Дани Јапана у Вршцу

Контакт

Градска библиотека Вршац
Светосавски трг 2, 26300 Вршац
Тел: 013/832-955
e-mail: bibliotekavrsac@mts.rs

Радно време
Од понедељка до петка 07:30 - 20:00 сати, суботом 8:00 - 12:00 сати.

 Потврђујем тачност података

Маилинг листа

Питања

Питајте библиотекара и добићете одговор у најкраћем могућем року.

2018 © Градска библиотека Вршац - Сва права задржана
Top