Дешавања

ЈАСНИН ЧАС ПОЕЗИЈЕ, ЉУБАВИ И ВЕРЕ

Синоћ је у Градској библиотеци у Вршцу одржано песничко вече на коме се својим суграђанима представила Јасна Крсмановић збирком поезије „Жена јача од челика“. Многобројна публика је уживала у Јасниним стиховима, а још више у њеној енергији, животном оптимизму и жељи да буде јача од болести.
„Чудно неко време за нас и око нас. Емоције спавају и буде се само на трен, чини се стидљиво и тихо. О њима се све мање прича. Све мање их препознајемо. Ипак, млада песникиња Јасна Крсмановић узвишено и чисто у бистрој рими срца дарује читаоцима своја најдубља осећања. Понекад је то сета, некад туга, а највише љубав, ведра и чиста.“,  рекла је Јадранка Ћулум, један од рецензената у књизи и некадашња Јаснина професорка српског језика у Основној школи „Младост“.

Песникиња Јасна Крсмановић је истакла да је и ову трећу по реду збирку песама посветила својој мајци Зорици која је права „жена од челика“.
 „Мајка је свој живот посветила мени, јер ја од детињства болујем од церебралне парализе. Чудим се како њој ништа није тешко. То је жена која би за мене учинила баш све. Увек је уз мене, ту је да ме утеши када ми је тешко, да ме охрабри да нађем светло у тами, да истрајем у својим сновима.“, рекла је ауторка.
Јасна Крсмановић је млада девојка која има пуно снова, а један од тих снова је и да ускоро дипломира и постане професорка српског језика.
„Волим да читам од свог најранијег детињства и то ме је одувек разликовало од вршњака који су предност давали гледању цртаћа. Књиге су моји најбољи пријатељи, можете ми узети све, само ми књиге не дирајте“, мало у шали а више у збиљи додала је ауторка. 
О књизи је осим ауторке и рецензента Јадранке Ћулум, говорила и Адриана Павков, Јаснина пријатељица и колегиница са факултета. Посебан музички штимунг дала су и двојица младих гитариста Никола Матић и  Милош Добросављевић који су извели своје ауторске композиције и одмах освојили срца публике. Модератор вечери била је библиотекарка Драгана Ракић.
Јасна Крсмановић (1990) је студенткиња тереће године Филозофског факултета у Новом Саду, одсек Компаративна књижевност са теоријом књижевности. До сада је објавила укупно три збирке поезије „Могу и хоћу“ (2004), „На крилима јастука“ (2010) и „Жена јача од челика“ (2013). Добитница је многих награда за своје књижевно стваралаштво.

Хуманитарна акција „Сви смо ми читаоци"

Удружење параплегичара и квадриплегичара "Параквад ВШ" у четвртак, 23. априла, од 11 до 13 часова, на Градском Тргу код Крста, организује акцију "Сви смо ми читаоци", поводом обележавања Светског дана књиге.
Акцију "Сви смо ми читаоци" подржавају КОВ и Градска библиотека у Вршцу, a tом приликом биће организован и сајам књига на коме ће посетиоци моћи да купе жељену књигу по цени коју сами одреде. Такође, посетиоци ће моћи да донесу своје половне књиге и да их међусобно мењају. Сав приход од продаје књига иде у хуманитарне сврхе.

- Циљ ове акције је да изађемо изван зидова соба, читаоница и библиотека и да промовишемо књигу и читање у отвореном простору. Желимо да учинимо књижевност и потребу за читањем видљивом, као што желимо да скренемо пажњу јавности на специфичне потребе наших суграђана параплегичара и квадриплегичара. Покажимо да је књижевност магија која спаја људе и чини нас племенитијим и одговорнијим према себи и другима, рекла је Викторија Гајта, чланица Удружења Параквад ВШ и позвала суграђане да у што већем броју подрже ову акцију.
Чланови Удружења Параквад ће овом приликом промовисати и своју акцију "Сакупи хуманитарни чеп" и делиће флајере са апелом да се преко хуманитарних СМС порука помогне Јелени Стојановић да прохода.
Градска библиотека Вршац и удружење "Параквад ВШ" потписали су Протокол о сарадњи на пројекту у којем учествује Заштитник грађанина Републике Србије.
Удружење “ПАРАКВАД ВШ” је такође направило споразум са градском библиотеком о одређеним услугама:
- Чланови удружења моћи ће бесплатно постати чланови библиотеке
- Удружење у својим просторијама је добило на реверс одређену литературу које се обнавља на месечном нивоу
- Сви чланови који су слабо покретни и ређе посећују просторије удружења моћи ће да изаберу одређену литературу путем интернета

- Одабрана литература ће им бити достављена једном месечно на кућну адресу.

ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА НА РАСПРАВИ О НАЦРТУ ЗАКОНА О БИБЛИОТЕЧКО-ИНФОРМАЦИОНОЈ ДЕЛАТНОСТИ

Представници Градске библиотеке Вршац учествовали су  у презентацији и расправи о Нацрту закона о библиотечко- информационој делатности, 
Нацрту закона о старој и реткој библиотечко-информационој грађи и Нацрту закона о обавезном примерку.

Јавна расправа о Нацрту закона, у форми округлог стола, одржана је 11. децембра 2014. године у 11 сати у Малој сали Матице српске, ул. Матице српске 1 у Новом Саду.

ПРОМОЦИЈА УЏБЕНИКА СЛОВЕНАЧКОГ ЈЕЗИКА

У четвртак, 11.12. са почетком у 19 часова у просторијама Градске библиотеке Вршац  одржана је промоција уџбеника "Slovenščina brez meja" Милице Полетановић која је организована заједно са Друштвом Словенаца "Кула". 

Промоцију су отворила деца тематским рецитацијама и песмама у вези са Словенијом и словеначким језиком, 
након чега представник Друштва Словенаца Здравко Старц поздравио публику и најавио ауторку уџбеника.
Милица Полетановић је осим представљања самог уџбеника публици приближила и културу и словеначки језик, 
као и обичаје, а такође је истакла сличности и разлике са српским народом, језиком и кутуром.

Уџбеник је намењен широком кругу корисника: људима који из различитих разлога уче словеначки језик, 
запсоленима у словеначким фирмама, словеначким потомцима, студентима словеначког језика, и другима. 
Лекције су формиране према савременим методама, а вежбе и додатни текстови омогућавају успешно савладавање потребног 
градива.

Ауторка је рођена 1987. године у Врбасу. На Филолошком факултету у Београду дипломирала Општу лингвистику са словенистиком 
2010. Мастер студије из словенистике завршила 2011. У више наврата је била на  стручним усавршавањима на Универзитету 
у Љубљани. Учествује на стручним семинарима и међународним научним конференцијама. Водила је више језичких радионица. 
Ради као преводилац и судски тумач за словеначки језик. Предаје словеначки језик као страни.

НОЋ КЊИГЕ У БИБЛИОТЕЦИ

Градска библиотека у Вршцу придружила се регионалној манифестацији „Ноћ књиге“ која се одржала у петак 12. децембра.
 Реч је о манифестацији која промовише културу читања и која се у региону одржава већ 11. годину заредом.

У петак је радно време Градске библиотеке било  продужено до 22 часа, а корисници су могли да се упознају са 
најновијим издањима страних и домаћих аутора, да изнесу своје утиске о прочитаним књигама као и да добију препоруке за даље читање.

Контакт

Градска библиотека Вршац
Светосавски трг 2, 26300 Вршац
Тел: 013/832-955
e-mail: bibliotekavrsac@mts.rs

Радно време
Од понедељка до петка 07:30 - 20:00 сати, суботом 8:00 - 12:00 сати.

 Потврђујем тачност података

Маилинг листа

Питања

Питајте библиотекара и добићете одговор у најкраћем могућем року.

2018 © Градска библиотека Вршац - Сва права задржана
Top