Дешавања

Најава предавања и изложбе Фотографија у Вршцу 1840 – 1918.

Градска библиотека Вршац у сарадњи са Удружењем љубитеља старина „Феликс Милекер“ организује предавање и изложбу под називом „Фотографија у Вршцу 1840 – 1918.“ Тема предавања је развој фотографског заната у Вршцу, од прве дагеротипије настале давне 1840. године и првих сталних фотографских атељеа, до последњих дана Великог рата када тзв. „картонке“ и „визитке“ излазе из моде, а већина тадашњих фотографа заувек затвара своје радионице.
Посетиоци ће, између осталог, имати прилику да сазнају због каквих је фотографија Вршац био у центру међународног скандала и предмет истраге, као и улогу Стевана Јовановића, оца Паје Јовановића, у развоју фотографије у нашем граду.
Предавање ће се одржати у четвртак, 14. маја у 19 часова у салону Градске библиотеке,  после чега ће присутни имати прилику да у читаоници погледају најстарије фотографије Вршца и радове тадашњих фотографа. Изложба ће трајати две недеље, па ће сви заинтересовани моћи да је погледају и у оквиру манифестације „Ноћ музеја“ која ће се одржати 16. маја.
Предавач и аутор изложбе је Тамаш Фодор, библиотекар Градске библиотеке у Вршцу.

ПОДЕЛА ДИПЛОМА У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ У ВРШЦУ ПОВОДОМ УСПЕШНО ЗАВРШЕНЕ МАЛЕ ШКОЛЕ НЕМАЧКОГ ЈЕЗИКА

У Градској библиотеци 8. јуна је одржан последњи час мале школе немачког језика у школској 2014/2015. години, након чега су ученицима који су од септембра редовно посећивали часове свечано уручене дипломе за успешно савладано наставно градиво.

Од отварања одељења за немачку књигу августа 2011. године, у салону Градске библиотеке одржавају се бесплатни часови немачког језика за ученике 4. разреда основне школе. Повратне информације родитеља, учитеља и ђака потврђују успешност акције, тако да ће почетком нове школске године, у септембру врата библиотеке бити отворена за нову генерацију четвртака, али и за ђаке који су већ завршили курс, у случају да им је потребан савет или помоћ у некој наставној јединици или области која им представља потешкоће.

Презентација пројекта реконструкције, санације, адаптације зграде и изградње новог крила Градске библиотеке Вршац

У понедељак 27. априла у Свечаној сали Општине Вршац званично је представљен Главни пројекат за реконструкцију, санацију, адаптацију зграде и изградњу новог крила Градске библиотеке Вршац. Пројекат је израђен од стране архитектонског бироа „Ђорђе Бајило архитекти доо“. Присутнима су се обратили Александра Панић, члан Општинског већа задужена за културу и Даринка Михајловић, директорка Градске библиотеке Вршац.
    Aрхитекта Јадранка Бугарски Вујовић представила је пројекат којим је предвиђена реконструкција постојећег објекта и изградња новог крила библиотеке по дубини парцеле. При изради пројекта поштоване су смернице Студије заштите блока 60 у Вршцу. Укупна пројектована корисна површина објекта износи око 2100 m2. Циљ пројекта је био да се интерполацијом новог и старог објекта формира јединствени идентитет Градске библиотеке Вршац који ће допринети улози Библиотеке као културног, друштвеног и образовног генератора. Важно је напоменути да су значајно увећани капацитети за смештај библиотечке грађе, а објекат је пројектован у складу са законским прописима и стандардима за библиотечко-информациону делатност и у целини је прилагођен особама са посебним потребама.
    
Израда пројекта финансирана је од стране Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова у склопу пројекта за уређење Блока 60 под називом „Стари Вршац“.

Данило Киш „Подмукло деловање биографије"

У просторијама Градске библиотеке у Вршцу 28, 29. и 30. априла ове године одржана су предавања у част јубилеја 80 година од рођења Данила Киша посвећена животу и стваралаштву овог значајног аутора. 
Том приликом презентована је и интернет страница Живот, литература сајт који је приредила Мирјана Миочиновић, прва супруга Данила Киша. Предавање је припремила библиотекарка Весна Златичанин. Посебно је било речи о делима Рани јади за децу и осетљиве и Енциклопедији мртвих, а током презентације поменутог сајта посебно је истакнут део који се односи на биографију Данила Киша под називом Подмукло деловање биографије.  

(1978)
Моја рана биографија, а поготову биографија мога оца, сувише су романескне, сувише необичне и бизарне е да би ми се могло веровати на реч. Све то јако личи на фантазију, да не кажем на фантастику,  док сам ја чврсто уверен да сам писао о голим фактима. Одатле та моја потреба за документом, не само да самом себи докажем да не измишљам, него и да читаоца уверим да је тај мој отац постојао, tel quel, такав какав је, такав каквог сам га приказао у поменутим књигама. А чињеница је да је мој отац био из једног другог света, последњи ваљда у то време изданак средњоевропске неурастеничне јеврејске грађанске класе при распадању и у слутњи скорашњег краја. Да нисам успео да сачувам његову архиву, бар добар њен део, ја бих и сам данас веровао да је све то измишљотина, да сам све то у вези с њим сањао. Зар није за једног писца чудо, који се граничи са фантастиком, да му је отац био писац Реда вожње!? И да не поседујем тај његов Ред вожње, из 1939, ја то не бих смео ни да поменем – толико личи, понављам, на измишљену биографију, тако честу код писаца. А ко ће вам још поверовати, макар му поднели под нос документ да му је отац боловао – сасвим банална болест, заправо – од неурозе страха, те ендемне болести средњоевропске јеврејске интелигенције? Ја сам у Пешчанику донео о томе документ. (...)
Наравно, све је то читаоцима и критичарима личило на смелу фантазију и на произвољну, књишку биографију. Зар све то није, гледано и из књижевног аспекта, последица тог сартровског подмуклог деловања биографије?
Данило Киш

ЈАСНИН ЧАС ПОЕЗИЈЕ, ЉУБАВИ И ВЕРЕ

Синоћ је у Градској библиотеци у Вршцу одржано песничко вече на коме се својим суграђанима представила Јасна Крсмановић збирком поезије „Жена јача од челика“. Многобројна публика је уживала у Јасниним стиховима, а још више у њеној енергији, животном оптимизму и жељи да буде јача од болести.
„Чудно неко време за нас и око нас. Емоције спавају и буде се само на трен, чини се стидљиво и тихо. О њима се све мање прича. Све мање их препознајемо. Ипак, млада песникиња Јасна Крсмановић узвишено и чисто у бистрој рими срца дарује читаоцима своја најдубља осећања. Понекад је то сета, некад туга, а највише љубав, ведра и чиста.“,  рекла је Јадранка Ћулум, један од рецензената у књизи и некадашња Јаснина професорка српског језика у Основној школи „Младост“.

Песникиња Јасна Крсмановић је истакла да је и ову трећу по реду збирку песама посветила својој мајци Зорици која је права „жена од челика“.
 „Мајка је свој живот посветила мени, јер ја од детињства болујем од церебралне парализе. Чудим се како њој ништа није тешко. То је жена која би за мене учинила баш све. Увек је уз мене, ту је да ме утеши када ми је тешко, да ме охрабри да нађем светло у тами, да истрајем у својим сновима.“, рекла је ауторка.
Јасна Крсмановић је млада девојка која има пуно снова, а један од тих снова је и да ускоро дипломира и постане професорка српског језика.
„Волим да читам од свог најранијег детињства и то ме је одувек разликовало од вршњака који су предност давали гледању цртаћа. Књиге су моји најбољи пријатељи, можете ми узети све, само ми књиге не дирајте“, мало у шали а више у збиљи додала је ауторка. 
О књизи је осим ауторке и рецензента Јадранке Ћулум, говорила и Адриана Павков, Јаснина пријатељица и колегиница са факултета. Посебан музички штимунг дала су и двојица младих гитариста Никола Матић и  Милош Добросављевић који су извели своје ауторске композиције и одмах освојили срца публике. Модератор вечери била је библиотекарка Драгана Ракић.
Јасна Крсмановић (1990) је студенткиња тереће године Филозофског факултета у Новом Саду, одсек Компаративна књижевност са теоријом књижевности. До сада је објавила укупно три збирке поезије „Могу и хоћу“ (2004), „На крилима јастука“ (2010) и „Жена јача од челика“ (2013). Добитница је многих награда за своје књижевно стваралаштво.

Контакт

Градска библиотека Вршац
Светосавски трг 2, 26300 Вршац
Тел: 013/832-955
e-mail: bibliotekavrsac@mts.rs

Радно време
Од понедељка до петка 07:30 - 20:00 сати, суботом 8:00 - 12:00 сати.

 Потврђујем тачност података

Маилинг листа

Питања

Питајте библиотекара и добићете одговор у најкраћем могућем року.

2018 © Градска библиотека Вршац - Сва права задржана
Top