Дешавања

Радионица креативног писања на енглеском језику

Професорка Мерили Канингем (Merrilee Cunningham) са Хјустон универзитета у Тексасу одржала је радионице креативног писања за средњошколце у Градској библиотеци у Вршцу 6. и 7. августа. Америчка амбасада у Београду већ трећу годину доводи професорку Канингем у Србију где она држи серије радионица за младе у библиотекама и Америчким кутцима у Србији. Овог августа, професоркин итинерер ће чинити Крушевац, Београд, Вршац, Сомбор и Кладово. Тинејџери у Вршцу могу да се опробају у писању кратких прича, есеја, хаику поезије, детективских прича, уз подстицај и инспирацију професорке која се у сваком граду одушевљава талентом и способношћу младих (будућих) писаца.

У радионицама активно учествују и професори енглеског језика и библиотекари града домаћина, који планирају да примене неке од модела у свом будућем раду. Ово је прилика за све учеснике да вежбају и усавршавају енглески језик, да развијају своје вештине и таленте, као и да се упознају са методама предавања креативног писања на америчким универзитетима, као и са америчком и светском књижевношћу.

Занимљив и користан начин да се проведе тропско лето у хладу Градске библиотеке, у окружењу књига и у друштву шармантне и духовите америчке професорке. Тинејџери су радо заменили базен и језеро за учешће у овој радионици и кориситили чак и слободно време у паузама радионице да погледају књиге и пишу своје радове, које ће затим прочитати на радионици и дискутовати о њима.

Најава предавања и изложбе Фотографија у Вршцу 1840 – 1918.

Градска библиотека Вршац у сарадњи са Удружењем љубитеља старина „Феликс Милекер“ организује предавање и изложбу под називом „Фотографија у Вршцу 1840 – 1918.“ Тема предавања је развој фотографског заната у Вршцу, од прве дагеротипије настале давне 1840. године и првих сталних фотографских атељеа, до последњих дана Великог рата када тзв. „картонке“ и „визитке“ излазе из моде, а већина тадашњих фотографа заувек затвара своје радионице.
Посетиоци ће, између осталог, имати прилику да сазнају због каквих је фотографија Вршац био у центру међународног скандала и предмет истраге, као и улогу Стевана Јовановића, оца Паје Јовановића, у развоју фотографије у нашем граду.
Предавање ће се одржати у четвртак, 14. маја у 19 часова у салону Градске библиотеке,  после чега ће присутни имати прилику да у читаоници погледају најстарије фотографије Вршца и радове тадашњих фотографа. Изложба ће трајати две недеље, па ће сви заинтересовани моћи да је погледају и у оквиру манифестације „Ноћ музеја“ која ће се одржати 16. маја.
Предавач и аутор изложбе је Тамаш Фодор, библиотекар Градске библиотеке у Вршцу.

ПОДЕЛА ДИПЛОМА У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ У ВРШЦУ ПОВОДОМ УСПЕШНО ЗАВРШЕНЕ МАЛЕ ШКОЛЕ НЕМАЧКОГ ЈЕЗИКА

У Градској библиотеци 8. јуна је одржан последњи час мале школе немачког језика у школској 2014/2015. години, након чега су ученицима који су од септембра редовно посећивали часове свечано уручене дипломе за успешно савладано наставно градиво.

Од отварања одељења за немачку књигу августа 2011. године, у салону Градске библиотеке одржавају се бесплатни часови немачког језика за ученике 4. разреда основне школе. Повратне информације родитеља, учитеља и ђака потврђују успешност акције, тако да ће почетком нове школске године, у септембру врата библиотеке бити отворена за нову генерацију четвртака, али и за ђаке који су већ завршили курс, у случају да им је потребан савет или помоћ у некој наставној јединици или области која им представља потешкоће.

Презентација пројекта реконструкције, санације, адаптације зграде и изградње новог крила Градске библиотеке Вршац

У понедељак 27. априла у Свечаној сали Општине Вршац званично је представљен Главни пројекат за реконструкцију, санацију, адаптацију зграде и изградњу новог крила Градске библиотеке Вршац. Пројекат је израђен од стране архитектонског бироа „Ђорђе Бајило архитекти доо“. Присутнима су се обратили Александра Панић, члан Општинског већа задужена за културу и Даринка Михајловић, директорка Градске библиотеке Вршац.
    Aрхитекта Јадранка Бугарски Вујовић представила је пројекат којим је предвиђена реконструкција постојећег објекта и изградња новог крила библиотеке по дубини парцеле. При изради пројекта поштоване су смернице Студије заштите блока 60 у Вршцу. Укупна пројектована корисна површина објекта износи око 2100 m2. Циљ пројекта је био да се интерполацијом новог и старог објекта формира јединствени идентитет Градске библиотеке Вршац који ће допринети улози Библиотеке као културног, друштвеног и образовног генератора. Важно је напоменути да су значајно увећани капацитети за смештај библиотечке грађе, а објекат је пројектован у складу са законским прописима и стандардима за библиотечко-информациону делатност и у целини је прилагођен особама са посебним потребама.
    
Израда пројекта финансирана је од стране Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова у склопу пројекта за уређење Блока 60 под називом „Стари Вршац“.

Данило Киш „Подмукло деловање биографије"

У просторијама Градске библиотеке у Вршцу 28, 29. и 30. априла ове године одржана су предавања у част јубилеја 80 година од рођења Данила Киша посвећена животу и стваралаштву овог значајног аутора. 
Том приликом презентована је и интернет страница Живот, литература сајт који је приредила Мирјана Миочиновић, прва супруга Данила Киша. Предавање је припремила библиотекарка Весна Златичанин. Посебно је било речи о делима Рани јади за децу и осетљиве и Енциклопедији мртвих, а током презентације поменутог сајта посебно је истакнут део који се односи на биографију Данила Киша под називом Подмукло деловање биографије.  

(1978)
Моја рана биографија, а поготову биографија мога оца, сувише су романескне, сувише необичне и бизарне е да би ми се могло веровати на реч. Све то јако личи на фантазију, да не кажем на фантастику,  док сам ја чврсто уверен да сам писао о голим фактима. Одатле та моја потреба за документом, не само да самом себи докажем да не измишљам, него и да читаоца уверим да је тај мој отац постојао, tel quel, такав какав је, такав каквог сам га приказао у поменутим књигама. А чињеница је да је мој отац био из једног другог света, последњи ваљда у то време изданак средњоевропске неурастеничне јеврејске грађанске класе при распадању и у слутњи скорашњег краја. Да нисам успео да сачувам његову архиву, бар добар њен део, ја бих и сам данас веровао да је све то измишљотина, да сам све то у вези с њим сањао. Зар није за једног писца чудо, који се граничи са фантастиком, да му је отац био писац Реда вожње!? И да не поседујем тај његов Ред вожње, из 1939, ја то не бих смео ни да поменем – толико личи, понављам, на измишљену биографију, тако честу код писаца. А ко ће вам још поверовати, макар му поднели под нос документ да му је отац боловао – сасвим банална болест, заправо – од неурозе страха, те ендемне болести средњоевропске јеврејске интелигенције? Ја сам у Пешчанику донео о томе документ. (...)
Наравно, све је то читаоцима и критичарима личило на смелу фантазију и на произвољну, књишку биографију. Зар све то није, гледано и из књижевног аспекта, последица тог сартровског подмуклог деловања биографије?
Данило Киш

Контакт

Градска библиотека Вршац
Светосавски трг 2, 26300 Вршац
Тел: 013/832-955
e-mail: bibliotekavrsac@mts.rs

Радно време
Од понедељка до петка 07:30 - 20:00 сати, суботом 8:00 - 12:00 сати.

 Потврђујем тачност података

Маилинг листа

Питања

Питајте библиотекара и добићете одговор у најкраћем могућем року.

2018 © Градска библиотека Вршац - Сва права задржана
Top