Дешавања

Литерарна радионица

У среду, 7. октобра одржана је и литерарна радионица са темом “Моја породица”. Учествовало је 27 ученика седмих и осмих разреда из свих вршачких школа. Они су у библиотеци одмеравали свој књижевни таленат пишући песме и саставе на задату тему. Жири у саставу Дејан Мак, Слободан Ђекић и Дарагана Ракић, прогаласили су најуспешније радове. Прве три награде у конкуренцији песама освојиле су:

место: Марина Борота, ОШ Олга Петров Радишић,VIII2
место: Јелена Јанков, ОШ Јован Стерија Поповић, VII2
место: Анастасија Бугарију, ОШ Вук Караџић, VIIа
Прве три награде у конкуренцији литерарних састава, освојиле су:

Маријана Мунћан, ОШ Јован Стерија Поповић, VII2
Јована Рајковић, ОШ Јован Стерија Поповић, VII2
Анђела Чворовић, ОШ Вук Караџић, VIIв
Сви учесници и ликовне и литерарне радионице добили су бесплатне чланске карте, а победници литерарне радионице награђени су и књигама.

Акција „Деца деци“

Током трајања Дечје недеље, у библиотеци је организована хуманитарна акција “Деца деци”, у којој се прикупљају половне играчке које ће се поклонити малишанима из социјално угрожених породица. Најбројнији учесници те акције били су други разреди ОШ Вук Стефановић Караџић.

Правопис није ситница

Међународни дан писмености – 8. септембар обележен је у Градској библиотеци кроз рад неколико ортографских радионица под 
заједничким слоганом „Правопис није ситница“. Радионице је водила мр Ивана Ђорђев, предавач на Високој школи струковних студија за васпитаче „Михаило Палов“ у Вршцу.

„Радионице су осмишљене са примарним циљем да допринесу унапређивању писменог изражавања ученика вршачких средњих школа са ортографског аспекта. Правопис је највидљивији део писмености и он се учи од првог разреда основне школе. Зато одлучујућу улогу у неговању норме има школа,“ рекла је мр Ивана Ђорђев.Она је нагласила да о писменом човеку данас можемо говорити као о ономе ко својим језичким понашањем и поштовањем норме достојанствено представља културне вредности из којих је поникао, али и доприноси њиховом чувању и унапређивању користећи сва преимућства света у којем живимо.

„За поуздану примену правописних захтева неопходно је и добро познавање граматике, нелингвисичка знања, те јединство теоријских знања и практичне обучености. Да би се знања и умења слила у навику и прешла у исправно поступање, потребна су вишегодишња, систематска вежбањима и стална брига о језику,“ истакла је мр Ивана Ђорђев. Она је истакла и важност читања за унапређење писменог изражавања:

„Важност навике читања увек треба посебно истицати, јер се писмено изражавање унапређује дуготрајним читањем и пажљивим слушањем, док сам процес писања треба да представља израз унутрашње потребе и надахнућа.“

Даринка Михајловић, директорка Градске библиотеке, такође је истакла да правопис није ситница и да кроз овакве образовне активности библиотека промовише важност неговања српског књижевног језика.

„Живимо у времену када се правила не поштују и када се чини да је једино правило „да нема правила“. Правопис није ситница, он је огледало писменог човека и ове радионице су наш допринос неговању књижевног српског језика. Захваљујемо се мр Ивани Ђорђев која је одржала изузетно едукативне и креативне радионице. Надамо се да ће се наша сарадња наставити и да ћемо кроз будуће ортографске радионице ширити светлост правилног писменог изражавања.“

Дечја недеља у Градској библиотеци

ДЕЧЈА НЕДЕЉА У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ – ЛИКОВНА РАДИОНИЦА

У склопу обележавања Дечје недеље Градска библиотека је у уторак, 6. октобра, организовала ликовну радионицу на тему “Подршка породици – најбоља подршка деци”. Учествовала су деца другог и четвртог разреда ОШ Олга Петров Радишић, ОШ Јован Стерија Поповић, ОШ Младост и ОШ Паја Јовановић. Радионицу је водила библиотекарка Маја Качарић, а дечји радови који су настали током ове радионице украшавају излог Градске библиотеке.

Учеснике радионице поздравили су директорка библиотеке Даринка Михајловић и члан Општинског већа мр Владимир Станојев.

“Било је заиста лепо видети децу у толиком броју. Искористио бих прилику да се захвалим и директорки библиотеке и њеним сарадницима на одличној организацији. Мислим да ћемо ове године успети да кроз активности укажемо на стварни положаја детета и младих у друштву и бар мало да скренемо пажњу на дете као носиоца права, на чињеницу да треба да одраста у што бољим условима у породици,” рекао је мр Станојев.

Библиотекарка Маја Качарић каже да се библиотека труди да у данашњим тешким временима да подршку породици као најосновнијој ћелији друштва, тако што дозвољавају да више чланова домаћинства користи исту чланску карту.

“Услов је наравно да имају три књиге на једној чланској карти. Други начин је тај што се трудимо да редовно набављамо књиге које подстичу заједништво и љубав према породици,” рекла је Качарић.

Вершацијана

Вершацијана – први сајам колекционара, уметничких рукотворина, културне баштине и грађанског наслеђа Вршца

Последњег викенда у августу у летњој башти Дому војске, Градска библиотека је била организатор „Вершацијане“ – првог сајма колекционара, уметничких рукотворина, културне баштине и грађанског наслеђа Вршца. Сајам је окупио 23 излагача из вршачке општине, а посетиоци су могли да виде најразличитије експонате: старе разгледнице, књиге, стрипове, ЛП плоче, поштанске маркице, аутентичну народну ношњу, медаље, стари новац, мачеве, ручно прављени накит, народни вез, ручно осликани стари намештај, колекције старих дечјих играчака...

Овај јединствени "урбани бувљак" свечано је отворио Иван Ивановић, виши кустос и дугогодишњи водич кроз збирке Градског музеја. Он је том приликом скренуо пажњу јавности на важност очувања, проучавања и презентовања културне баштине, а организаторима пожелео да овај сајам постане традиционални.

Испред организатора публици се обратио Душко Влајковић-Митрованов, виши књижничар и сам страствени колекционар. Он је апеловалона суграђане да приликом сређивања тавана и подрума, старе ствари не бацају на отпад, него да их прво понуде институцијама које се професонално баве заштитом културног наслеђа – а то су библиотеке, музеји и архиви.

- У Вршцу постоји велики број страствених колекционара који имају вредне збирке старих предмета и ми их овом приликом позивамо да нам се придруже и покажу део својих колекција. Надамо се да је ово само први у низу сајмова ове врсте које желимо да организујемо и у будуће. По реакцијама и излагача и публике Вршцу су потребне овакве манифестације које чувају наше колективно памћење и доприносе очувању локалног идентитета. Ово је идеална прилика да сви научиимо понешто о истроји наше лепе вароши, рекла је Драгана Ракић, библиотекарка Градске библиотеке у Вршцу.

Контакт

Градска библиотека Вршац
Светосавски трг 2, 26300 Вршац
Тел: 013/832-955
e-mail: bibliotekavrsac@mts.rs

Радно време
Од понедељка до петка 07:30 - 20:00 сати, суботом 8:00 - 12:00 сати.

 Потврђујем тачност података

Маилинг листа

Питања

Питајте библиотекара и добићете одговор у најкраћем могућем року.

2018 © Градска библиотека Вршац - Сва права задржана
Top