Дешавања

Kристина Чикара - Огњиште у искри сећања

Књижевно вече Кристине Чикаре у Градској библиотеци 19.11.2015 под називом

Огњиште у искри сећања

    Кристина Чикара је ученица другог разреда средње Пољопривредне школе у Вршцу, туристички смер. Поезију пише од најранијег детињства, али и прозу. За своје књижевне радове добила је многобројна признања и награде како домаће, тако и међународне. Добитница је Октобарске награде града Вршца за 2014. годину коју додељује Субнор. У току вечери о Кристини Чикари говорио је Драгољуб Ђорђрвић, председник управног одбора Градске библиотеке и професорка српског језика и књижевности Душица Ћирин. Кристинине радове читали су ученици Пољопривредне школе, а учествовали су и ученици из музичке школе „Јосиф Маринковић“. Кристина Чикара се следећим бираним речима обратила присутнима: „Изузетна је част стајати на својој првој самосталној књижевној вечери у родном граду, пред оволиким бројем драгих људи. Срце ми је препуно као ова свечана сала која је на моју срећу вечерас премала за све поштоваоце мог стваралаштва. Верујте тешко скривам сузе радоснице јер поглед готово према свакоме од вас крије неку емоцију и тренутак мог живота. Најискреније вам се захваљујем што сте ми указали поштовање и са пуно позитивне енергије, топлине и осмеха дошли. Надам се да ћете уживати у чаролији предивних нота за коју су заслужни наши гости из музичке школе, мојим стиховима и реченицама неких прозних дела које сам одабрала за вас.“ На крају вечери био је уприличен пригодан коктел.

РОБЕРТ ХАМЕРШТИЛ ГОСТ ВРШЦА

У оквиру манифестације "Дани Роберта Хамерштила" у Градској библиотеци је уприличен дан дружења са овим изузетним уметником. Такође, Хамершил је био гост и у Градској кући.
Хамерштила су у Градској кући примили председник Општине Вршац Чедомир Живковић и чланица Општинског већа Александра Панић. У Градској библиотеци, историчар Душан Белча говорио је о Хамерштиловом циклусу слика "Зимско путовање", као и о његовој књизи "О иконама и пацовима – једно банатско детињство 1939-1949".

Промоција књиге „Фајронт у Сарајеву“ Нелета Карајлића

Градска библиотека Вршац, у оквиру манифестације "Дани Српске у Србији 2015", у среду 21. октобра, у 19 часова, организовала је промоцију књиге "Фајронт у Сарајеву" Нелета Карајлића.

Поред аутора, о књизи је говорио и књижевник Вуле Журић.

Успешно спроведена акција „Деца деци“

У четвртак, 15. октобра у Градској библиотеци свечано је завршена хуманитарна акција „Деца деци“ поделом играчака и школског прибора малишанима из социјално угрожених породица. Током трајања Дечје недеље библиотека је била организатор хуманитарне акције „Деца деци“ у којој су вршачки малишани донирали своје половне играчке и школски прибор за другаре слабијег имовинског стања.

„Прикупљени дарови су данас поклоњени малишанима који се налазе у хранитељским породицама или чији родитељи примају социјалну помоћ.У томе су нам помогли запослени у Центру за социјални рад. Ми се од срца захваљујемо деци која су учествовала у овој хуманитарној акцији и поклонила своје играчке другим малишанима који нису у прилици да купе играчке. Нека деца су чак поклонила нове играчке у нераспакованим кутијама. Сви они су нама одраслима одржали јавни час из хуманости и солидарности и показали да стасавају у велике и несебичне људе“, рекла је Даринка Михајловић, директорка Градске библиотеке. Она је додала да је библиотека овом приликом малишанима поклонила годишње чланске карте за дечје одељење.

Промоција књиге „Двоструке мањине“ др Александре Ђурић-Миловановић

У четвртак, 15. октобра у Градској библиотеци је одржана промоција монографије „Двоструке мањине у Србији: о посебностима у религији и етницитету Румуна у Војводини“, ауторке др Александре Ђурић-Миловановић. Ова књига је прерађен и допуњен текст докторске дисертације, одбрањене на Филозофском факултету у Београду 15. новембра 2012, године, са темом „Румуни неопротестанти у Војводини: између религијског и етничког идентитета.“ О књизи су осим ауторке говорили и др Биљана Сикимић, др Мирча Маран, док је Љиљана Келемен прочитала излагање проф. др Љубивоја Стојановића који је био спречен да лично присуствује промоцији.

Говорећи о књизи научна саветница Балканолошког института САНУ др Биљана Сикимић истакла је да књига представља тематску и методолошку новину у антрополошким истраживањима код нас.

„Ауторка књиге, др Александра Ђурић-Миловановић, уводи нови концепт двоструких мањина у етничком и религијском смислу у домаћа антрополошка и социолошка истраживања малих верских заједница у Србији. Посебан научни допринос остварен је у истраживању мањинских верских заједница, савремених огранака неопротестантизма и у развијању концепта нових религија“, рекла је др Биљана Сикимић и додала да књига представља квалитативни искорак који ће умногоме допринети унапређењу будућих истраживања конфесијских и мањинских заједница у Србији уопште.

Ауторка се захвалила свима који су јој помагали и били подршка током вишегодишњих научних истраживања. Она је истакла да о Румунима неопротестантима у Банату постоји веома мало истаживачких радова, и да је радећи на овој књизи открила читав један свет који се налази у нашем комшилуку, а о коме ми не знамо готово ништа.

„Румуни неопротестанти представљају парадигматичан пример на основу којег се могу сагледати сложени односи између кључних елемената идентитета – етницитета, језика и религије. Концепт двоструких мањина, изложен и анализиран у овој књизи, примењив је и на друге облике двоструко мањинског идентитета у Србији. Реализујући истраживање румунских неопротестантских заједница током неколико година, имала сам намеру да концепт двоструких мањина не остане само теоријска синтагма већ да кроз примере и животне приче саговорника покажем динамику једног готово невидљивог света који у својим верским уверењима истрајава упркос неприхватању „већине“, рекла је др Александра Ђурић-Миловановић.

Др Александра Ђурћ-Миловановић је рођена 1984. у Вршцу, где је завршила основну и средњу школу. Дипломирала је на Филолошком факултету у Београду, магистрирала на Факултету политичких наука у Београду и докторирала на Филозофском факултету у Београду. Запослена је на Балканолошком институту САНУ. До сада је објавила две књиге: „Двоструке мањине у Србији“, и „Румунске верске заједнице у Банату“ (коауторски са Биљаном Сикимић и Мирчом Мараном). Објављује радове у научним часописима и зборницима и учесница је многих међународних научних конференција.

Контакт

Градска библиотека Вршац
Светосавски трг 2, 26300 Вршац
Тел: 013/832-955
e-mail: bibliotekavrsac@mts.rs

Радно време
Од понедељка до петка 07:30 - 20:00 сати, суботом 8:00 - 12:00 сати.

 Потврђујем тачност података

Маилинг листа

Питања

Питајте библиотекара и добићете одговор у најкраћем могућем року.

2018 © Градска библиотека Вршац - Сва права задржана
Top