Дешавања

Акредитовани семинар у Градској библиотеци Вршац

У Градској библиотеци Вршац, 23.12.2015. године одржан је акредитовани семинар „Коришћење дигиталних ресурса у библиотекама“ у циљу сталног стручног усавршавања запослених у библиотечко-информационој делатности. Семинар су реализовали предавачи из Библиотеке Матице српске, Новка Шокица Шуваковић и Иванка Клајн. Програм семинара обухватио је садржаје доступних електронских каталога и дигиталних збирки библиотека у Србији, коришћење OPAC-a, (COBISS.SR), претраживање електронских часописа и збирки дигиталних дисертација и књига које су доступне на Кобсон-у. Семинару су присуствовали стручни радници Градске библиотеке Вршац, као и запослени у библиотекама у Алибунару и Белој Цркви.

Промоција књига Анђелка С. Максимовића у Градској библиотеци

Промоција књига Анђелка С. Максимовића у Градској библиотеци

Представљена књига „Велики Гај: цркве и основне школе“

У четвртак, 17. децембра, у салону Градске библиотеке у Вршцу, одржана је промоција књиге „Велики Гај: цркве и основне школе“, аутора др Анђелка С. Максимовића. Аутор је многобројној  публици представио историју свог родног села, Великог Гаја, које припада општини Пландиште. Књига има два дела, први је посвећен историји настанка православне и католичке цркве у Великом Гају, а други део се односи на историјат развоја основних школа.
Др Максимовић је истакао да  се као прва православна црква у Гају помиње Црква Марије из 1364. године, како је записао Феликс Милекер, и она је постојала око 400 година.
„Међутим сам Милекер није навео ниједан историјски извор који би потврдио његову тврдњу, нити сам ја нашао неки други документ у коме се спомиње Црква Марије. Оно што сигурно знамо јесте да је друга православна црква саграђена 1765. године и да је била посвећена Светим архангелима Михаилу и Гаврилу. Служила је више од 90 година, да би 1856. била порушена, јер је у међувремену сазидана нова. Трећа православна црква зидана је од 1852. до 1854. и посвећена је Светим апостолима Петру и Павлу. Четврта православна црква је изграђана 1934-1935. у Купинику, и посвећена је рођењу пресвете Богородице“, истакао је аутор. 
Максимовић је додао да су се Немци населили у Велики Гај 1811, и да је прва католичка црква подигнута 1824, а друга 1854-1855. Ова црква је порушена 1958. на захтев католичких црквених власти, због малог броја верника. 
„Интересантан је податак да је православна властелинска породица Маленица која је  била власник читавог села била велики ктитор и православне и католичке цркве. Николај Маленица је био ожењен бароницом Аном која је била католичке вере. То говори о великој верској толеранцији која је владала у то време широм Баната.“, додао је Анђелко Максимовић.
Други део књиге „Велики Гај: цркве и основне школе“  доноси обиље података о развоју школства у Великом Гају. Између осталог, читаоци ће сазнати да је  прва српска основна школа  изграђена 1783-1784, прва католичка школа сазидана 1855, а прво забавиште 1899.
Анђелко С. Максимовић (1934) рођен је у Великом Гају где је завршио основну школу. У Вршцу завршава гимназију, а Ветеринарски факултет у Београду. На Ветеринарском факултету је и докторирао 1973. године. Звање научног саветника за научну област општа епизоотиологија додељено му је 1993. што је највиша научна титула. Написао је 75 научних радова и регистровао  преко 80 препарата у области ветерине. Проучавањем локалне историје бави се из хобија и велике љубави према свом родном селу. До сада је са овом тематиком објавио четири књиге: Велики Гај: Максимовићи (2011), Продица Маленица, Велики Гај (2013), Породица Лазаревић, Велико Средиште (2013) и Велики Гај: цркве и основне школе (2015).Ожењен је Горданом, учитељицом у пензији и отац двојице синова: др сц Зорана Максимовића и Дејана Максимовића, доктора ветеринарске медицине. Има троје унучади: Александа, Николу и унуку Јовану.

Оригами радионица у Градској библиотеци

У понедељак и уторак су у Градској библиотеци, у склопу обележавања Дана Јапана у Вршцу, одржане две радионице оригамија. Учесници су били ученици трећег разреда ОШ „Јован Стерија Поповић“ и ОШ „Вук Стефановић Караџић“. Деци су у изради фигурица од папира помагали Петар Божић, члан удржења српско-јапанског пријатељства Ханами, и Маја Качарић. Радионице су на обострано задовољство успешно реализоване, а децу је поздравила директорица Библиотеке Даринка Михајловић и позвала децу да буду што чешћи посетиоци Библиотеке.

Отворен легат Синише Јанкулова

Градска библиотека Вршац је у петак, 20. новембра у 11 часова отворила легат Синише Јанкулова. Легат је свечано отворио академик Драгослав Михаиловић, а о легату су говорили и Драгољуб Ђорђевић, председник Управног одбора Библиотеке и књижевник Радомир Путник.

Синиша Јанкулов (Бела Црква 1925 – Београд 2004) социолог, био је велики поштовалац књиге. Породица Јанкулов даривала је његову богату литерарну заоставштину Градској библиотеци у Вршцу. На консолидовању грађе и формирању Легата, предано су радили библиотекари Анђелка Миросављев, Весна Златичанин, Драгољуб Ташлић и Иван Стојановић.

Вероватно је Синиша Јанкулов начинио најбогатију социолошко-политиколошку приватну библиотеку у Србији; са одабраним књигама домаће и светске белетристике, његова библиотека бројала је, по неким проценама, између 12.000 и 14.000 књига.

Жеља Синише Јанкулова – а потом и његове супруге Стамене – била је да ова библиотека остане целовита, да се не распарчава, како би се заинтересованима омогућило да на једном месту нађу сву расположиву литературу потребну за изучавање друштвених наука.

Наследници Синише Јанкулова – синовица Тијана Јанкулов Путник и синовац Небојша Јанкулов – поштовали су жељу свог стрица и нису допустили да се ова јединствена библиотека распарча, а књиге развуку.

Наишли су на разумевање у Градској библиотеци у Вршцу где је прихваћена идеја о стварању Легата Синише Јанкулова као посебног одељења. Ту замисао почео је да спроводи у дело в.д. директора библиотеке Јовица Петров 2005. године, а наставио Иван Стојановић, директор ове институције од 2006. до 2009. године, као и садашња директорка Даринка Михајловић.

Библиотечки радници пописали су и каталошки обрадили стручну литературу, док су књиге из белетристике смештене у позајмни фонд. Легат Синише Јанкулова сада садржи око 9000 књига, а могуће је да се и прошири када у Вршац буду пренесене све његове књиге које се сада налазе на другим местима.

Контакт

Градска библиотека Вршац
Светосавски трг 2, 26300 Вршац
Тел: 013/832-955
e-mail: bibliotekavrsac@mts.rs

Радно време
Од понедељка до петка 07:30 - 20:00 сати, суботом 8:00 - 12:00 сати.

 Потврђујем тачност података

Маилинг листа

Питања

Питајте библиотекара и добићете одговор у најкраћем могућем року.

2018 © Градска библиотека Вршац - Сва права задржана
Top