Дешавања

Хуманитарна изложба „ДАЈ НАМ СУНЦА“

Посетите хуманитарну изложбу „Дај нам сунца“
Удружење за унапређење менталног здравља „Душева оаза“ заједно са Градском библиотеком у Вршцу организовали су хуманитарно-продајну изложбу „Дај нам сунца“ у петак, 8. децембра  у читаоници Градске библиотеке. Изложба је отворена наредне две недеље и ту можете погледати и купити уљане слике, цртеже, осликану грнчарију по слимболичним ценама, а аутори су људи са менталним сметњама, чланови Удружења „Душевна оаза“. Изложбу је отворила др Татјана Воскресенски, директорка Специјалне болнице за психијатријске болести „Др Славољуб Бакаловић“. Она је том приликом нагласила да су аутори ове изложбе веома креативни и да им уметност помаже да лакше изразе своје емоције.
„Сви заједно морамо још много тога да урадимо да бисмо разбили многе заблуде о психичким болесницима које владају у нашем друштву. Циљ ове изложбе јесте да се кроз употребу уметности у социјалном контексту, покаже да се жиг или стигма особа са менталним проблемима могу умањити и да се  морају променити ставови у односу на ову рањиву групу људи. Честитам Удружењу „Душевна оаза“ на великом броју антистигма програма које је реализовало у току ове године“, рекла  је, између осталог, др Татјана Воскресенски.
На почетку изложбе чланови Удружења извели су перформанс „Дај нам сунца“, а том приликом промовисан је и билтен Удружења. 
Мирослава Кућанчанин, директорка Удружења „Душевна оаза“,  подсетила је да је ово удружење основано почетком 2015. године са циљем да ради на превенцији и заштити менталног здравља код деце, омладине и одраслих. Поред пружања подршке особама са менталним сметњама и њиховој интеграцији у друштво, Удружење ради и на унапређењу нивоа свести код грађана и на дестигматизацији особа са менталним сметњама.
„Циљ свих наших активности је дестигматизација и ресоцијализација кроз уметност, пружање психосоцијалне помоћи особама са проблемима менталног здравља и побољшање квалитета њиховог живота кроз уметност као терапију. Ми у Удружењу се трудимо да разбијемо депресију, разбуктавамо машту и чинимо људе срећним и здравијим“, истакла је Мирослава Кућанчанин.
Драгана Ракић, запослена у  Градској библиотеци,  истакла је да се ова институција културе увек радо укључује у све хуманитарне активности , а рад Удружења „Душевна оаза“ подржава од самог почетка тако што  сви његови чланови имају право на бесплатне чланске карте Градске библиотеке.
„То је наш мали допринос великом послу који је пред нама, да покажемо да психичка болест не одређује карактер човека и не умањује његове људске вредости“, рекла је Драгана Ракић. Она је позвала све суграђане да дођу у читаоницу библиотеке у наредне две недеље и да купе неки леп поклон за предстојеће празнике. 
„Куповоном уникатних поклона са ове изложбе учинићете бар три особе веома  срећном:  аутора, онога кога дарујете , а можда ћете баш ви бити најсрећнији јер сте учинили нешто племенито и хумано“, додала је на крају Драгана Ракић.

Акредитовани семинар у Градској библиотеци Вршац

У Градској библиотеци Вршац, 23.12.2015. године одржан је акредитовани семинар „Коришћење дигиталних ресурса у библиотекама“ у циљу сталног стручног усавршавања запослених у библиотечко-информационој делатности. Семинар су реализовали предавачи из Библиотеке Матице српске, Новка Шокица Шуваковић и Иванка Клајн. Програм семинара обухватио је садржаје доступних електронских каталога и дигиталних збирки библиотека у Србији, коришћење OPAC-a, (COBISS.SR), претраживање електронских часописа и збирки дигиталних дисертација и књига које су доступне на Кобсон-у. Семинару су присуствовали стручни радници Градске библиотеке Вршац, као и запослени у библиотекама у Алибунару и Белој Цркви.

Промоција књига Анђелка С. Максимовића у Градској библиотеци

Промоција књига Анђелка С. Максимовића у Градској библиотеци

Представљена књига „Велики Гај: цркве и основне школе“

У четвртак, 17. децембра, у салону Градске библиотеке у Вршцу, одржана је промоција књиге „Велики Гај: цркве и основне школе“, аутора др Анђелка С. Максимовића. Аутор је многобројној  публици представио историју свог родног села, Великог Гаја, које припада општини Пландиште. Књига има два дела, први је посвећен историји настанка православне и католичке цркве у Великом Гају, а други део се односи на историјат развоја основних школа.
Др Максимовић је истакао да  се као прва православна црква у Гају помиње Црква Марије из 1364. године, како је записао Феликс Милекер, и она је постојала око 400 година.
„Међутим сам Милекер није навео ниједан историјски извор који би потврдио његову тврдњу, нити сам ја нашао неки други документ у коме се спомиње Црква Марије. Оно што сигурно знамо јесте да је друга православна црква саграђена 1765. године и да је била посвећена Светим архангелима Михаилу и Гаврилу. Служила је више од 90 година, да би 1856. била порушена, јер је у међувремену сазидана нова. Трећа православна црква зидана је од 1852. до 1854. и посвећена је Светим апостолима Петру и Павлу. Четврта православна црква је изграђана 1934-1935. у Купинику, и посвећена је рођењу пресвете Богородице“, истакао је аутор. 
Максимовић је додао да су се Немци населили у Велики Гај 1811, и да је прва католичка црква подигнута 1824, а друга 1854-1855. Ова црква је порушена 1958. на захтев католичких црквених власти, због малог броја верника. 
„Интересантан је податак да је православна властелинска породица Маленица која је  била власник читавог села била велики ктитор и православне и католичке цркве. Николај Маленица је био ожењен бароницом Аном која је била католичке вере. То говори о великој верској толеранцији која је владала у то време широм Баната.“, додао је Анђелко Максимовић.
Други део књиге „Велики Гај: цркве и основне школе“  доноси обиље података о развоју школства у Великом Гају. Између осталог, читаоци ће сазнати да је  прва српска основна школа  изграђена 1783-1784, прва католичка школа сазидана 1855, а прво забавиште 1899.
Анђелко С. Максимовић (1934) рођен је у Великом Гају где је завршио основну школу. У Вршцу завршава гимназију, а Ветеринарски факултет у Београду. На Ветеринарском факултету је и докторирао 1973. године. Звање научног саветника за научну област општа епизоотиологија додељено му је 1993. што је највиша научна титула. Написао је 75 научних радова и регистровао  преко 80 препарата у области ветерине. Проучавањем локалне историје бави се из хобија и велике љубави према свом родном селу. До сада је са овом тематиком објавио четири књиге: Велики Гај: Максимовићи (2011), Продица Маленица, Велики Гај (2013), Породица Лазаревић, Велико Средиште (2013) и Велики Гај: цркве и основне школе (2015).Ожењен је Горданом, учитељицом у пензији и отац двојице синова: др сц Зорана Максимовића и Дејана Максимовића, доктора ветеринарске медицине. Има троје унучади: Александа, Николу и унуку Јовану.

Оригами радионица у Градској библиотеци

У понедељак и уторак су у Градској библиотеци, у склопу обележавања Дана Јапана у Вршцу, одржане две радионице оригамија. Учесници су били ученици трећег разреда ОШ „Јован Стерија Поповић“ и ОШ „Вук Стефановић Караџић“. Деци су у изради фигурица од папира помагали Петар Божић, члан удржења српско-јапанског пријатељства Ханами, и Маја Качарић. Радионице су на обострано задовољство успешно реализоване, а децу је поздравила директорица Библиотеке Даринка Михајловић и позвала децу да буду што чешћи посетиоци Библиотеке.

Контакт

Градска библиотека Вршац
Светосавски трг 2, 26300 Вршац
Тел: 013/832-955
e-mail: bibliotekavrsac@mts.rs

Радно време
Од понедељка до петка 07:30 - 20:00 сати, суботом 8:00 - 12:00 сати.

 Потврђујем тачност података

Маилинг листа

Питања

Питајте библиотекара и добићете одговор у најкраћем могућем року.

2018 © Градска библиотека Вршац - Сва права задржана
Top