Дешавања

Међународни дан матерњег језика - радионица „Човек се по беседи познаје“

Волите српски језик свакога дана помало

У Градској библиотеци је у понедељак, 22. фебруара, поводом обележавања Међународног дана матерњег језика одржана језичка радионица „Човек се по беседи познаје“. Радионица је била намењена средњошколцима са намером да се унапреде знања ученика о потреби и значају неговања културе говора. Поред теоријског увода, већи део радионице су чиниле занимљиве вежбе из правописа где су ученици, а и њихови професори могли да тестирају своје знање.

Радионицу је водила др Ивана Ђорђев, професорка Високе школе за образовање васпитача „Михаило Палов“ у Вршцу. Она је нагласила да је матерњи језик део културног идентитета народа и понајпре се дâ изгубити немаром самих говорника.

„Лингвисти упозоравају да је данас ниво језичке културе и писмености веома слаб и да има доста вербалних испада, да није довољно развијена свест о потреби неговања и чувања језика. Наш просечан ученик је у неприлици ако треба да каже више од две-три реченице када усмено одговара на постављена питања. Културе говора нема без рада, нема без учења и образовања, нема културе без бриге о развијању и усавршавању. То би била основна порука које се ваља подсећати не само на дан посвећен чувању језика, но у сваком тренутку свога свесног постојања“, рекла је, између осталог, др Ивана Ђорђев.

Наша суграђанка, др Ивана Ђорђев, у новембру 2015. године одбранила је докторску дисертацију на тему „Ортографска норма у писменим задацима ученика средњих школа као путоказ модерне наставе правописа“ на Филолошком факултету у Београду и то је прва докторска дисертација из области правописа у последњих десет година у Србији.

„Волите српски језик свакога дана помало, јер он нема никог другог осим вас“, поручила је вршачким средњошколцима др Ивана Ђорђев на крају изузетно интересантне и едукативне језичке радионице.

У Градској библиотеци бесплатни часови српског језика и математике за осмаке

Градска библиотека ће и ове године организовати бесплатне часове српског језика и математике за осмаке, како би им помогла да што успешније положе малу матуру.

Часови српског одржаваће се понедељком од 18.30 ч до 20 ч, а часови математике петком од 18.30 ч до 20.00 ч у читаоници Градске библиотеке.

Први час математике биће одржан у петак, 26. фебруара, а први час српског језика у понедељак 29. фебруара.

Сви заинтересовани осмаци су добродошли, довољно је да понесу збирку задатака, свеску и прибор за писање. Наставу ће изводити Биљана Шашић и Драгана Ракић.

СВЕТОСАВСКЕ МОЗГАЛИЦЕ У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

Данас је, поводом школске славе Светог Саве, у Градској библиотеци одржана активност „Светосавске мозгалице“. Учесници су били ученици петог разреда Основне школе „Олга Петров Радишић. Деци је уводно предавање и беседу одржао протојереј мр Нинослав Качарић, затим им је Маја Качарић припремила презентацију о животу и делу Светог Саве. Након тога, ученицу су решавали задату укрштеницу са појмовима који се тичу нашег најзначајнијег Светитеља. Победник „мозгалица“ био је Илија Пауновић, који је на поклон добио књигу, издање вршачке Библиотеке, Вршац у XVIII веку. Сви учесници су добили бесплатне чланске карте на период од годину дана.

ШЕТЊА ПОВОДОМ 210 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ЈОВАНА СТЕРИЈЕ ПОПОВИЋА

Ученици школског центра Никола Тесла шетали су једном необичном путањом у знак сећања на оца српске драме, комедиографа, песника, адвоката и човека који је много задужио васколики српски род. Када је по други пут дошао у Вршац Стерија је скоро свакодневно шетао у вечерњим часовима. Од Задужбине Ђорђа Поповића брата Ј.Стерије Поповића, односно родне куће Ј. Стерије Поповићау којој се данас налази спомен Музеј, затим преко трга испред позоришта где се налази споменик Јована Стерије Поповића, Стеријином улицом некадашњим Господским сокаком и улицом Анђе Ранковић и Феликса Милекера до Градског парка и чесме на којој је Стерија узимао воду ученици су имали прилику да оживе време у ком је живео и деловао Ј. Стерија Поповић.

Уз основне податке о животу и раду Ј. Стерије Поповића ученици су имали прилику да се упознају и са неким детаљима везаним за историјски период у ком је живео Ј. Стерија Поповић како би им то помогло да оживе то време у току једночасовне шетње.

Ученицима је посебно истакнута улога Ј. Стерије Поповића у оснивању Ученог српског друштва, затим иницијативе за оснивање Народног музеја и Народне библиотеке, као и Академије наука у Београду, а поред тога и залагање за доношење Уредбе о заштити старина, па је Србија Стеријином заслугом донела први правни акт о заштити споменика културе.

Познато је да се Стерија касно оженио у својој 43-тој години и да је његова супруга удовица Јелена Манојловић, рођена Димић поседовала винограде које је Стерија ревносно обилазио.Ученици су са великим интересовањем учествовали у овако осмишљеној шетњи и сећању на Јована Стерију Поповића.

Градска библиотека ће у склопу обележавања јубиларне године 210 година од рођења Јована Стерије Поповића организовати и литерарни конкурс са различитим темама прилагођеним различитим узрастима ученика у основним и средњим школама у Вршцу везаних за данашљу рецепцију Стеријиних дела.

Стерија ће увек бити наш савременик, поготову за нас Вршчане, јер још увек поједини ликови из Стеријиних драма могу да се препознају и у данашњем менталитету наших суграђана. Поред тога биће организована и изложба књига из приватне библиотеке Ј. Стерије Поповића са његовим личним потписом, које се чувају у књижном фонду Градске библиотеке у Вршцу.

Хуманитарна изложба „ДАЈ НАМ СУНЦА“

Посетите хуманитарну изложбу „Дај нам сунца“
Удружење за унапређење менталног здравља „Душева оаза“ заједно са Градском библиотеком у Вршцу организовали су хуманитарно-продајну изложбу „Дај нам сунца“ у петак, 8. децембра  у читаоници Градске библиотеке. Изложба је отворена наредне две недеље и ту можете погледати и купити уљане слике, цртеже, осликану грнчарију по слимболичним ценама, а аутори су људи са менталним сметњама, чланови Удружења „Душевна оаза“. Изложбу је отворила др Татјана Воскресенски, директорка Специјалне болнице за психијатријске болести „Др Славољуб Бакаловић“. Она је том приликом нагласила да су аутори ове изложбе веома креативни и да им уметност помаже да лакше изразе своје емоције.
„Сви заједно морамо још много тога да урадимо да бисмо разбили многе заблуде о психичким болесницима које владају у нашем друштву. Циљ ове изложбе јесте да се кроз употребу уметности у социјалном контексту, покаже да се жиг или стигма особа са менталним проблемима могу умањити и да се  морају променити ставови у односу на ову рањиву групу људи. Честитам Удружењу „Душевна оаза“ на великом броју антистигма програма које је реализовало у току ове године“, рекла  је, између осталог, др Татјана Воскресенски.
На почетку изложбе чланови Удружења извели су перформанс „Дај нам сунца“, а том приликом промовисан је и билтен Удружења. 
Мирослава Кућанчанин, директорка Удружења „Душевна оаза“,  подсетила је да је ово удружење основано почетком 2015. године са циљем да ради на превенцији и заштити менталног здравља код деце, омладине и одраслих. Поред пружања подршке особама са менталним сметњама и њиховој интеграцији у друштво, Удружење ради и на унапређењу нивоа свести код грађана и на дестигматизацији особа са менталним сметњама.
„Циљ свих наших активности је дестигматизација и ресоцијализација кроз уметност, пружање психосоцијалне помоћи особама са проблемима менталног здравља и побољшање квалитета њиховог живота кроз уметност као терапију. Ми у Удружењу се трудимо да разбијемо депресију, разбуктавамо машту и чинимо људе срећним и здравијим“, истакла је Мирослава Кућанчанин.
Драгана Ракић, запослена у  Градској библиотеци,  истакла је да се ова институција културе увек радо укључује у све хуманитарне активности , а рад Удружења „Душевна оаза“ подржава од самог почетка тако што  сви његови чланови имају право на бесплатне чланске карте Градске библиотеке.
„То је наш мали допринос великом послу који је пред нама, да покажемо да психичка болест не одређује карактер човека и не умањује његове људске вредости“, рекла је Драгана Ракић. Она је позвала све суграђане да дођу у читаоницу библиотеке у наредне две недеље и да купе неки леп поклон за предстојеће празнике. 
„Куповоном уникатних поклона са ове изложбе учинићете бар три особе веома  срећном:  аутора, онога кога дарујете , а можда ћете баш ви бити најсрећнији јер сте учинили нешто племенито и хумано“, додала је на крају Драгана Ракић.

Контакт

Градска библиотека Вршац
Светосавски трг 2, 26300 Вршац
Тел: 013/832-955
e-mail: bibliotekavrsac@mts.rs

Радно време
Од понедељка до петка 07:30 - 20:00 сати, суботом 8:00 - 12:00 сати.

 Потврђујем тачност података

Маилинг листа

Питања

Питајте библиотекара и добићете одговор у најкраћем могућем року.

2018 © Градска библиотека Вршац - Сва права задржана
Top