Дешавања

Међународни дан књига за децу обележен у Градској библиотеци у Вршцу 31.03.2016.

Међународни дан књига за децу обележава се сваког 2.априла, на рођендан Ханса Кристијана Андерсена, чувеног писца за децу чијих се бајки и прича сви радо сећамо, поменимо само неке од њих Царево ново одело, Принцеза на зрну грашка, Ружно паче, Девојчица са шибицама. Градска библиотека у Вршцу је поводом тог дана уприличила радионице за децу четрвртог разреда основних школа 31. марта и 1. априла ове године. Представњене су им нове, луксузно опремљене и маштовито илустроване књиге на енглеском језику, које они могу наћи и користити у Библиотеци. Такође, представљена им је аудио књига The Tale of Peter Rabbit, Прича о зеки Петру, најчувенијем каректеру у енглеској књижевности за децу.

Беатрис Потер је причу о зецу Петру написала 1893., као писмо у сликама за једног малог дечака, касније га је транспоновала у књигу која је изашла из штампе 1902. Приче и илустрације Беатрис Потер су популарне широм света.

Поред познатих јунака Волта Дизнија, деца су са великим интересовањем и радошћу упознала овај нови карактер за њих.

Предавање у Градској библиотеци „Песник - Стерија“

Поводом Светског дана поезије, у понедељак 21. марта у 9.45 ч у Градској библиотеци у Вршцу биће одржано предавање "Песник - Стерија" у част Јована Стерије Поповића за ученике средњих школа. Предавање се организује поводом 210 година од рођења и 160 година од смрти Јована Стерије Поповића, а предавач је Весна Златичанин, дипломирани филолог, запослена у Градској библиотеци.

Обележен Светски дан поезије у Градској библиотеци

Поезија је место сусрета и инклузије

Удружење љубитеља књижевности, ликовне уметности и дизајна „Леонардо“ заједно са Удружењем за унапређење менталног здравља „Душевна оаза“ и Градском библиотеком, обележили су 21. март, Светски дан поезије и Светски дан особа с Дауновим синдромом. Тим поводом је организовано несвакидашње музичко-поетско вече на коме су чланови ових удружења уз звуке гитаре читали своје стихове.

„Заједничким наступима у којима са здравим особама равноправно учествују и лица са менталним проблемима показујемо да су поезија и уметност места сусрета и инклузије. Чланови Удружења „Душевна оаза“ су веома талентовани за поезију, музику, сликарствои глуму. Ово поетско-музичко вече је још један доказ да за уметност нема граница и да даровитих људи има свуда“, рекла је Мирослава Кућанчанин, председница Удружења „Душевна оаза“.

Она је нагласила да овакве инклузивне културне догађаје треба чешће организовати и активно радити на разбијању предрасуда које друштво има када су у питању психички болесници.

„Циљ овог књижевног сусрета јесте да се кроз употребу уметности у социјалном контексту покаже да се жиг који носе особе са менталним порблемима може умањити и да се морају променити ставови у односу на ову рањиву групу. Оба наша удружења, „Леонардо“ и „Душевна оаза“ настоје да победе депресију, разбуктају машту и учине људе срећним и здравијим“, додала је Мирослава Кућанчанин, иначе и сама свестрана уметница.

Поетско вече су својим музичким умећем оплеменила двојица гитариста Бранислав Сантрач Булиџа и Рихард Бугаринов.

Међународни дан матерњег језика - радионица „Човек се по беседи познаје“

Волите српски језик свакога дана помало

У Градској библиотеци је у понедељак, 22. фебруара, поводом обележавања Међународног дана матерњег језика одржана језичка радионица „Човек се по беседи познаје“. Радионица је била намењена средњошколцима са намером да се унапреде знања ученика о потреби и значају неговања културе говора. Поред теоријског увода, већи део радионице су чиниле занимљиве вежбе из правописа где су ученици, а и њихови професори могли да тестирају своје знање.

Радионицу је водила др Ивана Ђорђев, професорка Високе школе за образовање васпитача „Михаило Палов“ у Вршцу. Она је нагласила да је матерњи језик део културног идентитета народа и понајпре се дâ изгубити немаром самих говорника.

„Лингвисти упозоравају да је данас ниво језичке културе и писмености веома слаб и да има доста вербалних испада, да није довољно развијена свест о потреби неговања и чувања језика. Наш просечан ученик је у неприлици ако треба да каже више од две-три реченице када усмено одговара на постављена питања. Културе говора нема без рада, нема без учења и образовања, нема културе без бриге о развијању и усавршавању. То би била основна порука које се ваља подсећати не само на дан посвећен чувању језика, но у сваком тренутку свога свесног постојања“, рекла је, између осталог, др Ивана Ђорђев.

Наша суграђанка, др Ивана Ђорђев, у новембру 2015. године одбранила је докторску дисертацију на тему „Ортографска норма у писменим задацима ученика средњих школа као путоказ модерне наставе правописа“ на Филолошком факултету у Београду и то је прва докторска дисертација из области правописа у последњих десет година у Србији.

„Волите српски језик свакога дана помало, јер он нема никог другог осим вас“, поручила је вршачким средњошколцима др Ивана Ђорђев на крају изузетно интересантне и едукативне језичке радионице.

У Градској библиотеци бесплатни часови српског језика и математике за осмаке

Градска библиотека ће и ове године организовати бесплатне часове српског језика и математике за осмаке, како би им помогла да што успешније положе малу матуру.

Часови српског одржаваће се понедељком од 18.30 ч до 20 ч, а часови математике петком од 18.30 ч до 20.00 ч у читаоници Градске библиотеке.

Први час математике биће одржан у петак, 26. фебруара, а први час српског језика у понедељак 29. фебруара.

Сви заинтересовани осмаци су добродошли, довољно је да понесу збирку задатака, свеску и прибор за писање. Наставу ће изводити Биљана Шашић и Драгана Ракић.

Контакт

Градска библиотека Вршац
Светосавски трг 2, 26300 Вршац
Тел: 013/832-955
e-mail: bibliotekavrsac@mts.rs

Радно време
Од понедељка до петка 07:30 - 20:00 сати, суботом 8:00 - 12:00 сати.

 Потврђујем тачност података

Маилинг листа

Питања

Питајте библиотекара и добићете одговор у најкраћем могућем року.

2018 © Градска библиотека Вршац - Сва права задржана
Top