Дешавања

Дани Градске библиотеке

Градска библиотека је свечаном академијом обележила 130. годишњицу свог оснивања. Отварање догађаја започето је игром светлости, сенки и боја на новој фасади пројекцијом слика и података везаних за Градску библиотеку.

У склопу академије, у читаоници је постављена изложба која прати историјски развој Градске библиотеке, са посебним освртом на њено оснивање, завичајни фонд, потом пројекат будућег изгледа зграде библиотеке, и напослетку на листове Вршачка кула и Вершецер Гебиргсботе који ове године славе 150., односно 160. годишњицу од изласка првог броја.

Оснивање Градске библиотеке било је праћено штампањем каталога:

 

         КАТАЛОГ  НЕМАЧКЕ НАРОДНЕ ШКОЛСКЕ БИБЛИОТЕКЕ СЛОБОДНЕ КРАЉЕВСКЕ ВАРОШИ ВРШЦА


Вршац, 1888.
Штампарија Кирхнерове удове у Вршцу


ИЗВОД из статута омладинске и народне библиотеке немачке школе слободне краљевске вароши Вршца

3.

   Могу се издавати искључиво књиге из области белетристике – то је опште правило; стручна литература се може позајмити у изузетним случајевима и у тачно одређеним терминима – иначе корисници могу да је погледају и кратко се послуже у просторијама библиотеке.

 4.

    Књиге може да позајми свако ко поседује гаранцију о материјалном поседу или службеном положају; вредност изнајмљене књиге одређује се са библиотекаром. Од плаћања је ослобођено учитељско тело школе, односно његови појединачни чланови.

5.

    За сваку појединачну књигу се плаћа провизија од 3 круне. Од плаћања су ослобођени чланови учитељског тела.


6.

    Књиге се могу издати искључиво уз потписани реверс, који уз опис књиге и цену мора да садржи и унапред одређену суму за кауцију.

7.

    Ођедном се могу изнајмити искључиво 2 (две) књиге. – Чланови учитељског тела могу по својој жељи да добију више стручних књига – али никако не могу да узму више књига из области белетристике.


8.

    Позајмљене књиге морају бити враћене у року од месец дана. – Претходном пријавом се стручне књиге могу задржати и на дужи период, међутим искључиво у случају да наведено дело неко у међувремену није затражио.

9.

   У случају да се књига оштети (уколико се умрља текст, корице или ивице листова) или се књига изгуби, особа која је књигу позајмила дужна је да надокнади штету, а може бити и лишена могућности да користи библиотеку. – У спорним случајевима школски одбор доноси одлуку без права на жалбу.

11.

    Предаја књига се врши једном недељно по унапред одређеном дану и сату. Учитељско тело или професионалци могу да позајме стручну литературу од библиотекара у складу са околностима.

    Са седнице школског одбора одржане 3. септембра 1887.

    Сеемаyер,                                                                                Јосеф Будаy,
Председавајући.                                                                             Секретар.

Награда „Доситејево златно перо“ - књижевни конкурс за младе ауторе до 30 година

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ објављује конкурс за награду „Доситејево златно перо“ за најбоље необјављене радове младих аутора, у оквиру књижевних врста које је Доситеј увео у српску књижевност – есеј, басна, путопис, кратка прича.

Награда „Доситејево златно перо“намењена је пунолетним ауторима до навршених 30 година. Текстови се достављају на српском језику. Аутори могу конкурисати са највише три необјављена рада. Дозвољена дужина путописа је 20 страница.

Радове потписане пуним именом и презименом, датумом рођења, адресом становања и контакт телефоном потребно је послати ОБАВЕЗНО путем поште у пет примерака, на адресу Задужбине „Доситеј Обрадовић“, Краља Милана 2, Објекат Ц, други спрат, 11000 Београд, са назнаком „за Доситејево златно перо“ као и на e-mail адресуzaduzbinadositej@mts.rs или info@dositejeva-zaduzbina.rs .

Телефони за информације +381 11 3282 240 и +381 11 3282 254.

Рок за достављање радова је 11. септембар 2017. год.

Жири ће изабрати три најбоља рада која ће бити награђена и објављена у посебној публикацији. Награде ће бити уручене у оквиру манифестације „Дани европске баштине“.

Пројекат „Доситејево златно перо“ реализује се уз подршку Секретаријата за културу Града Београда

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ АЛЕКСАНДРЕ МИХАЈЛОВИЋ „КРОЗ ПРСТОХВАТ ЦИМЕТА“

ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА ВРШАЦ ОРГАНИЗУЈЕ ПРОМОЦИЈУ КЊИГЕ АЛЕКСАНДРЕ МИХАЈЛОВИЋ „КРОЗ ПРСТОХВАТ ЦИМЕТА“

САЛОН ГРАДСКЕ БИБЛИОТЕКЕ, ЧЕТВРТАК, 22.06.2017. У 19.00

ЗАВРШЕНА ШЕСТА ПО РЕДУ „МАЛА ШКОЛА НЕМАЧКОГ ЈЕЗИКА“ У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

У понедељак 12. јуна, у просторијама Градске библиотеке подељене су дипломе деци која су успешно завршила шесту по реду „Малу школу немачког језика“.

Због великог интересовања деце и родитеља, ова бесплатна акција, првобитно замишљена као једнократна, наставиће се већ у септембру са почетком нове школске године.

Циљ наставе остаће исти као и до сада, а то је да се малишани на лаган и забаван начин упознају са основама немачког језика.

Tрибинa „Студирам, путујем, упознајем Европску унију“ у Градској библиотеци

Градска библиотека у Вршцу била је у оквиру пројекта ЕУТЕКА – ЕУ у вашој библиотеци домаћин трибине „Студирам, путујем, упознајем Европску унију“ на којој је представљен програм „Еразмус плус“. Ученицима и професорима вршачких средњих школа представљене су могућности за студирање и волонтирање у земљама Европске уније кроз програм „Еразмус плус“ преко којег Европска унија пружа подршку Србији у домену младих и образовања.

О томе како млади људи из Србије могу део својих основних и комплетне мастер студије бесплатно да заврше на неком од универзитета у Европској унији говорио је Горан Богуновић из Фондације Темпус која у Србији управља програмом „Еразмус плус“.

О свом искуству са програмом „Еразмус плус“ говорио је и Алекса Урошевић, студент Високе школе струковних студија за васпитаче „Михаило Павлов“ у Вршцу који је посредством овог програма део својих студија похађао у Румунији.

Градска библиотека у Вршцу је једна од 48 чланица „ЕУТЕКА“ мреже библиотека из целе Србије које вредно раде на томе да грађани Србије буду што боље информисани о Европској унији и процесу придруживања Србије ЕУ. Ова трибина је део тих активности.

Контакт

Градска библиотека Вршац
Светосавски трг 2, 26300 Вршац
Тел: 013/832-955
e-mail: bibliotekavrsac@mts.rs

Радно време
Од понедељка до петка 07:30 - 20:00 сати, суботом 8:00 - 12:00 сати.

 Потврђујем тачност података

Маилинг листа

Питања

Питајте библиотекара и добићете одговор у најкраћем могућем року.

2018 © Градска библиотека Вршац - Сва права задржана
Top