Градска библиотека Вршац Светосавски трг 2, 26300 Вршац тел/факс: 013 83-29-55

Међународни дан матерњег језика - радионица "Човек се по беседи познаје"

Волите српски језик свакога дана помало

У Градској библиотеци је у понедељак, 22. фебруара, поводом обележавања Међународног дана матерњег језика одржана језичка радионица „Човек се по беседи познаје“. Радионица је била намењена средњошколцима са намером да се унапреде знања ученика о потреби и значају неговања културе говора. Поред теоријског увода, већи део радионице су чиниле занимљиве вежбе из правописа где су ученици, а и њихови професори могли да тестирају своје знање.

Радионицу је водила др Ивана Ђорђев, професорка Високе школе за образовање васпитача „Михаило Палов“ у Вршцу. Она је нагласила да је матерњи језик део културног идентитета народа и понајпре се дâ изгубити немаром самих говорника.

„Лингвисти упозоравају да је данас ниво језичке културе и писмености веома слаб и да има доста вербалних испада, да није довољно развијена свест о потреби неговања и чувања језика. Наш просечан ученик је у неприлици ако треба да каже више од две-три реченице када усмено одговара на постављена питања. Културе говора нема без рада, нема без учења и образовања, нема културе без бриге о развијању и усавршавању. То би била основна порука које се ваља подсећати не само на дан посвећен чувању језика, но у сваком тренутку свога свесног постојања“, рекла је, између осталог, др Ивана Ђорђев.

Наша суграђанка, др Ивана Ђорђев, у новембру 2015. године одбранила је докторску дисертацију на тему „Ортографска норма у писменим задацима ученика средњих школа као путоказ модерне наставе правописа“ на Филолошком факултету у Београду и то је прва докторска дисертација из области правописа у последњих десет година у Србији.

„Волите српски језик свакога дана помало, јер он нема никог другог осим вас“, поручила је вршачким средњошколцима др Ивана Ђорђев на крају изузетно интересантне и едукативне језичке радионице.

za sajt 1

za sajt 2

КОНТАКТ

Градска библиотека
Светосавски трг 2
26300 Вршац

Тел: 013/832-955
E-mail: bibliotekavrsac@open.telekom.rs


Матични број: 08044805,
Регистарски број: 8212001674,
ПИБ: 100515272