Градска библиотека Вршац Светосавски трг 2, 26300 Вршац тел/факс: 013 83-29-55

Олгица Маринковић гошћа Градске библиотеке

У четвртак, 26. новембра, гошћа Градске библиотеке у Вршцу била је Олгица Маринковић која је публици представила своја три романа: „Поглед иза врата без кваке“, „Јелена“ и „Евине свеске“. Олгица Маринковић (1962) је рођена у Вршцу у породици просветних радника Вере и Бошка Митровића. У Вршцу је завршила Вишу педагошку школу. Живи у Земуну и ради у Саветовалишту за ментално здравље.

Први роман „Поглед иза врата без кваке“ Олгица Маринковић је објавила 2013, а овај роман је настао инспирисан ауторкиним двогодишњим радом у Неуропсихијатријској болници у Ковину. Сви догађаји и ликови у роману су аутентични и они прате судбину младе медицинске сестре чије је прво запослење рад у неуропсихијатријској болници.

У роману „Јелена“ (објављен 2014) главна јунакиња је лепа, богата ћерка сеоског газде Томе, која стасава за удају уочи Другог светског рата. И овај роман је аутобиографски, а ауторка је на дирљив начин описала трагичну судбину своје бабе по мајци Јелене која је успела да побегне из ратом захваћене Румуније и започне нови живот у српском Банату.

У трећем роману „Евине свеске“, ауторка се бави проблемом ратне сирочади, а поготово ратном сирочади домаћих Немаца. Роман је инспирисан казивањима преживелих штићеница различитих прихватних установа широм послератне Југосалвије.

„Мој животни мото је Пикасова мисао „Ко хоће нешто да учини, нађе начин, ко неће ништа да учини, нађе оправдање“. Живот је драгоцен и треба веровати да ће доћи боље сутра. Иако су ми књиге мрачне, ја на живот гледам у колору“, поручила је насмејана ауторка вршачкој публици.

књ. вече

књ. вече1

књ.вече2

КОНТАКТ

Градска библиотека
Светосавски трг 2
26300 Вршац

Тел: 013/832-955
E-mail: bibliotekavrsac@open.telekom.rs


Матични број: 08044805,
Регистарски број: 8212001674,
ПИБ: 100515272