Градска библиотека Вршац Светосавски трг 2, 26300 Вршац тел/факс: 013 83-29-55

Представљена књига "Вршчани зову" Милоша Ђорђевића

Јуче је у Градској библиотеци одржано књижевно вече на коме је вршачкој публици представљена драма „Вршачни зову“ Милоша Ђорђевића. Књига је штампана двојезично на српском и румунском, а издавач је Либертатеа из Панчева. Промоција књиге организована је у сарадњи са Високом школом струковних студија за васпитаче „Михаило Палов“ у Вршцу.
О књизи су осим аутора говорили и преводиоци на румнски проф. др Брандуша Жујка и Илеана Магда, затим мр Ивана Ђорђевић и Дејан Мак.
Представљајући аутора, модераторка књижевне вечери и библиотекарка Драгана Ракић је истакла да је проф. др Милош Ђорђевић пре две године користећи богати фонд Градске библиотеке  почео да истражује локалну историју коју је сада преточио у драмско-поетски текст.
“Са невероватном енергијом, радним еланом и ентузијазмом, подсећајући  пре на некаквог млађаног студента, а не на искусног професора, Милош Ђорђевић је прочитао велики број публикација које се баве историјом Вршца, а сада објављујући драму “Вршчани зову” и сам се “површтанио” и добио своје место у нашем Завичајном фонду “Банатика,” рекла је Драгана Ракић.
У драми ,,Вршчани зову” или „Историјској-поетској причи у облику драме”, како је именује аутор у поднаслову, читамо драмску расправу вечитих Вршчана о лепом лицу Вршца, који се, на првом самиту покојника, поново сусрећу на Кули изнад града. Јунаци драме Поп Маринко, Паја Јовановић, Султанија Цијук, Теодор светац, Стерија, Попа, Петру Крду, Јанкулов и друге знамените личности Вршца говоре о догађајима из прошлости продирући у уметност, филозофију, политику и економију.
 „Ова јединствена прича, изграђена од историјске истине и маште, а затим изговорена на два језика, крунисаће, сасвим сигурно, искуство читалаца који ће отворити ову књигу и без потешкоћа, открити идеју аутора да нагласи вечито лепо лице Вршца,“ рекла је проф. др Брандуша Жујка, професор на Високој школи за образовање васпитача „Михаило Палов“ у Вршцу.
Мр Ивана Ђорђев је нагласила да је драму  посматрала подробније кроз методичко–лингвистички окулар и да се у том смислу, ,,Вршчани зову” приказује као врло поучно и саветодавно дело, искористиво у подизању и васпитању младих нараштаја.
„ Мудре мисли, поуке о језику, друштву, животу и суштини човековој налазе се безмало на свакој страни и у свакој мисли и чину јунака,“ рекла је мр Ивана Ђорђев, предавач  на Високој школи струковних студија за образовање васпитача „Михаило Палов“.
Говорећи о књизи Дејан Мак је истакао да  Милош Ђорђевић оживљава духове познатих Вршчана који, напустивши овај свет, обитавају у метафизичкој димензији где настављају своје постојање и одакле нас подсећају на своје животе и дела која су оставили за собом.
„Окупљени на Вршачком брегу, знаменити Вршчани обраћају нам се из безвременог простора, надајући се да ће их бар неко од нас чути и одазвати се. Нама још само остаје да научимо да чујемо гласове из вечности," рекао је Дејан Мак, вршачи писац.
“Да ли заслужујем овако похвалне оцене за своју драму – показаће време и Вршац. Позвао бих се пак на Пају Јовановића, чију поруку читамо на крају драме. Он каже: ,,Боље је да дело говори уместо нас”. Андрић, бежећи од новинара, каже да све што је имао да каже – казао је својим делима. Али шта ћемо кад је модерно време измислило промоције. Новог самита неће бити. Помишљам да напишем књигу о Петру Крду. И то је моја нова веза са Вршцем”, рекао је проф. др Милош Ђорђевић.
Проф. др Милош Ђорђевић (1954) рођен је у Слатини код Вучитрна. Објавио је четрнаест монографија,  књига и студија из српске књижевности и културе. Такође је аутор и седам збирки поезије и драме о Петру Кочићу “Укупација”. За научни и културни рад и изузетан допринос српској култури добио је више награда, међу којима и Вукову награду 1997. године. Ради као професор на Високој школи струковних студија за васпитаче “Михаило Палов” у Вршцу.

IMG 2292

IMG 2278

КОНТАКТ

Градска библиотека
Светосавски трг 2
26300 Вршац

Тел: 013/832-955
E-mail: bibliotekavrsac@open.telekom.rs


Матични број: 08044805,
Регистарски број: 8212001674,
ПИБ: 100515272