Градска библиотека Вршац Светосавски трг 2, 26300 Вршац тел/факс: 013 83-29-55

Данило Киш Подмукло деловање биографије

IMG 0926
У просторијама Градске библиотеке у Вршцу 28, 29. и 30. априла ове године одржана су предавања у част јубилеја 80 година од рођења Данила Киша посвећена животу и стваралаштву овог значајног аутора. Том приликом презентована је и интернет страница Живот, литература сајт који је приредила Мирјана Миочиновић, прва супруга Данила Киша. Предавање је припремила библиотекарка Весна Златичанин. Посебно је било речи о делима Рани јади за децу и осетљиве и Енциклопедији мртвих, а током презентације поменутог сајта посебно је истакнут део који се односи на биографију Данила Киша под називом Подмукло деловање биографије.  

IMG 0928

IMG 0929


(1978)
Моја рана биографија, а поготову биографија мога оца, сувише су романескне, сувише необичне и бизарне е да би ми се могло веровати на реч. Све то јако личи на фантазију, да не кажем на фантастику,  док сам ја чврсто уверен да сам писао о голим фактима. Одатле та моја потреба за документом, не само да самом себи докажем да не измишљам, него и да читаоца уверим да је тај мој отац постојао, tel quel, такав какав је, такав каквог сам га приказао у поменутим књигама. А чињеница је да је мој отац био из једног другог света, последњи ваљда у то време изданак средњоевропске неурастеничне јеврејске грађанске класе при распадању и у слутњи скорашњег краја. Да нисам успео да сачувам његову архиву, бар добар њен део, ја бих и сам данас веровао да је све то измишљотина, да сам све то у вези с њим сањао. Зар није за једног писца чудо, који се граничи са фантастиком, да му је отац био писац Реда вожње!? И да не поседујем тај његов Ред вожње, из 1939, ја то не бих смео ни да поменем – толико личи, понављам, на измишљену биографију, тако честу код писаца. А ко ће вам још поверовати, макар му поднели под нос документ да му је отац боловао – сасвим банална болест, заправо – од неурозе страха, те ендемне болести средњоевропске јеврејске интелигенције? Ја сам у Пешчанику донео о томе документ. (...)
Наравно, све је то читаоцима и критичарима личило на смелу фантазију и на произвољну, књишку биографију. Зар све то није, гледано и из књижевног аспекта, последица тог сартровског подмуклог деловања биографије?
Данило Киш

IMG 0931

 

IMG 0932

 

 

КОНТАКТ

Градска библиотека
Светосавски трг 2
26300 Вршац

Тел: 013/832-955
E-mail: bibliotekavrsac@open.telekom.rs


Матични број: 08044805,
Регистарски број: 8212001674,
ПИБ: 100515272