Градска библиотека Вршац Светосавски трг 2, 26300 Вршац тел/факс: 013 83-29-55

Промоција књиге „Дневник Великог рата“

У Градској библиотеци је у понедељак 27. октобра организована промоција књиге „Дневник Великог рата“, ауторке Гордане Илић Марковић, предавача на Институту за славистику Универзитета у Бечу.

Захваљујући вишегодишњем истраживању и прикупљању грађе, пратећи њихове судбине и наводећи делове из дневника, песама, прича и текстова Бранислава Нушића, Милоша Црњанског, Боре Станковића, Станислава Винавера, Момчила Настасијевића, Исидоре Секулић, Владислава Петковића Диса, Милутина Бојића, Карла Крауса, Арчибалда Рајса и десетине других, ауторка је читаоцима са немачког говорног подручја, пружила бриљантан увид у атмосферу и околности које су владале изван граница, некада моћне, Аустроугарске монархије.

DnevnikVelikogRata2

Приређивач књиге Гордана Илић Марковић предочава комплексност и разноликост текстова везаних за тему Великог рата и даје основне назнаке контекста у коме су настали. Фокус је посебно на ратним судбинама књижевних стваралаца и делима која су настала под непосредним утицајем ратних догађања, а обухваћени су музичко, позоришно и филмско стваралаштво ратног периода – с културолошког и социолошког аспекта и уз истицање тематских целина као што су: српска голгота, солунски фронт, страдање цивилног становништва, живот под окупацијом, судбине интернираног становништва и ратних заробљеника у логорима Аустроугарске монархије.
„У овој књизи, која је примарно приређена за читаоца немачког говорног подручја и објављена у бечкој издавачкој кући Promedia, представљена је оригинална грађа која даје пресек ратних догађања везаних за Србију и њено становништво. Та грађа се, уз малобројне изузетке, први пут појавила у немачком преводу. Од објављивања и прве промоције на аустријском штанду на Сајму књига у Лајпцигу марта 2014, те током наредна четири месеца, књига је побудила интересовање читалачке јавности у Аутрији, Немачкој и Швајцаркој, која у њој види карику која је неостајала да  би се представила свеобухватнија перцепција Првог светског рата. Србија је до сада превасходно помињана само у контексту атентата у Сарајеву. Посредством књижевних, мемоарских, документарних и публицистичких текстова, она читаоца немачког говорног подручја први пут упознаје са другим аспектима четворогодишњег рата у Србији“, истакла је ауторка књиге Гордана Илић Марковић.
Захваљујући позитивној реакцији стручњака из Србије на ову књигу, као и иницијативи издавачке куће Самиздат 92, књига је објављена и на српском језику, а корисницима Градске библиотеке у Вршцу доступна су оба њена издања: српско и немачко.

DnevnikVelikogRata3

DnevnikVelikogRata4

КОНТАКТ

Градска библиотека
Светосавски трг 2
26300 Вршац

Тел: 013/832-955
E-mail: bibliotekavrsac@open.telekom.rs


Матични број: 08044805,
Регистарски број: 8212001674,
ПИБ: 100515272