Градска библиотека Вршац Светосавски трг 2, 26300 Вршац тел/факс: 013 83-29-55

ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ „ИСТРАЖИВАЊЕ НОВОГ СВЕТА У БАНАТСКОМ РЕГИОНУ“ У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

У Градској библиотеци Вршац је у четвртак, 26. јануара одржано предавање о (пра)историји Баната под називом „Истраживање новог света у банатском региону“. Иако је за исти дан најављено још неколико манифестација, један део Вршчана је добром посетом показао да их историја ових крајева ипак више интересује. Предавач је био Леонард Дорогостаиски, инжењер телекомуникација i магистар интердисциплинарне археологије; будући да се његова истраживања баве периодом бронзаног доба у Банату, решио јe да своја открића подели и овде, у српском делу Баната.

Захваљујући најмодернијој технологији у виду сателитског, а потом геофизичког и геомагнетског испитивања и мерења, осим у Румунији, дошао је и до неколико открића у близини Панчева, Зрењанина, Опова, Ковачице, Мокрина, али и у непосредној близини Вршца! При томе, не ради се само о сада већ чувеним тзв. „ватинским круговима“, већ и о још једној астрономској опсерваторији старој хиљадама година, која се налази јужно од Вршца.

На приложеној симулацији, уз сателитски снимак локације, види се сунце, које за време летње дугодневице (око 21. јуна) приређује прави спектакл, пошто се појављује из увале која дели врхове Лисичија глава и Гудурички врх.

Тачна локација ће за све који нису били на предавању још неко време остати тајна, али само док се за време летњег солстиција не направи валидни снимак. Такође, ово предавање је било само увод за прекограничну сарадњу која ће бити остварена између Удружења љубитеља старина „Feliks Mileker“ и удружења за промовисање археолошког наслеђа у Банату „Arheovest“ из Темишвара.

bronzano doba 1

bronzano doba 2

КОНТАКТ

Градска библиотека
Светосавски трг 2
26300 Вршац

Тел: 013/832-955
E-mail: bibliotekavrsac@open.telekom.rs


Матични број: 08044805,
Регистарски број: 8212001674,
ПИБ: 100515272