Градска библиотека Вршац Светосавски трг 2, 26300 Вршац тел/факс: 013 83-29-55

Представљена књига „Свети манастир Хиландар – српска царска лавра”

У Градској библиотеци у четвртак, 9. јуна је представљена монографија „Свети манастир Хиландар - српска царска лавра“ за коју је текст написао и све мапе и слике у техници акварела осликао свестрани уметник Миле В. Пајић. Књигу су, заједничким снагама, на четири језика - српском, руском, енглеском и немачком, објавили Службени гласник и Ризница српске духовности.Осим аутора, о књизи су говорили  књижевници Перо Солар и Јадранка Ћулум као и модераторка вечери Драгана Ракић.
Према Пајићевим речима, ова монографија настала је такорећи за једну непроспавану ноћ у којој је Хиландар горео 2004. године.
„Сутрадан сам у глави имао комплетно сложену књигу са насловом и поглављима“, рекао је аутор. Аутор Миле Пајић је истакао да је   књига „Свети манастир Хиландар” заједно са још пет књига из исте едиције које су  посвећене нашим средњовековним манастирима  замишљена  као илустрована енциклопедија, кроз коју ће свака генерација, од оних најмлађих, школских, па до оних најстаријих моћи да се упозна са богатом ризницом српске духовности, културе и историје.
„Објавили смо шест књига које покривају по један период историје наше државности, духовности и свеопште културе од 10. века до данашњих дана, обрађених кроз шетњу српским манастирским и црквеним светињама, груписаних по архитектонском стилу и складу и са њиховим назнакама и карактеристикама. Жеља нам је да упознамо како властити народ тако и читав свет са богатством српског културног наслеђа, са богатим манастирским ризницама у којима су настајали српски идентитет, духовност и свеопшта култура. Из тог разлога су све књиге штампане на четири језика: српском, руском, немачком и енглеском”, рекао је аутор Миле Пајић.
Као занимљивост, напоменуто је да је монографију на немачки превела монахиња Јована (световно име Сибила Лер) из манастира Светог Николаја - Соко града код Љубовије. Она је унука немачког генерала из Другог светског рата Александра фон Лера који је као заповедник Четврте ваздухопловне флоте учествовао у нападу на Југославију априла 1941. и руководио бомбардовањем БеоградаГоворећи о књизи Драгана Ракић је истакла да је књига намењена широкој читалачкој публици, да је писана једноставним и популарним језиком и стилом и да обилује подацима о историји Свете Горе и њених двадесет светих манастира.
„Књига има два поглавља: прво поглавље уводи читаоца у феномен једине монашке државе на свету кроз кратку шетњу од једног до другог манастира и са основним подацима о сваком од њих и објашњењем о томе како монашка држава функционише. Друго поглавље је посвећено манастиру Хиландару, у коме се читалац кроз кратак текст, праћен сликом, врло лако и сликовито упознаје са манастирском архитектонском целином, четрдесетак најважнијих његових објеката и обиљем података и детаља о историји, догађајима, манастирском благу, хиландарским чудима и светитељима и најважнијим личностима“, рекла је, између осталог, Драгана Ракић.Објављивање Едиције благословио је Његова светост патријарх српски господин Павле. Рецензенти Едиције су проф. др Слободан Милеуснић и Његово преосвештенство епископ шабачки господин Лаврентије. Уводне текстове у свим књигама написао је  протојереј проф. др Радомир В. Поповић.

hilandar

КОНТАКТ

Градска библиотека
Светосавски трг 2
26300 Вршац

Тел: 013/832-955
E-mail: bibliotekavrsac@open.telekom.rs


Матични број: 08044805,
Регистарски број: 8212001674,
ПИБ: 100515272